ΧΑ: Στις 825 μονάδες με το... καλημέρα

Με απώλειες ξεκίνησε το Χρηματιστήριο. Ποιες είναι οι κρίσιμες ζώνες άμυνας και από πού προσδοκούν «θετικές ειδήσεις» οι επενδυτές. Τα σήματα που στάλθηκαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις και πώς κινήθηκαν οι τράπεζες. Η αποτίμηση του 7ετούς ομολόγου.

ΧΑ: Στις 825 μονάδες με το... καλημέρα

Από το στόχαστρο στις 900 μονάδες την προηγούμενη εβδομάδα, το βλέμμα επέστρεψε στις άμυνες των 815 και των 830 μονάδων στο Χ.Α., μετά το sell-off στις ξένες αγορές, που έφερε υψηλό volatility και πιέσεις και στις εγχώριες αξίες. Μια διαδικασία υποχώρησης που αναζωπυρώθηκε χθες στα ξένα χρηματιστήρια, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για το εγχώριο χρηματιστήριο. 

Σε αντίθεση, πάντως, με προηγούμενα εισαγόμενα sell-off, οι ελληνικές μετοχές και ειδικά αυτές των τραπεζών έδειξαν -έως τώρα- βελτιωμένα αντανακλαστικά και η πτώση δεν πήρε τη μορφή χιονοστιβάδας, με τη μέγιστη τιμή της πτώσης από το πρόσφατο υψηλό να κυμαίνεται στο 9%.

Στην αγορά των ομολόγωνη έκδοση του 7ετούς ήταν επιτυχημένη και μπόρεσε να προσελκύσει περισσότερα μακροπρόθεσμα κεφάλαια από τις δύο προηγούμενες φορές. Από την άλλη, όμως, επειδή η χρονική συγκυρία ήταν δύσκολη, τόσο το τελικό επιτόκιο όσο και η κάλυψη της έκδοσης ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί τις προηγούμενες ημέρες. Τα επόμενα χρονικά ορόσημα για την αγορά μετοχών είναι το rebalancing των δεικτών MSCI στις 12/2 και έπεται η Fitch Ratings στις 16 Φεβρουαρίου, όπου αναμένεται να υπάρξει αναβάθμιση για την εγχώρια οικονομία.

Πιο τεχνικά, η ανοδική κίνηση και η διάσπαση των 880 μονάδων είχε φαινομενικά τις προδιαγραφές για συνέχεια προς τις 900 μονάδες, όμως το κλίμα στο εξωτερικό έδωσε διαφορετικό τόνο στην πορεία της αγοράς. H αγορά θα παραμείνει εστιασμένη στις εξελίξεις στη Wall Street και πολύ δύσκολα θα αυτονομηθεί, αφού ελάχιστοι είναι οι συμμετέχοντες στην αγορά που εκτιμούν ότι μπορεί το Χ.Α. να κινηθεί αυτόνομα στην τρέχουσα συγκυρία. 

Πλέον η στήριξη των 815 μονάδων αποτελεί το stop των αγοραστών. Χαμηλότερα, ο απλός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών αποτελεί την επόμενη ισχυρή στήριξη. Απώλεια των 790 μονάδων βάζει την αγορά σε άλλο μονοπάτι.

Στο καλό σενάριο, υψηλότερα, εκτός από τις 860 μονάδες, το επίπεδο των 883/890 είναι ιδιαίτερα σημαντικό όριο αφού αποτελεί την τελευταία αντίσταση πριν από τα επίπεδα των 900/915 μονάδων και τον τελικό στόχο στα υψηλά του 2015 και τις 946 μονάδες, εφόσον η αγορά παραμένει σε ανοδική τροχιά.

Από τις επιμέρους μετοχές, ο τίτλος της ΔΕΗ συνεχίζει να είναι στο προσκήνιο, με την πτώση να είναι 13,4% στην εβδομάδα αλλά από τις αρχές του έτους τα κέρδη παραμένουν στο 47%. Ακολουθούν Τράπεζα Πειραιώς και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κέρδη 25% και 19% για το 2018. Η Coca Cola HBC συνεχίζει να αποτελεί την αρνητική έκπληξη με -6% από τις αρχές του έτους, ωστόσο και η Εθνική Τράπεζα, η Folli-Follie Group, η Grivalia Properties, ο ΟΠΑΠ και η Lamda Development πέρασαν σε αρνητικό πρόσημο για το 2018.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Η κίνηση του δείκτη των τραπεζών, που υπεραποδίδει το 2018 της αγοράς, συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με την αντίσταση στα επίπεδα των 980-990 μονάδων, πριν το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 μονάδων και τους στόχους των 1.060/1.080 μονάδων. Η βάση για την όποια διόρθωση έχει ανέλθει πλέον στις 900/915 μονάδες, με ενδιάμεσα επίπεδα τις 940/950 μονάδες. Η πρόσφατη βύθιση στις 900 μονάδες ανέδειξε τη σημασία του επιπέδου αλλά και τους πιθανούς τρόπους των μελλοντικών διορθώσεων όσο η αγορά παραμένει ισχυρή.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετά την επιβεβαίωση της στήριξης στις 2.078 μονάδες, όπου διέρχεται και ο απλός μέσος όρος των 200 ημερών, οι long έχουν ένα πολύ αξιόπιστο σημείο εξόδου ενώ αν η ανοδική κίνηση διάσπασης και διατήρησης πάνω από τις 2.140 μονάδες επιτευχθεί, αυτό θα ενισχύσει το θετικό σενάριο. Το επίπεδο των 2.300 μονάδων είναι αντίστοιχης σημασίας με τις 900 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v