Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το swap και τα νέα σενάρια για το Χρηματιστήριο

Παραμένει ευάλωτο το κλίμα στην αγορά παρά την αύξηση των συναλλαγών. Πόσο μπορεί το swap των ομολόγων να γίνει καταλύτης για νέα άνοδο του ΓΔ. Η εικόνα στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και στις τράπεζες.

Το swap και τα νέα σενάρια για το Χρηματιστήριο

Με τον Οκτώβριο να έχει ολοκληρωθεί με θετικό πρόσημο για την αγορά των μετοχών και τον Νοέμβριο να ξεκινάει με το δεξί, οι μετοχικοί τίτλοι βρίσκουν στην αγορά των ομολόγων ένα σημαντικό σύμμαχο, στην προσπάθειά τους να αναρριχηθούν υψηλότερα.

Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαμορφώθηκε λίγο πάνω από το 5%, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2009, προφανώς εν αναμονή της ανταλλαγής των σειρών των ομολόγων που προέκυψαν από το PSI, πιθανότατα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Παράλληλα, οι αποδόσεις στο ελληνικό διετές ομόλογο υποχώρησαν κάτω από το ψυχολογικό όριο του 3%, από το 3,5% που είχε κινηθεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Η σημαντική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι τράπεζες και θεσμικοί επενδυτές επικροτούν το «μάζεμα» των είκοσι σειρών που προέκυψαν από το PSI σε 4-5 εκδόσεις και οι οποίες θα έχουν άμεσα θετικά αποτελέσματα στη ρευστότητα, αλλά και στην καμπύλη των αποδόσεων του κρατικού χρέους.

Η πορεία για το ελληνικό 10ετές ομόλογο

Ερώτημα επίσης αποτελεί αν το swap θα επιτρέψει στους οίκους αξιολόγησης να επανεκτιμήσουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αν και ουσιαστικά δεν αποτελεί έξοδο στις αγορές αλλά προπαρασκευαστική ενέργεια για τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά.

Το κλίμα στο Χ.Α., παρά την αύξηση των συναλλαγών, παραμένει ευάλωτο σε όλες τις ειδήσεις και θα παραμείνει έτσι, εκτός και αν το swap των ομολόγων μπορεί να αποτελέσει τελικά τον πολυπόθητο καταλύτη.

Η αρχική εντύπωση πάντως είναι ότι δεν μπορεί να πάει την αγορά πολύ υψηλότερα, εκτός και αν το 10ετές συνεχίσει να υποχωρεί τις επόμενες μέρες, οπότε και οι τιμές των μετοχών θα δικαιούνται καλύτερων αποτιμήσεων.

Ο Γενικός Δείκτης το τελευταίο τρίμηνο σημειώνει απώλειες 8%, ο δείκτης των τραπεζών 26% και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης 7%, με μεγάλες βοήθειες από την Coca Cola HBC με +14,4%, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 8,5%, τη Motor Oil με 8,3% και τη Μυτιληναίος με 8,11%.

Στον αντίποδα, Τράπεζα Αττικής, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank καταγράφουν πτώση από 49% έως 18,5%.

Εφόσον η αγορά μπόρεσε να κινηθεί πάνω από τις 762 μονάδες, το σενάριο προσπάθειας προώθησης προς τις 775-780 μονάδες, που βρίσκεται η πρώτη ουσιαστική αντίσταση του συστήματος, είναι εφικτό, αν οι αυξημένοι όγκοι των συναλλαγών και το θετικό momentum από την αγορά των ομολόγων διατηρηθεί.

Θετικό στοιχείο επίσης αποτελεί η επαναφορά του Γενικού Δείκτη πάνω από τον εκθετικό αλλά και τον απλό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών των 747 και 746 μονάδων. Τα επίπεδα ανάμεσα στις 752 και 758 μονάδες, που διέρχονται οι μέσοι όροι των 30 ημερών, θα πρέπει να αποτελούν τον τερματισμό σε κάθε πτωτική κίνηση.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ο τραπεζικός δείκτης αφού κατάφερε να διατηρηθεί γύρω από τις 740 μονάδες, παρότι βρέθηκε και στις 715 μονάδες στις 25/10, μπόρεσε να κινηθεί και πάνω από τις 800 μονάδες, πριν υποχωρήσει στο κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας στις 788 μονάδες. Τα επόμενα επίπεδα με τεχνική σημασία είναι οι 800 μονάδες, τις οποίες το βέλτιστο θα ήταν να τις «κλειδώσει» σε κάθε πτωτική επιστροφή, οι 845 μονάδες και οι 910 μονάδες. Οι στηρίξεις εκτός από τις 760 μονάδες είναι το ψυχολογικό όριο των 700-715 μονάδων και χαμηλότερα οι 666 μονάδες.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει σημασία ότι μπόρεσε να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τις 1.995-2.000 μονάδες, επίπεδο που αντιστοιχεί στις 762 μονάδες του Γενικού Δείκτη, ενώ ξανακέρδισε τους κινητούς μέσους όρους 200 ημερών, οι οποίοι αποτελούν και σημαντικές στηρίξεις πλέον γύρω από τις 1.972-1.976 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v