Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πόσο δρόμο έχει το year-end rally

Η σημασία της επανασύνδεσης της μετοχικής αγοράς με τα ομόλογα και γιατί βελτιώνεται η μεσοπρόθεσμη εικόνα του τραπεζικού δείκτη. Oι στηρίξεις και αντιστάσεις για τον FTSE 25 και τα μυστικά της τεχνικής ανάλυσης.

XA: Πόσο δρόμο έχει το year-end rally

Με σημαντικά κέρδη συνεχίζει ο Δεκέμβριος για τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα, αφού το swap φαίνεται να «ξεκλείδωσε» τη ρευστότητα που αναζητούσαν οι διαχειριστές των ομολόγων, προκειμένου να ξεκινήσουν να τοποθετούνται και σε εγχώριους τίτλους.

Το διετές ελληνικό ομόλογο πραγματοποίησε πράξεις πάνω από τις 103,6 μονάδες βάσης, ρίχνοντας την απόδοσή του στη λήξη (YTM) κάτω από το όριο του 2%, ενώ το 10ετές βρέθηκε να κάνει πράξεις στις 96,7 μονάδες βάσης, με την απόδοσή του χαμηλότερα από το 4,15% και πλέον στοχεύει μέχρι το τέλος του έτους σε αποδόσεις κάτω από 4%.

Τα επίπεδα ρεκόρ από το 2008 στα οποία διαμορφώνεται η τιμή στο ελληνικό 10ετές ομόλογο μπορεί να είναι μόνο η αρχή, αν οι στόχοι και οι σχεδιασμοί κυβέρνησης και ευρωπαίων εταίρων για το 2018 επιτευχθούν.

Η απόλυτα επιτυχημένη έκβαση του swap των ομολόγων του PSI αποτελεί τον βασικό παράγοντα για την άνοδο που παρατηρείται σε όλο το strip των ελληνικών ομολόγων. Η ανταλλαγή συνιστά το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξομαλύνει την καμπύλη απόδοσης και να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις αγορές.

Οι αποδόσεις που παρατηρούνται πλέον, εφόσον διατηρηθούν, έχουν ανοίξει τον δρόμο για μια πρώτη έκδοση στις αρχές του 2018, αμέσως μετά και τη συμφωνία στο Eurogroup του Ιανουαρίου. Το μεγάλο στοίχημα για τα ελληνικά ομόλογα αλλά και την οικονομία είναι πόσες βαθμίδες μπορούν να κερδίσουν μέχρι τον Αύγουστο του 2018 από τους τρεις επενδυτικούς οίκους, με δεδομένη την αργή διαδικασία ανοδικής αναθεώρησης που έχουν επιλέξει για την εγχώρια περίπτωση.

Αντίστοιχα, τα κέρδη του Γενικού Δείκτη τον Δεκέμβριο ξεπερνούν το 6,5%, ενώ για τον δείκτη των τραπεζών το 26%. Ο τελευταίος βέβαια από το υψηλό έτους στις 1.146 μονάδες απέχει 27% περίπου ενώ ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης 11%, οπότε υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι το τέλος του έτους, αφού το year-end rally μπορεί να συνεχιστεί σε συνδυασμό με το καλό κλίμα από το εξωτερικό. Η επανασύνδεση πάντως της μετοχικής αγοράς με την αγορά των ομολόγων είναι το πρώτο θετικό νέο για τις τραπεζικές μετοχές πρωτίστως και δευτερευόντως για την υπόλοιπη αγορά.

Το επίσης σημαντικό τεχνικό στοιχείο είναι ότι ο δείκτης των τραπεζών ξαναπέρασε σε θετικό πρόσημο για το 2017.

Το τελευταίο triple witching της χρονιάς σήμερα έχει επίσης τεχνική σημασία, αφού το ρολάρισμα των θέσεων δίνει πάντοτε την ευκαιρία για άνοιγμα νέων θέσεων και αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων σε θεσμικούς αλλά και μικρότερους επενδυτές.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και τεχνικοί λόγοι για την ανοδική διόρθωση, αφού το rebalancing των δεικτών του οίκου FTSE έχει βαρύνουσα σημασία στους επιμέρους τίτλους. Οι τίτλοι των ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή εισάγονται στον δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap, ενώ Ελλάκτωρ, Fourlis και Τράπεζα Αττικής διαγράφονται.

Παράλληλα θα υπάρξει αύξηση της στάθμισης για τις μετοχές της Grivalia Properties από το 39% στο 49% και της ΕΧΑΕ από το 95% στο 100%. Παράλληλα, flows εκτιμάται ότι θα έχουν οι τίτλοι των Grivalia Properties, ΕΧΑΕ, Jumbo, TITAN, ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς. Στον αντίποδα, outflows αναμένονται σε Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Μυτιληναίο και Alpha Bank.

Την ίδια χρονική στιγμή, οι short θέσεις επί των τραπεζικών μετοχών διατηρούνται σχεδόν αμετάβλητες τις τελευταίες ημέρες, που οι τιμές κινούνται έντονα ανοδικά.

Η τεχνική κατάσταση στην αγορά έχει βελτιωθεί σημαντικά με την επαναπροώθηση σε υψηλότερα επίπεδα από τις 762 μονάδες. Η περιοχή των 750-755 μονάδων θα πρέπει να αναχαιτίσει τους πωλητές. Οι επόμενες συνεδριάσεις, αν συνεχίσουν με τόσο αυξημένη συναλλακτική αξία, θα είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο για την αγορά, διότι οι 780-785 μονάδες θα χρειαστούν ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές για να προσεγγιστούν.

Πλέον, ο απλός και ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών του Γενικού Δείκτη αποτελούν τεχνικά στηρίγματα και αρωγοί στην ανοδική προσπάθεια.

To διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ο τραπεζικός δείκτης διέσπασε εμφατικά τις 800-818 μονάδες, προσεγγίζοντας ενδοσυνεδριακά το πρόσφατο υψηλό των 845 μονάδων. Οι στηρίξεις πλέον είναι στα στρογγυλά επίπεδα των 815 και 785 μονάδων.

Οι αντιστάσεις πριν τις 900 μονάδες είναι οι 850 και οι 875 μονάδες. Όπως είχαμε αναφέρει, η διατήρηση του τραπεζικού δείκτη άνω των 800 μονάδων βελτιώνει τη μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα του δείκτη. Η υψηλή μεταβλητότητα πάντως, μέχρι και να μειωθούν οι ανησυχίες από τα stress tests, θα διατηρηθεί.

To διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζει την πιο καθαρή τεχνική εικόνα μεταξύ των τριών βασικών δεικτών. Μετά την εμφατική διάσπαση των 1.950 μονάδων, η επόμενη ζώνη αντίστασης των 2.000-2.015 μονάδων ήρθε άμεσα στο στόχαστρο των αγοραστών. Η σημαντική στήριξη των 1.980 μονάδων βραχυπρόθεσμα είναι σημαντική αλλά η ουσιαστική στήριξη είναι στις 1.960 μονάδες. Υψηλότερα, ο στόχος είναι αρκετά υψηλότερα, στις 2.050-2.060 μονάδες.

To διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v