Η άνοδος των ομολόγων και η προσπάθεια για το χτίσιμο του «μαξιλαριού ασφαλείας» στη μετα-μνημόνιο εποχή δίνουν ανάσες στις μετοχές, ενώ «κλειδί» για τις εξελίξεις στις επόμενες μέρες είναι οι αλλαγές του FTSE, το triple watch και τα πρώτα μηνύματα από το stress test στις τράπεζες.
Η κινητικότητα που επικρατούσε στην αγορά των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, με σημαντικά αυξημένες αξίες συναλλαγών, είχε τελικά ουσία, η οποία μεταδόθηκε με χρονοκαθυστέρηση και στην αγορά των μετοχών.
Η χώρα εξετάζει μέσα στις επόμενες ημέρες την έκδοση εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας, με σκοπό τη συμπλήρωση της καμπύλης απόδοσης. Ο απώτερος στόχος παραμένει να υπάρξουν δύο ακόμη νέες εκδόσεις ομολόγων μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018, με στόχο τη δημιουργία του αποθέματος ρευστότητας. Προς τη θετική τροπή στην αγορά, ρόλο είχε και η πτώση στο ευρώ μετά την ομιλία Ντράγκι και την αλλαγή ρητορικής για την ποσοτική χαλάρωση.
Μετά τις κακές συνεδριάσεις και την επιστροφή γύρω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, η αγορά μπόρεσε να δείξει χαρακτήρα και να επιστρέψει πάνω από τις 811 μονάδες, που ήταν το πρώτο όριο, περνώντας και πάλι σε θετικό έδαφος το 2018. Η αξία των συναλλαγών είναι βέβαια ένα ζήτημα, διότι παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το ενδιαφέρον την επόμενη εβδομάδα θα είναι στο πρώτο triple witch της χρονιάς, αλλά και στις αλλαγές των δεικτών FTSE με την είσοδο του Μυτιληναίου στον δείκτη FTSE All - Emerging και τις προσθήκες των Viohalco και Σαράντη στον δείκτη Small Cap.
Τεχνικά, η υποχώρηση ως τις 800 μονάδες, που ήταν η στήριξη του συστήματος, ήταν σημαντική εξέλιξη και η επόμενη ζώνη με σημασία είναι η στήριξη των 780 μονάδων, επίπεδο που αποτελεί stop σε πολλούς αγοραστές αλλά και σημείο που έχει προκαλέσει ενδιαφέρον στους αγοραστές.
Στο καλό σενάριο, η επαναφορά άνω των 815 μονάδων θα φέρει γρήγορα στο προσκήνιο τη ζώνη των 830 μονάδων. Ωστόσο, το σενάριο της συσσώρευσης χαμηλότερα από τα προηγούμενα υψηλά παραμένει το πιο πιθανό, τη δεδομένη χρονική στιγμή, ενώ και η κίνηση προς τις 860 μονάδες θα απαιτήσει σημαντική βοήθεια από ειδήσεις και αρωγό τις ξένες αγορές.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Η κίνηση του δείκτη των τραπεζών προβληματίζει αφού πλέον δεν υπεραποδίδει της αγοράς για φέτος και επίσης έχει διασπάσει το κάτω σημείο από το range στις 890-998 μονάδες. Η παραμονή κάτω από τις 890 μονάδες διατηρεί στο προσκήνιο την επόμενη στήριξη στα επίπεδα των 830/840 μονάδων, ενώ μόνο κίνηση πάνω από τις 925 μονάδες ενισχύει την εικόνα του κλάδου. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας θα συνεχίσει να έχει τον ρόλο του σηματωρού ως τις 15 Μαρτίου (ή περίπου εκεί χρονικά), όπου θα ολοκληρωθούν οι ανακατατάξεις από τα ADR.
Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης
Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης η επαναφορά πάνω από τη στήριξη στις 2.070-2.080 μονάδες, όπου διέρχεται και ο απλός μέσος όρος των 200 ημερών, είναι θετικό, ωστόσο όσο η κίνηση διατηρείται χαμηλότερα από τις 2.130 μονάδες, είναι διορθωτική.
Το διάγραμμα της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης