Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε συνθήκες «make or break» οι βασικοί δείκτες

Επιδεινώθηκε η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη. Αρνητική ένδειξη η καθίζηση του τζίρου. Τι περιλαμβάνει το θετικό σενάριο για την αγορά. Το «βαρίδι» του τραπεζικού κλάδου και η εικόνα στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΧΑ: Σε συνθήκες «make or break» οι βασικοί δείκτες

Το χρηματιστηριακό κλίμα έχει χαλάσει και ο βασικός λόγος είναι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος είναι ικανός να συμπαρασύρει και τις λοιπές δυνάμεις της αγοράς σε χαμηλότερα επίπεδα.

Παρότι το AQR δεν θα πραγματοποιηθεί, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τις τράπεζες αναφορικά με τα επικείμενα stress tests, ο έλεγχος προβληματικού ενεργητικού (troubled asset review-TAR), η εφαρμογή του προτύπου IFRS 9 και τέλος η οδηγία της ΕΚΤ για τον σχηματισμό προβλέψεων στο 100% στα νέα μόνο NPEs, έχουν δημιουργήσει φόβο στις τάξεις όλων των επενδυτών.

Για την ώρα πάντως, το χειρότερο δυνατό σενάριο δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη στο ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου μετά το τελευταίο κύμα πωλήσεων, ταχύτατα επιστρέφει σε άπνοια συναλλαγών.

Πιο τεχνικά, η διάσπαση του εύρους διακύμανσης των 725-762 μονάδων του Γενικού Δείκτη θα δώσει την επίλυση στη συσσώρευση τιμών που παρατηρείται στις τελευταίες συνεδριάσεις, με τον όγκο των συναλλαγών να βαίνει αισθητά μειούμενος μετά το ρεκόρ της Τρίτης 26/09.

Η συνολική εικόνα δεν δίνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους αγοραστές αφού η παραμονή σε αυτά τα επίπεδα τιμών συνοδεύεται από τρεις έως τώρα αποτυχημένες απόπειρες πάνω από τις 760/762 μονάδες.

Θεωρητικά πάντως, όσο η αγορά είναι πάνω από τα τελευταία χαμηλά των 725 μονάδων (η στήριξη ήταν στις 731 μονάδες), υπάρχει πάντοτε το σενάριο προσπάθειας προ τις 775-780 μονάδες όπου βρίσκεται η πρώτη ουσιαστική αντίσταση του συστήματος, αλλά αυτό ωστόσο απαιτεί οι πωλητές να σταματήσουν να κάνουν… πλάκα στους αγοραστές, στο τέλος κάθε συνεδρίασης.

To διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Υπάρχει και μια πιο αισιόδοξη ανάγνωση, η οποία τοποθετεί την υποχώρηση ως τις 735 μονάδες του Γενικού Δείκτη με ταχύτητα στο τέλος του πρώτου σκέλους της πτώσης και η αγορά να προσπαθήσει τις επόμενες μέρες να κινηθεί προς τη ζώνη των 780-810 μονάδων, αν και εφόσον παραμένει σε ανοδική τάση (bull market), ωστόσο τη δεδομένη στιγμή είναι αδύναμη.

Στον αντίποδα, αν ο Γενικός Δείκτης αρνηθεί εκ νέου να διασπάσει την παραπάνω ζώνη των 762 μονάδων και επιστρέψει πίσω, ειδικά αν οι διεθνείς αγορές συνεχίσουν να βρίσκονται σε θετική τροχιά, τότε οι στηρίξεις στα επίπεδα των 715 μονάδων δεν θα αντέξουν και οι 680 μονάδες θα αποτελέσουν το επόμενο stop. Το χθεσινό κλείσιμο πάντως μεταξύ του Εκθετικού Κινητού Μέσου Όρου (ΕΚΜΟ) 200 ημερών στις 746,5 και του απλού κινητού μέσου όρου των 200 ημερών στις 735,7 δείχνει ότι οι συνθήκες για την αγορά είναι make or break.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Τέλος, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ως πιο τραπεζοκεντρικός, έχει επίσης δείξει την αδυναμία του να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τις 1.995 μονάδες, επίπεδο που αντιστοιχεί στις 762 μονάδες του Γενικού Δείκτη περίπου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, το Large Cap έκλεισε κάτω και από τον απλό κινητό μέσο όρο 200 ημερών στις 1.949 μονάδες, συνεπώς δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια χρόνου για τους αγοραστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v