Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο πρωταθλητισμός στις αποδόσεις και η επόμενη ημέρα

Ποια σημάδια δείχνουν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για το Χρηματιστήριο. Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και το θετικό κλίμα στις ξένες αγορές. Οι τίτλοι που υποαπέδωσαν στο α΄ εξάμηνο.

ΧΑ: Ο πρωταθλητισμός στις αποδόσεις και η επόμενη ημέρα

Tο -έστω και αργό- ξεκαθάρισμα του ορίζοντα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές έδωσε (επίσης αργή, αλλά σταθερή) ώθηση και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Έτσι, καθώς εκλείπει ο «κίνδυνος χώρας» η κινητικότητα στο ταμπλό του Χ.Α. εντείνεται και είναι αρκετές οι μετοχές εκείνες που προσφέρουν πλούσιες αποδόσεις σε όσους τις εμπιστεύθηκαν.

Κάπως έτσι η χαρτογράφηση της αγοράς τώρα, σε επίπεδο αποδόσεων, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς από τη μια πλευρά φαίνονται καθαρά οι εταιρείες που δείχνουν να έχουν τις καλύτερες προοπτικές, από την άλλη φαίνονται και τα όρια της ίδιας της αγοράς συνολικά.

Η εγχώρια αγορά μετοχών και ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσαν το πρώτο εξάμηνο με κέρδη 28%, τα οποία τον φέρνουν στην πρώτη θέση των αποδόσεων ανάμεσα σε όλες τις μετοχικές αγορές παγκοσμίως. Ειδικότερα, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, οπότε διαφάνηκε στον ορίζοντα η συμφωνία με τους δανειστές, μπόρεσε να φέρει σημαντικά κέρδη στην εγχώρια αγορά μετοχών, παρά τη συνεχιζόμενη υστέρηση των τραπεζικών μετοχών σε όλο το αυτό χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι οι ελληνικοί δείκτες μετοχών μπόρεσαν να ακολουθήσουν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, των οποίων οι αγορές κινούνται κοντά σε ιστορικά υψηλά, και να εκμεταλλευθούν το θετικό momentum, είναι μια επιπρόσθετη πηγή αισιοδοξίας για τους διαχειριστές ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Η ταχεία άνοδος του Γενικού Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα από τις 800 μονάδες έχει συνδυαστεί με την παράλληλη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με το ελληνικό δεκαετές να διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Η αποκλιμάκωση του κινδύνου της χώρας βοήθησε στο rerating πολλών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Συνολικά, είναι ξεκάθαρο ότι αρκετές μετοχές έχουν βγει νικήτριες από τη δοκιμασία που έχει περάσει η αγορά την τελευταία τριετία, ενώ στον αντίποδα κάποιες άλλες δείχνουν ότι δεν θα καταφέρουν να βγουν αλώβητες από την οικονομική κρίση.

Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι υπάρχουν αρκετές μετοχές από την υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση που είναι πλέον διαπραγματεύσιμες σε υψηλά πολυετίας, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης απέχει 11% από το υψηλό του Φεβρουαρίου του 2015, στις 945 μονάδες. Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις επιδόσεις των δεικτών και στις επιμέρους μετοχές δείχνει ότι η προσέγγιση των επενδυτών πρέπει να γίνει ανά μετοχή και ανά περίπτωση, αφού οι κραυγαλέες υποτιμήσεις των προηγούμενων μηνών έχουν εν ολίγοις διορθωθεί.

Ποιοι ξεχωρίζουν θετικά

Χαρακτηριστικό της περιόδου των τελευταίων δώδεκα μηνών είναι ότι από τις μετοχές που συνθέτουν τον Γενικό Δείκτη, πλην της Λάμψα με ελάχιστες συναλλαγές, δεν υπάρχει τίτλος που να καταγράφει αρνητικό πρόσημο. Ο τίτλος της ΔΕΗ διαμορφώνεται 2% χαμηλότερα, αλλά στη διάρκεια του προηγούμενου μήνα αποσχίστηκε ο ΑΔΜΗΕ, με τιμή εκκίνησης τα 2,17 ευρώ ανά μετοχή, οπότε το αρνητικό πρόσημο της ΔΕΗ στο δωδεκάμηνο είναι πλασματικό.

Στους θετικούς πρωταγωνιστές τους τελευταίους δώδεκα μήνες, από τις μετοχές του Γενικού Δείκτη, είναι οι τίτλοι των: ΧΑΛΚΟΡ, Έλαστρον, Viohalco, Υγεία, Τεχνική Ολυμπιακή, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, AS Company, Eurobank, Quest Συμμετοχών, Ιασώ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα και Πλαστικά Θράκης. Κοινό γνώρισμα των παραπάνω εταιρειών είναι ότι έχουν διπλασιάσει την τιμή τους όταν για το ίδιο χρονικό διάστημα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημειώνει κέρδη 60% και η υψηλή κεφαλαιοποίηση 58%. Παράλληλα, άλλη μια δεκάδα μετοχών (οι Motor Oil, Autohellas, J&P Άβαξ, Κρι-Κρι, Flexopack, Ιατρικό Αθηνών, Intracom και Τράπεζα Πειραιώς) σημειώνουν κέρδη άνω του 80%.

Ειδική αναφορά χρειάζεται για την Coca Cola HBC, την πιο δεικτοβαρή μετοχή της εγχώριας αγοράς μετοχών, η οποία το τελευταίο δωδεκάμηνο με απόδοση 43% υπολείπεται σε απόδοση έναντι του Γενικού Δείκτη (+60%), εντούτοις απέχει ελάχιστα από τα ιστορικά υψηλά της στα 27,94 ευρώ και προ ημερών βρέθηκε και στα 27,49 ευρώ.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, πλην της Viohalco, που ηγείται της ανόδου με κέρδη πάνω από 160% στο δωδεκάμηνο, η Eurobank, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Μυτιληναίος και η Motor Oil έχουν ενισχυθεί εντυπωσιακά στο ταμπλό του Χ.Α., γεγονός που οφείλεται τόσο στο rerating της χώρας όσο και σε σημαντικές αλλαγές που έχουν σημειώσει οι επιχειρήσεις σε micro επίπεδο.

Για τη Viohalco, το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αποδίδει, με το βελτιωμένο προϊοντικό μείγμα που προέκυψε από τα πρόσφατα επενδυτικά προγράμματα να έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αναβάθμιση των παραγωγικών εγκαταστάσεων. Βασικό στοιχείο για την επιστροφή σε κερδοφορία για τον όμιλο είναι το γεγονός ότι οι μελλοντικές επενδύσεις δεν θα είναι μεγάλες και κατά δεύτερον η αναχρηματοδότηση με χαμηλότερα επιτόκια των μακροπρόθεσμων δάνειων που είχε συνάψει κατά το παρελθόν, σταδιακά θα αρχίσουν να λήγουν.

Ποιοι ξεχωρίζουν αρνητικά

Στον αντίποδα, αρνητικοί πρωταγωνιστές λόγω της υποαπόδοσής τους στο ταμπλό του Χ.Α. και σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη μπορούν να θεωρηθούν οι τίτλοι των ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ, ΜΕΤΚΑ, Πλαίσιο, Folli-Follie Group, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Aegean Airlines, Grivalia Properties, ΟΛΠ, MLS, OTE, Πλαστικά Κρήτης, Τιτάν, Ικτίνος, ΕΧΑΕ, Intrakat, MIG και Jumbo. Ωστόσο, για την Jumbo, την Τιτάν και μερικές ακόμα εταιρείες ο χαρακτηρισμός της υποαπόδοσης είναι σχήμα οξύμωρο, αφού κινούνται είτε σε ιστορικά υψηλά είτε σε υψηλά πολυετίας, οπότε η μικρότερη άνοδος στο ταμπλό οφείλεται αποκλειστικά στην υπεραπόδοσή τους σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα του έτους.

Για τη μετοχή του ΟΤΕ, η οποία προέρχεται από «φτωχή» χρονιά και το 2016 στο ταμπλό του Χ.Α. και, δευτερευόντως, η Folli-Follie Group, από τις κορυφαίες επιλογές των αναλυτών για φέτος, ίσως η υποαπόδοση να αποτελεί θετικό σημάδι για τα περιθώρια ανόδου της αγοράς.

Ειδικά για τον τίτλο του ΟΤΕ, με την πλειονότητα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης να βρίσκεται τουλάχιστον στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Μάρτιο του 2014, η απόσταση του 25% από εκείνα τα επίπεδα εξακολουθεί να είναι σημαντική, παρότι παραμένει η μετοχή με τις περισσότερες θετικές συστάσεις και αποτέλεσε την κορυφαία επιλογή Ελλήνων και ξένων αναλυτών για το ελληνικό χρηματιστήριο και το 2017.

Η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στα 12,09 ευρώ ανά μετοχή, με upside potential της τάξεως του 13% και με δείκτες αποτίμησης χαμηλότερους από τον δείκτη Euro Stoxx Telecommunications 40% σε όρους EV/EBITDA.

H μετοχή της Folli-Follie Group υποαποδίδει έναντι της αγοράς το τελευταίο δωδεκάμηνο, με άνοδο «μόλις» 21%, παρότι η αποτίμησή της την τοποθετεί στις πιο ελκυστικές μετοχές της εγχώριας αγοράς. Στα μέσα του 2014, ο τίτλος της Folli-Follie Group είχε διαμορφωθεί πάνω από τα 30 ευρώ, με οικονομικά αποτελέσματα που ήταν αρκετά ασθενέστερα από τα τρέχοντα. Ενδεικτικά, ο τίτλος της διαπραγματευόταν 15 φορές τα κέρδη της για το 2014 και 8 φορές σε EV/EBITDA, και για το 2017 οι αντίστοιχοι δείκτες είναι 6,7 φορές και 4,7 φορές αντίστοιχα. 

*Αναλυτικός πίνακας με τις αποδόσεις των μετοχών του Γενικού Δείκτη, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v