Παρά τα κέρδη της τάξης του 30% από τις αρχές του χρόνου για τον Γενικό Δείκτη, αλλά και για τους σημαντικούς δείκτες της υψηλής κεφαλαιοποίησης και των τραπεζών, η συμπεριφορά των επιμέρους μετοχών σε αυτό το διάστημα δεν ήταν κοινή. Σημαντικές εισηγμένες εταιρείες σημειώνουν μικρότερα κέρδη ή και απώλειες, αλλά και σημαντικός αριθμός εταιρειών σημειώνει υψηλότερα κέρδη έναντι των δεικτών.
Το βασικό συμπέρασμα της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου είναι ότι μόνο η επιλογή τίτλων με συγκεκριμένα κριτήρια (stock picking) φέρνει κέρδη υψηλότερα των δεικτών στους επενδυτές.
Από το τέλος Μαΐου, η εικόνα για τις ελληνικές μετοχές άλλαξε άρδην προς το καλύτερο αφού δόθηκε το σήμα ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και η αγορά μπόρεσε να συγχρονιστεί με την άνοδο των ξένων μετοχών. Παράλληλα, τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ εξάμηνου των εταιρειών είναι σε μεγάλο βαθμό καλύτερα από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ίσως να αποτελούν πρόδρομο δείκτη για τη γενικότερη πορεία. Η κατάσταση των εταιρειών βελτιώνεται σαφώς και είναι καλύτερη απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές και οι επενδυτές.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με την έξοδο στις αγορές και τις ξένες αγορές να κινούνται σε ιστορικά ρεκόρ, η επανατιμολόγηση του κινδύνου της χώρας στις τιμές των μετοχών έχει επιτρέψει την ανοδική συνέχεια. Αυτό που επιβαρύνει τις μετοχές και την αγορά συνολικότερα είναι η έλλειψη καταλύτη για το επόμενο χρονικό διάστημα και ο φόβος ότι η τρίτη αξιολόγηση θα διαρκέσει αρκετά εξαιτίας και των γερμανικών εκλογών. Το πόσο αρνητικά θα επηρεάσει την εικόνα του Χ.Α. η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι επίκειται μια γερή διόρθωση στο εξωτερικό, και ειδικά στην αμερικανική αγορά, μένει να το δούμε.
Παρά λοιπόν την άνοδο της αγοράς από τον Ιανουάριο, 25 μετοχές του Γενικού Δείκτη υποαποδίδουν αισθητά. Σε μεγάλο βαθμό, η πλειονότητα των τίτλων που συνεχίζει να υποαποδίδει σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη είναι μετοχές που το προηγούμενο διάστημα είχαν υπεραποδώσει σημαντικά, όπως οι Jumbo, Τιτάν, F.F. Group κ.ά.
Στον αντίποδα, αρκετοί σε αριθμό είναι οι τίτλοι που σημειώνουν μεγαλύτερη άνοδο από την αγορά και ο λόγος είναι η προγενέστερη υποαπόδοση και η επανατιμολόγησή τους. Οι περισσότεροι από τους κερδισμένους είναι είτε τίτλοι της μικρής κεφαλαιοποίησης με ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα και turnaround προσδοκίες είτε τίτλοι με μικρή συναλλακτική δραστηριότητα.
Η Τράπεζα Αττικής με +260% και η Viohalco με 136% είναι οι πιο κερδισμένες επιλογές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Ακολουθούν η ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ με 77% και ΕΛΠΕ με 75%. Η Alpha Bank με σε σχέση με τις άλλες τράπεζες σημειώνει μικρότερα κέρδη της τάξεως του 42%. Η Εθνική Τράπεζα με 52% και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με αντίστοιχο ποσοστό ξεχωρίζουν. Από τις άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης αρνητικά ξεχωρίζουν οι τίτλοι της ΔΕΗ λόγω της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ και η Jumbo.
Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, μεγάλη πτώση παρουσιάζει ο τίτλος της MIG, σε ποσοστό 12%, η Quality & Reliability και η Unibios. Όσον αφορά την Τράπεζα Αττικής, αν και τύποις είναι στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η άνοδος ξεπερνά το 260% το 2017, αλλά από την τιμή της πρόσφατης αύξηση μετοχικού κεφαλαίου απέχει 65%, ενώ οι άλλες τραπεζικές μετοχές είτε σημειώνουν άνοδο είτε απέχουν 15% το μέγιστο.
Ωστόσο, υποαπόδοση εμφανίζουν και «αμυντικά χαρτιά», όπως το Πλαίσιο με +14% και η MLS με +14%. Τα υψηλότερα θετικά ποσοστά εμφανίζουν οι τίτλοι των ΙΑΣΩ, Κλουκίνας - Λάππας, Ιατρικό Αθηνών, Υγεία, Intracom, AS Company, Ευρωπαϊκή Πίστη, Τεχνική Ολυμπιακή και ΧΑΛΚΟΡ, με τον κλάδο της υγείας να έχει πραγματοποιήσει συνολικά σημαντικό ριμπάουντ.
Ειδικά για τον τίτλο της MIG η απόδοση αγγίζει το -12% όταν οι μετοχές των θυγατρικών Υγεία και Attica Συμμετοχών σημειώνουν άνοδο 137% και 64% αντίστοιχα, δείχνοντας ότι η αλληλένδετη ανοδική πορεία από τις αρχές του 2016 έχει διακοπεί.