Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα στοιχήματα στις αγορές για το β’ εξάμηνο

Πρωταθλητής μεταξύ των Χρηματιστηρίων ο Γενικός Δείκτης το πρώτο εξάμηνο. «Ουραγοί» πετρέλαιο και γερμανικό bund. Τα νέα στοιχήματα και ποια δεδομένα προβληματίζουν τους αναλυτές.

Τα στοιχήματα στις αγορές για το β’ εξάμηνο

Οι αναδυόμενες αγορές αποτελούν τον πρωταθλητή των αποδόσεων για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ξεπερνώντας με ευκολία τις ανεπτυγμένες αλλά και όλες τις άλλες κατηγορίες επενδύσεων, κάτι το οποίο δεν είχε συμβεί από το 2012. Ταυτόχρονα, αν οι αποδόσεις τους αναπροσαρμοστούν με τον κίνδυνο (δείκτες Sharpe), τότε οι επιδόσεις τους δείχνουν ακόμα πιο ισχυρές.

Η υπεραπόδοση των αναδυόμενων αγορών οφείλεται εν μέρει στην οικονομική ανάκαμψη που επιδεικνύουν σημαντικές χώρες του συγκεκριμένου μπλοκ χωρών, αφού οι οικονομίες εξέρχονται από την ύφεση των προηγούμενων ετών. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Γενικός Δείκτης της Αθήνας είναι ο πρώτος σε απόδοση στο πρώτο εξάμηνο του 2017, ενώ πολύ υψηλά σε επιδόσεις διαμορφώθηκαν και οι μετοχικοί δείκτες Hang Seng, Ισπανίας και Πορτογαλίας.

Με δεδομένο τη συνεχιζόμενη αναζήτηση απόδοσης στις παγκόσμιες αγορές, τις ελκυστικές τους αποτιμήσεις αλλά και την αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου από πλευράς των διαχειριστών κεφαλαίων, είναι λογικό οι πρώτες σε αποδόσεις αγορές να είναι οι αναδυόμενες. Αντίθετα, στις τελευταίες θέσεις στους πίνακες αποδόσεων είναι τα γερμανικά ομόλογα και το πετρέλαιο τύπου brent.

Εξετάζοντας τις αποδόσεις σταθμισμένες με τον κίνδυνο, ο δείκτης S&P 500 συνεχίζει την υπεραπόδοσή του τόσο έναντι του ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 όσο και του ιαπωνικού δείκτη Topix.

Πίνακας 1

Στην κατηγορία των ομολόγων, οι αναδυόμενες αγορές είναι ξεκάθαρα οι πρώτες σε αποδόσεις ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές, η ιαπωνική αγορά αλλά και η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου σημειώνουν αρνητικά πρόσημα. Αντίθετα, τα αμερικανικά ομόλογα, παρότι υποαποδίδουν των αναδυόμενων αγορών, εντούτοις εμφανίζουν θετικούς δείκτες Sharpe.

Στις κατηγορίες εταιρικών ομολόγων, οι αναδυόμενες αγορές με βραχεία κεφαλή ξεπερνούν τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα χαμηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης (high yield - HY), ενώ τόσο τα ευρωπαϊκά όσο και τα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης υποαποδίδουν (investment grade - IG), όπως είναι αναμενόμενο σε έναν κόσμο χαμηλών επιτοκίων και συνεχούς αναζήτησης αποδόσεων.

Στα βασικά εμπορεύματα, το Brent εμφανίζει τον χειρότερο δείκτη Sharpe -1,3 ενώ αντίθετα ο χρυσός και ο χαλκός σημειώνουν θετικούς δείκτες Sharpe 1,4 και 0,7, αντίστοιχα.

Το β' εξάμηνο

Προφανώς το ερώτημα είναι στο δεύτερο εξάμηνο τους έτους, αν αυτή η εικόνα μπορεί να διατηρηθεί. Έπειτα από οκτώ συνεχόμενα έτη ανόδου, σχεδόν όλες οι αγορές φαίνονται «πλούσιες» σε όρους αποτιμήσεων.

Από τη μία πλευρά, η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη βελτιώνει την κερδοφορία των εταιρειών αλλά από την άλλη πλευρά, η σταδιακή μείωση της ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών αφαιρεί ένα βασικό καταλύτη ανόδου των τιμών για τα τελευταία έτη.

Ειδικά για τις αγορές μετοχών, οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί αφού υπάρχει μια πληθώρα δηλώσεων από τους κεντρικούς τραπεζίτες και ειδικά τη Fed ότι επίκειται αλλαγή πορείας στη νομισματική πολιτική, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος η παγκόσμια ανάπτυξη να έχει ήδη κορυφωθεί. Παράλληλα, όσο οι αποτιμήσεις των μετοχών ανεβαίνουν, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι μιας απότομης διόρθωσης, ωστόσο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προβλεφθεί το timing μια τέτοιας κίνησης.

Συνολικά πάντως, η πλειονότητα των διαχειριστών αισθάνεται ότι είναι ακόμα νωρίς να μειώσει τις θέσεις που έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο και το allocation εξακολουθεί να ευνοεί τις μετοχές.

Αναφορικά με τον δείκτη Sharpe, μπορεί να δείξει την απόδοση μιας κατηγορίας επενδύσεων σταθμισμένη με τον κίνδυνο όπως μετράται από τη μεταβλητότητά της. Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης Sharpe ενός περιουσιακού στοιχείου, τόσο καλύτερη είναι η προσαρμοσμένη του κινδύνου απόδοσή του. Ένας αρνητικός δείκτης Sharpe σημαίνει ότι οι αποδόσεις που προσφέρει το περιουσιακό στοιχείο σε όρους κινδύνου δεν είναι ελκυστικές και η απόδοση του ακίνδυνου χρεογράφου θα ήταν μια προτιμητέα επιλογή έναντι του περιουσιακού στοιχείου για την περίοδο εξέτασης.

Πίνακας 2

*Οι Πίνακες 1 και 2 δημοσιεύονται ευκρινέστεροι στη δεξιά στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v