UBS για swap: Χειρότερη επιλογή η διακράτηση παλιών ομολόγων

Τη σύσταση sell για όλα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα διατηρεί ο οίκος. Αναμένει σημαντικά επίπεδα αποδοχής στο swap. Κρίσιμη η ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα. Γιατί φοβάται δημοσιονομική εκτροπή με τη λήξη του μνημονίου.

UBS για swap: Χειρότερη επιλογή η διακράτηση παλιών ομολόγων

Τη σύσταση sell για όλα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα διατηρεί η UBS, όπως επισημαίνει σε έκθεσή της στην οποία τοποθετείται για την πρόταση της Αθήνας να ανταλλάξει 20 σειρές των ομολόγων του PSI με 5 νέους τίτλους.

Η UBS σημειώνει ότι θεωρεί καλύτερη επιλογή για τους επενδυτές την πώληση των τίτλων πριν την ανταλλαγή παρά τη συμμετοχή στο swap για την ανάληψη νέων ομολόγων.

Η διατήρηση των υφιστάμενων -παλιών- ομολόγων που αναμένεται να ανταλλαγούν είναι η χειρότερη επιλογή, υπογραμμίζει.

Όπως αναφέρει η UBS, τα νέα ομόλογα έχουν κουπόνια (3,5-4,2%) σημαντικά χαμηλότερα από τις αποδόσεις των υφιςτάμενων ομολόγων (4,3-5,8%), υποδηλώνοντας ότι και οι νέοι τίτλοι θα διαπραγματεύονται κάτω από την ονομαστική τους αξία, όπως συμβαίνει και με τα υφιστάμενα ελληνικά ομόλογα.

Ο οίκος αναμένει υψηλά επίπεδα αποδοχής στο swap, σημειώνοντας πάντως ότι δεν υπάρχει επίσημα ελάχιστα επίπεδα αποδοχής για να προχωρήσει το deal. Ωστόσο, αν η αποδοχή δεν κριθεί επαρκής, η Ελλάδα θα μπορούσε να αυξήσει το ύψος των νέων ομολογιακών εκδόσεων, στην προσπάθειά της να αντλήσει φρέσκα κεφάλαια.

Γιατί διατηρεί σύσταση sell

Η UBS θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές στην παρούσα φάση, αλλά δεν αντέχει οικονομικά να αναχρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος του υψηλού χρέους της σε τρέχουσες τιμές.

Ο οίκος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα καταφέρει πιθανότατα να βγει από το μνημόνιο το 2018 ενώ προβλέπει ότι και οι οίκοι αξιολόγησης θα επιβραβεύσουν την οικονομική ανάκαμψη και την επικείμενη έξοδο από το πρόγραμμα με αναβαθμίσεις εντός του 2018.

Σημειώνει ότι ακόμη ο επίσημος τομέας δεν έχει συμφωνήσει να χορηγήσει στην Αθήνα την ελάφρυνση χρέους που θεωρείται κρίσιμη για να εξυπηρετήσει το χρέος της, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Επίσης, εκφράζει την ανησυχία του για ενδεχόμενη δημοσιονομική εκτροπή λόγω της λήξης του προγράμματος αλλά και ενδεχόμενων προεκλογικών υποσχέσεων.

Ως εκ τούτου, η UBS θεωρεί ότι οι τρέχουσες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων προσφέρουν ισχνή αποζημίωση για τα ρίσκα που συνοδεύουν την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Επίσης, ένα πρόσθετο ρίσκο από την μη ανταλλαγή των ομολόγων στην τρέχουσα προσφορά είναι ότι ενδέχεται να μειωθεί σημαντικά η εμπορευσιμότητά τους, καθιστώντας αδύνατη την πώλησή τους πριν την ημερομηνία ωρίμανσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v