Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σηματοδοτεί η νέα έξοδος στις αγορές για ομόλογα-μετοχές

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έκδοση του 7ετους ομολόγου. Το ράλι των ελληνικών assets και τα κλειδιά για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία. Ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης, η ρύθμιση του χρέους και η εικόνα στις τράπεζες.

Τι σηματοδοτεί η νέα έξοδος στις αγορές για ομόλογα-μετοχές

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε ο πρώτος μήνας του έτους για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, με τις εισροές σε ομόλογα και μετοχές, αν και η «εισαγόμενη» πτώση της Παρασκευής δημιούργησε προβληματισμό.

Το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και οι μεθοδικές κινήσεις των τελευταίων μηνών στην αγορά των ομολόγων, φαίνεται να έδωσε το «πράσινο φως» που ζητούσαν οι διαχειριστές κεφαλαίων προκειμένου να ξεκινήσουν να τοποθετούνται σε εγχώριους ομολογιακούς τίτλους. Το θετικό κλίμα είναι εξίσου εμφανές και στις μετοχικές αξίες, με τις εισροές στο αμερικανικό διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο GREK να παραμένουν υψηλές, παρά τη μικρή διακοπή την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αποδόσεις που παρατηρούνται στην ομολογιακή αγορά έχουν ανοίξει το δρόμο για μια πρώτη μεγάλη έκδοση, η οποία θα έχει κομβική σημασία για τη συνέχεια. Η έκδοση του 7ετούς ομολόγου μπορεί να κρύβει θετικές εκπλήξεις και να είναι επιτυχημένη σε επίπεδα έκδοσης που κάποιοι βλέπουν να κινούνται στο 3-3,2%.

Η έκδοση αναμένεται αυτή την εβδομάδα, κατά κάποιες πληροφορίες θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμα και τη Δευτέρα. Το άκρως ευνοϊκό κλίμα των προηγούμενων μηνών έχει αρχίσει να διαταράσσεται από τις αυξήσεις στις αποδόσεις των σταθερών τίτλων, οπότε το timing δείχνει κατάλληλο για μια έξοδο τώρα και σίγουρα πριν τις εκλογές στην Ιταλία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο volatitlity.

Η προσπάθεια της Ελλάδας να εξομαλύνει την καμπύλη απόδοσης και να αποκτήσει μόνιμη πρόσβαση στις αγορές απηχεί πλέον στους διαχειριστές κεφαλαίων και για όσο το risk appetite είναι ισχυρό. Πιο συνολικά, το μεγάλο στοίχημα για τα ελληνικά ομόλογα και αλλά και την οικονομία είναι πόσες βαθμίδες μπορούν να κερδηθούν μέχρι τον Αύγουστο του 2018 από τους τρεις επενδυτικούς οίκους, με δεδομένη την αργή διαδικασία ανοδικής αναθεώρησης που έχουν επιλέξει για την εγχώρια περίπτωση. Η Standard & Poor’s προχώρησε ήδη σε ήπια αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα και η Fitch Ratings έπεται στις 16 Φεβρουαρίου.

Το διετές ελληνικό ομόλογο πραγματοποιεί πράξεις γύρω από τις 104 μονάδες βάσης, ρίχνοντας την απόδοση του στη λήξη κάτω (ΥΤΜ) από το όριο του 1,35%, ενώ το 10ετές βρέθηκε να κάνει πράξεις στις 100,5 μονάδες βάσης και την απόδοση του χαμηλότερα από το 3,7%. Πλέον στοχεύει σε αποδόσεις κάτω από 3,5%.

Τα επίπεδα ρεκόρ που διαμορφώνεται η τιμή στο ελληνικό 10ετές ομόλογο μπορεί να είναι η αρχή, αν οι στόχοι και οι σχεδιασμοί κυβέρνησης και ευρωπαίων εταίρων για το 2018 επιτευχθούν. Οι πολιτικοί κίνδυνοι στη χώρα υποχωρούν καθώς η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται όλο και περισσότερο με τους θεσμούς της Ευρωζώνης, ενώ στο μέτωπο του χρέους έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους από τους επίσημους πιστωτές. Τα ελληνικά ομόλογα είναι ένας ελκυστικός τρόπος να τοποθετηθεί κανείς για την περαιτέρω εξομάλυνση του υψηλού risk premium που εξακολουθεί να είναι ενσωματωμένο στα ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική καμπύλη αποδόσεων.

Το μεγάλο δέλεαρ για τις τιμές των ομολόγων είναι η ελάφρυνση του χρέους. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι για να αποδεσμευτεί η χώρα από τα προγράμματα διάσωσης θα πρέπει να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση στο χρέος. Οποιοδήποτε είδους re-profiling όπως και επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα είναι εφικτό να προσφερθούν και θα είναι σημαντικά εχέγγυα ότι Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα και οι τιμές των ομολόγων θα το προεξοφλήσουν.

Το σκηνικό που στηρίζει την έξοδο της χώρας στις αγορές δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη τη μετοχική αγορά που κινείται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών. Τα κέρδη του Γενικού Δείκτη ξεπερνούν το 9% τον τελευταίο μήνα ενώ για το δείκτη των τραπεζών στο 13%. Ο τελευταίος βέβαια από το υψηλό έτους στις 1.146 μονάδες απέχει 15% περίπου.

Για την ώρα, στο μέτωπο των stress tests των τραπεζών η αρνητική έκπληξη έχει έρθει από τις παραδοχές για την πορεία των τιμών των ακινήτων. Στις κατοικίες, το δυσμενές σενάριο λαμβάνει ως παραδοχή ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν κατά 17,6% στην τριετία 2018-2020 και πρόκειται για υψηλότερο μέγεθος από αυτό που περίμενε η αγορά, με δεδομένο ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει στην τριετία μόλις κατά 3,2%.

Η απόκλιση, σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, είναι ωστόσο μεγαλύτερη για τις τιμές των εμπορικών ακινήτων. Το δυσμενές σενάριο προβλέπει πτώση στην εξεταζόμενη τριετία κατά 17,5%. Οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη πτώση, με δεδομένο ότι στην άσκηση προσομοίωσης του 2015 το δυσμενές σενάριο λάμβανε, ως παραδοχή, υποχώρηση των τιμών μόλις κατά 9,1% στην τριετία 2015-17, ενώ το ΑΕΠ στο δυσμενές σενάριο θα υποχωρούσε 10,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v