Reuters: Τελευταία μεγάλη ευκαιρία τα ελληνικά ομόλογα

Σημαντική άνοδο των τιμών και αποκλιμάκωση των αποδόσεων θα φέρει η ένταξη στο QE, τονίζει η στήλη Breakingview. Γιατί ακόμα και αν δεν μπει η χώρα στο πρόγραμμα, υπάρχει αξία στα ομόλογα.

Reuters: Τελευταία μεγάλη ευκαιρία τα ελληνικά ομόλογα

Τα ελληνικά ομόλογα είναι η τελευταία ευκαιρία των επενδυτών για υψηλές αποδόσεις εκ του ασφαλούς (free ride), «χορηγία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», σχολιάζει η στήλη Breakingviews του Reuters. Η Αθήνα σύντομα θα είναι επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, πιέζοντας ανοδικά τις τιμές, την ίδια ώρα που εκείνες των άλλων ομολόγων της ευρωζώνης αρχίζουν να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Οι αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχουν υποχωρήσει κατά παραπάνω από μία ποσοστιαία μονάδα σε 6% από τον Απρίλιο και μετά, καθώς η Αθήνα έφτασε σε συμφωνία με τους πιστωτές για τις μεταρρυθμίσεις.

Η συμφωνία θα πρέπει να απελευθερώσει αρκετά κεφάλαια για την πληρωμή ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο. Η επόμενη ώθηση θα έρθει αν η ΕΚΤ αποφασίσει πως το ελληνικό χρέος είναι αρκετά «καλό», για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό, με τη σειρά του, εξαρτάται από το είδος της αναδιάρθρωσης στο οποίο θα συμφωνήσουν η Ελλάδα και οι πιστωτές.

Η κεντρική τράπεζα μπορεί να σταματήσει να αγοράζει κυβερνητικά ομόλογα περίπου σε ένα χρόνο, αλλά και πάλι μπορεί να επηρεάσει, γιατί τα ομόλογα είναι ένα σχετικά μικρό μέρος του συνολικού ελληνικού χρέους. Η Eurobank υπολογίζει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ίσως να αγοράσει το ένα δέκατο των χρεογράφων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών σε δυο-τρεις μήνες. Αναλυτές αναμένουν πτώση μίας ποσοστιαίας μονάδας στο spread των ελληνικών ομολόγων από της Γερμανίας (σ.σ. διαφορά απόδοσης), όταν θα αρχίσει η ΕΚΤ τις αγορές. Οι χαμηλότερες αποδόσεις λογικά θα βοηθήσουν τις τράπεζες να δανειστούν και να τονώσουν την οικονομία, καθιστώντας λιγότερο πιθανή μία ακόμη διάσωση.

Κύριο εμπόδιο είναι το ότι η ΕΚΤ μάλλον δεν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα, εκτός και αν το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο με την πρόοδο της Ελλάδας. Η Ευρώπη και το ΔΝΤ δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται η Ελλάδα, μέσω παρατάσεων στα δάνεια και περιόδων χάριτος στους τόκους. Η Γερμανία θέλει οι παραχωρήσεις να είναι όσο πιο περιορισμένες γίνεται, ενόψει των δικών της εκλογών.

Οι πιστωτές στην Ευρώπη μπορεί επίσης να διστάζουν να προσφέρουν στην Ελλάδα μια υπερβολικά καλή συμφωνία. Αν είναι υπερβολικά καλή, και η οικονομία της Ελλάδας πράγματι ανακάμψει, η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην καλύτερη περίπτωση θα πάρει τα εύσημα -και στη χειρότερη, μπορεί να ανακαλέσει συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Για τους επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα, πάντως, η κάπως αλύγιστη προσέγγιση από την Ευρώπη μπορεί να μην είναι και τελείως καταστροφική, αναφέρει η στήλη. Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί κι άλλη διάσωση, αλλά αν της επέτρεπαν να πτωχεύσει, αυτό θα έπληττε πιο σημαντικές χώρες, όπως η Ιταλία, που ακόμη δεν έχουν διαφύγει τον κίνδυνο οι ίδιες.

Οι τρέχουσες αποδόσεις περίπου 6% διαμορφώνουν μια υπερβολικά πεσιμιστική εικόνα, καθώς αντανακλούν 10% πιθανότητα πτώχευσης. Η ΕΚΤ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v