Πόση... φόρα έχει ακόμη το Χρηματιστήριο

Γιατί το θετικό momentum διατηρεί το προβάδισμα στην αγορά παρά τα υπεραγορασμένα επίπεδα. Οι επόμενες ζώνες αντίστασης και στήριξης για τους βασικούς δείκτες και ο κομβικός ρόλος των τραπεζών. Ανοδικά το ξεκίνημα.

Πόση... φόρα έχει ακόμη το Χρηματιστήριο

Αν και τo 2018 μετρά μόνο τρεις συνεδριάσεις, μετοχές από την υψηλή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση σημειώνουν ήδη διψήφια ποσοστά ανόδου.

Οι τίτλοι των Τράπεζα Πειραιώς, MIG, ΔΕΗ, Cenergy, Σελόντα και Τεχνική Ολυμπιακή είναι οι πλέον ωφελημένοι από τις αρχές του νέους έτους, με την Πειραιώς να μετρά +17,3%.

Συνολικά, ο Γενικός Δείκτης είναι “on fire” τον τελευταίο μήνα και σημειώνει κέρδη που ξεπερνούν το 10% ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να διολισθαίνουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Η επανασύνδεση στην πορεία των δύο αγορών είναι το καύσιμο που αναζητούσαν οι μετοχές για να κινηθούν υψηλότερα, αλλά και το “buy signal” στις τράπεζες.

Η τεχνική εικόνα, παρότι υπεραγορασμένη σε αρκετά time frames αλλά και στο ημερήσιο, δεν δείχνει έτοιμη για διόρθωση και η κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα είναι το βασικό σενάριο. Οι επόμενες τιμές με σημασία για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 830 και οι 842 μονάδες, πριν τα προηγούμενα υψηλά στις 860 μονάδες. Στις 836-842 μονάδες είναι πολύ πιθανό να υπάρξει σημαντικό profit taking. Η ζώνη των 798-810 μονάδων δείχνουν ωστόσο ικανές σε αυτή τη συγκυρία να αναχαιτίσουν τους πωλητές, ειδικά όσο το εξαιρετικό κλίμα στα ομόλογα αλλά και στις ξένες αγορές μετοχών διατηρείται.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Από την άλλη πλευρά, η αδυναμία του δείκτη των τραπεζών να κινηθεί με ευκολία υψηλότερα από τις 930 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό 932,80μ.) αποτελεί σημάδι ότι η ανοδική κίνηση κορυφώνεται.

Παρά το κρεσέντο της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς από το χαμηλό της στο 1,98 ευρώ έχει ήδη σημειώσει άνοδο 82%, ο δείκτης απέχει 25% από τα υψηλά του, ενώ ο Γενικός Δείκτης μόλις 4%. Συνολικά, το καλύτερο σενάριο για την αγορά είναι ο δείκτης των τραπεζών να κινηθεί σε νέα υψηλότερα επίπεδα μαζί με τον Γενικό Δείκτη.

Η επόμενη περιοχή αντίστασης για τον τραπεζικό δείκτη τοποθετείται στη ζώνη 930-950 μονάδες, όπου η ανοδική διάσπαση θα πρέπει να γίνει με αυξημένο όγκο και γρήγορα. Υψηλότερα είναι το ψυχολογικό επίπεδο των 1.000 μονάδων.

Οι επόμενες συνεδριάσεις, αν συνεχίσουν με μικρή συναλλακτική αξία, θα είναι δείγμα αδυναμίας και αυτό θα θέσει τις βάσεις για διόρθωση ως την περιοχή των 840 μονάδων, ενώ χαμηλότερα θα επαναφέρει τους πωλητές προς τη ζώνη των 785-800 μονάδων. Οι 760 μονάδες αποτελούν επίπεδο που θα σημάνει συναγερμό στην αγορά.

To διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης διατηρεί την πιο καθαρή τεχνική εικόνα μεταξύ των τριών βασικών δεικτών. Μετά την επιβεβαίωση της στήριξης στις 2.060 μονάδες, οι long έχουν ένα πολύ αξιόπιστο σημείο εξόδου ενώ και η ανοδική κίνηση «κόντραρε» στην αντίσταση των 2.130 μονάδων.

Επόμενος ανοδικός στόχος οι 2.190 μονάδες, πριν τα υψηλά των 2.230 μονάδων.

To διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v