Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιλεκτικές κινήσεις με ορίζοντα το triple witching

Tο σενάριο της συσσώρευσης παραμένει το πιο πιθανό και τις επόμενες συνεδριάσεις. Γιατί προβληματίζει ο τραπεζικός κλάδος. Σε ρόλο «σηματωρού» η μετοχή της Εθνικής. Τα κρίσιμα επίπεδα για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΧΑ: Επιλεκτικές κινήσεις με ορίζοντα το triple witching

Παρά τις σημαντικές απώλειες στον δείκτη DAX, η αγορά μπόρεσε να δείξει χαρακτήρα και να διατηρηθεί πάνω από τις 830 μονάδες, παρότι ο δείκτης των τραπεζών κινείται και πάλι στο κάτω αποδεκτό βραχυπρόθεσμο όριό του.

Η ανακοίνωση της FTSE/Russell των αλλαγών στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών στις 16 Μαρτίου έφερε σε επιμέρους μετοχές σημαντικά κέρδη. Αν και τα flows δεν είναι εφικτό να υπολογιστούν, ο τίτλος του Μυτιληναίου που εισέρχεται στον δείκτη FTSE All - Emerging και οι νέες είσοδοι των Viohalco και Sarantis στον Small Cap θα είναι στο προσκήνιο το επόμενο διάστημα. Αυτό το δεδομένο προκάλεσε την επιστροφή των αγοραστών, σε μια μέρα με υψηλή νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ωστόσο το κλείσιμο των τραπεζών ήταν οριακό. Το ελληνικό 10ετές δεν δείχνει να υποχωρεί κάτω από το όριο του 4,25% και διατηρείται υψηλά, ενόψει και των ιταλικών εκλογών.

Τεχνικά, η υποχώρηση στις 830 μονάδες, που είναι η πρώτη στήριξη του συστήματος, είναι σημαντική εξέλιξη και η επόμενη ζώνη με σημασία θα είναι η στήριξη των 810/815 μονάδων, επίπεδο που αποτελεί stop σε πολλούς αγοραστές. Χαμηλότερα, ο απλός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών αποτελεί την επόμενη ισχυρή στήριξη στις 799 μονάδες.

Στο καλό σενάριο, η ζώνη των 830 θα πρέπει να γίνει το εφαλτήριο για κίνηση προς τις 860 μονάδες. Το επόμενο επίπεδο με σημασία είναι αυτό των 883/890, αφού αποτελεί την τελευταία αντίσταση πριν από τα επίπεδα των 900/915 μονάδων και τον τελικό στόχο στα υψηλά του 2015 και τις 946 μονάδες. Ωστόσο, το σενάριο της συσσώρευσης χαμηλότερα από τα προηγούμενα υψηλά παραμένει το πιο πιθανό, τη δεδομένη χρονική στιγμή, ενώ και η κίνηση προς τις 860 μονάδες θα απαιτήσει βοήθεια από τις ξένες αγορές.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 

Η κίνηση του δείκτη των τραπεζών θα πρέπει να προβληματίσει αφού πλέον δεν υπεραποδίδει της αγοράς για φέτος και πλησίασε επικίνδυνα το κάτω σημείο από το range των 100 μονάδων (890-998 μονάδες).

Η διάσπαση θα φέρει στο προσκήνιο την επόμενη στήριξη στα επίπεδα των 830/840 μονάδων, ενώ κίνηση πάνω από τις 925 μονάδες -και ακόμα καλύτερα τις 940/950 μονάδες- θα ενισχύσει την εικόνα του κλάδου. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενδέχεται να έχει τον ρόλο του σηματωρού στις επόμενες συνεδριάσεις, αφού στις 15 Μαρτίου (ή περίπου εκεί χρονικά), οι κάτοχοι των ADR της ΕΤΕ θα μπορούν να τα παραδώσουν στον θεματοφύλακα προς ακύρωση ως ανταλλαγή για την παράδοση των υποκείμενων κοινών μετοχών της ΕΤΕ, με την αγορά να μην έχει αποφασίσει το αν και πώς θα επηρεαστεί η τιμή της μετοχής.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης η στήριξη είναι στις 2.070-2.080 μονάδες, όπου διέρχεται και ο απλός μέσος όρος των 200 ημερών, επίπεδο στο οποίο οι long έχουν ένα πολύ αξιόπιστο σημείο εξόδου. Η κίνηση χαμηλότερα από τις 2.130 μονάδες δεν βοηθάει για την επαναφορά του θετικού σεναρίου για τις 2.200-2.235 μονάδες.

Το διάγραμμα του δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v