Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποια είναι τα κρίσιμα επίπεδα για τον Γενικό Δείκτη

Το σενάριο συσσώρευσης και πόσες πιθανότητες συγκεντρώνει. Ορόσημο οι ανακοινώσεις της EBA για το stress test, η έξοδος στις αγορές ομολόγων και το review της Fitch. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στον FTSE 25.

ΧΑ: Ποια είναι τα κρίσιμα επίπεδα για τον Γενικό Δείκτη

Η αγορά συνέχισε να κινείται ανοδικά μετά την -χωρίς θετικές εκπλήξεις- αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s και να μην αντιδρά αρνητικά στις υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις των προηγούμενων ημερών. Τα επόμενα ορόσημα για την αγορά μετοχών είναι η έκδοση του ελληνικού ομολόγου αλλά και η Fitch Ratings στις 16 Φεβρουαρίου, όπου αναμένεται να υπάρξει αναβάθμιση για την εγχώρια οικονομία.

Η επόμενη ωστόσο εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετά πιο «νευρική», αφού η EBA αναμένεται την Τετάρτη 31/1 να ανακοινώσει τους όρους του πανευρωπαϊκού stress test.

Πιο τεχνικά, η ανοδική κίνηση και η δεύτερη προσπάθεια επαφής με τις 860 μονάδες στέφθηκε με επιτυχία και οι 880 μονάδες, που ήταν ο επόμενος στόχος (ενδοσυνεδριακά), κατακτήθηκε. Το επίπεδο των 883/890 είναι ωστόσο ιδιαίτερα σημαντικό όριο, αφού αποτελεί την τελευταία αντίσταση πριν από τα επίπεδα των 900/912 μονάδων και τον τελικό στόχο στα υψηλά του 2015 και τις 946 μονάδες. Η διόρθωση ως τις παρυφές των 860 μονάδων θα είναι μια φυσιολογική εξέλιξη ενώ οι 820 μονάδες σε εβδομαδιαίο επίπεδο αποτελούν τον πολύ ισχυρό σύμμαχο των αγοραστών σε όλη τη διάρκεια της ανοδικής κίνησης.

Το κοντινό stop στις 836-842 μονάδες είναι πολύ πιθανό να λήξει και την όποια προσπάθεια της πτώσης, εκτός και αν οι ανακοινώσεις της EBA προκαλέσουν ισχυρές αναταράξεις στις τραπεζικές μετοχές και το καλό κλίμα στην αγορά διαταραχθεί σημαντικά.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Από τις επιμέρους μετοχές, ο τίτλος της ΔΕΗ αποτελεί την πλέον ισχυρή μετοχή του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης από τις αρχές του έτους, με κέρδη που ξεπερνούν το 44% και ισχυρό short-covering τις προηγούμενες μέρες. Ακολουθούν Σαράντης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Viohalco, με κέρδη το 2018 άνω του 20%. Η Coca Cola HBC αποτελεί το αντιστάθμισμα από τις αρχές του έτους με οριακή θετική απόδοση μόνο και αυτό θέτει σε προβληματισμό μερίδα της αγοράς που διατηρεί πιο συντηρητική σκέψη για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, MIG, Ιντρακόμ, J&P Άβαξ, AS Company, Cenergy, ΟΛΘ και Ελλάκτωρ ξεχωρίζουν για την υπεραπόδοσή τους. Η τεχνική εικόνα του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης παραμένει ξεκάθαρα πιο ανοδική σε σχέση με τους άλλους τρεις αγοραίους δείκτες, ωστόσο είναι υπεραγορασμένη τόσο σε ημερήσιο όσο και στο εβδομαδιαίο διάγραμμα. Το επιχείρημα είναι ότι κάποιες από τις εταιρείες της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης διαθέτουν θεμελιώδη χαρακτηριστικά που συνδυάζονται με ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης και -το κυριότερο- σημαντικές πιθανότητες να αυξήσουν τα μεγέθη τους, τα επόμενα έτη.

Η κίνηση του δείκτη των τραπεζών, που συνεχίζει να υποαποδίδει, είναι πιο flat από την Τρίτη 23/1 και η πρώτη αντίσταση είναι στα επίπεδα των 980-990 μονάδων, πριν το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 μονάδων. Η βάση για την όποια διόρθωση έχει ανέλθει πλέον στις 900/915 μονάδες, με ενδιάμεσα επίπεδα τις 940/950 μονάδες.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης διατηρεί την καθαρή τεχνική του εικόνα. Μετά την επιβεβαίωση της στήριξης των 2.130/2.140 μονάδων, οι long έχουν ένα πολύ αξιόπιστο σημείο εξόδου ενώ θετική είναι και η ανοδική κίνηση διάσπασης και διατήρησης πάνω από τις 2.190/2.210 μονάδες. Το επίπεδο των 2.250 μονάδων είναι αντίστοιχης σημασίας με τις 880 μονάδες του Γενικού Δείκτη και κατάληψή του θα προκαλέσει αλλαγή σκέψεων σε πολλά συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v