Ο Γενικός Δείκτης το τελευταίο τρίμηνο σημειώνει απώλειες 10%, ο Δεκέμβριος προσεγγίζει το -3%, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα τα ελληνικά ομόλογα διαμορφώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2009.
Η αποσύνδεση των αποδόσεων μεταξύ των δύο αγορών δείχνει ότι η προβληματική εικόνα του χρηματιστηρίου δεν μπορεί να αποδοθεί απλά στις τράπεζες. Στο τρίμηνο, οι μόνες μετοχές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση με θετικό πρόσημο είναι οι Σαράντης, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα.
Στον αντίποδα, η Τράπεζα Αττικής σημειώνει απώλειες 73% και η Τράπεζα Πειραιώς 44%. Με διψήφια ποσοστά απωλειών διαμορφώνονται και οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank 44%, Folli Follie Group, ΔΕΗ, Viohalco, ΤΙΤΑΝ, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development και ΕΧΑΕ.
Η τεχνική κατάσταση στην αγορά παρά την πρόσκαιρη βελτίωση και την προώθηση προς τις 760 μονάδες (4/12) εισήλθε εκ νέου σε πτωτική βραχυπρόθεσμη τάση. Η περιοχή των 730/735 μονάδων δεν έχει αναχαιτίσει τους πωλητές, οπότε οι φόβοι για κίνηση προς τα χαμηλά των 700 μονάδων είναι ορατοί. Η επόμενη περιοχή στήριξης τοποθετείται στις 680/685 μονάδες. Οι επόμενες συνεδριάσεις, αν συνεχίσουν με μικρή συναλλακτική αξία και διολίσθηση, θα είναι το χειρότερο σενάριο για την αγορά, διότι οι 680/685 μονάδες θα φθαρούν ως επίπεδο στήριξης, όπως έγινε και με τα προηγούμενα επίπεδα.
Για να υπάρξει κάτι διαφορετικό, η αγορά θα πρέπει να μπορέσει να κινηθεί αρχικά πάνω από τις 735 μονάδες και εν συνεχεία πάνω από τις 762 μονάδες, σενάριο που υπό τις παρούσες συνθήκες και με τη βοήθεια από την αγορά των ομολόγων θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί. Τέλος, ο εκθετικός και απλός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών του Γενικού Δείκτη αποτελούν σαφέστατα τεχνικά εμπόδια από εδώ και πέρα σε κάθε ανοδική προσπάθεια.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Ο τραπεζικός δείκτης πλησίασε και πάλι τις 715 μονάδες, με τις πιέσεις στην Εθνική Τράπεζα τον Δεκέμβριο να είναι εμφανείς με -4,5%. Για το ίδιο διάστημα, οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες σημειώνουν κέρδη. Οι στηρίξεις πλέον είναι στα στρογγυλά επίπεδα των 700, 650 και 600 μονάδων. Οι αντιστάσεις πληθαίνουν, με τις 760 μονάδες αλλά και τις 800 μονάδες να είναι οι πιο κοντινές. Όπως είχαμε αναφέρει, μόνο ανοδική κίνηση και διατήρηση άνω των 800 μονάδων βελτιώνει τη μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα του δείκτη.
Το προβληματικό πάντως για τις τραπεζικές μετοχές είναι ότι η υψηλή μεταβλητότητα θα διατηρηθεί τους επόμενους μήνες, αφού οι ανησυχίες είναι αμείωτες. Παρότι οι τιμές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σημειώνουν απώλειες από 20%-40% το τελευταίο τρίμηνο, οι τιμές σχεδόν αδυνατούν να ξεκολλήσουν από τα χαμηλά μηνών που έχουν βυθιστεί.
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Τέλος, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζει την πιο καθαρή τεχνική εικόνα μεταξύ των τριών βασικών δεικτών. Μετά την αδυναμία διάσπασης των 1.950 μονάδων, έχει χάσει τη στήριξη στις 1.910-1.920 μονάδες και χαμηλότερα είναι το σημαντικό επίπεδο των 1.880 μονάδων. Πλέον παρακάτω βρίσκεται η ζώνη των 1.830-1.840, γιατί διαφορετικά ο πήχης χαμηλώνει επικίνδυνα κατά 50 ή και 100 μονάδες.
Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης