Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιες είναι τώρα οι θέσεις των ξένων

Πώς διαμορφώνονται οι τοποθετήσεις στην εγχώρια αγορά. Ποιες μετοχές είναι πρώτες σε προτίμηση και ποιες έβαλαν εσχάτως στο στόχαστρο. Ο κρίσιμος καταλύτης και η συμμετοχή των «παθητικών» διαχειριστών.

ΧΑ: Ποιες είναι τώρα οι θέσεις των ξένων

Πιο αισιόδοξη προσέγγιση συνεχίζουν να έχουν οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων για την εγχώρια αγορά, αν και οι συνθήκες παραμένουν περίπλοκες και ο θόρυβος έχει αυξηθεί τους προηγούμενους μήνες. Από τις επιμέρους μετοχές, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις τέσσερις τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, τους τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Folli-Follie Group, Τιτάν, οι οποίες εν ολίγοις είναι και οι βασικές συμμετοχές του δείκτη MSCI Greece.

Δευτερευόντως, το επενδυτικό ενδιαφέρον διαχέεται στους τίτλους των Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Σαράντης, Aegean Airlines και μερικές ακόμα εταιρείες του δείκτη MSCI Greece Small Cap.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι οι εισροές - εκροές κεφαλαίων και η συμμετοχή των ξένων διαχειριστών στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία της EPFR, από τις αρχές του προηγούμενου χρόνου στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει ξεκινήσει μια σημαντική αλλαγή θέσεων υπέρ των ξένων διαχειριστών έναντι των εγχώριων διαχειριστών κεφαλαίων και των εγχώριων retail επενδυτών.

Παρότι οι ξένοι αυξάνουν τις θέσεις τους συστηματικά, από το 45,9% ποσοστό συμμετοχής τον Ιανουάριο του 2015 σε 62,6% της αγοράς τον Ιανουάριο φέτος, τα ποσοστά των θεσμικών διαχειριστών με μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα (Global Emerging Funds -GEM) παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά και η αγορά εξακολουθεί να κυριαρχείται από επιθετικά hedge funds.

Η χαμηλή συμμετοχή των εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων (κατέχουν λιγότερο από το 5% της χρηματιστηριακής αγοράς) δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη μεταβλητότητα που προκαλούν τα hedge funds και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η αυξημένη μεταβλητότητα να χαρακτηρίζει την αγορά και το 2017 όπως και τα δύο προηγούμενα έτη. Οι συνολικές καθαρές εισροές κεφαλαίων το 2016 ανέρχονται σε 35,6 εκατ. δολάρια, ενώ ο τελευταίος μήνας του έτους ήταν μήνας σημαντικών εκροών, της τάξεως των 5,5 εκατ. δολαρίων, τάση που είχε ξεκινήσει ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου πέρσι έως και τα μέσα Φεβρουαρίου φέτος, οι αθροιστικές εισροές ανέρχονται στα 67,87 εκατ. δολάρια σύμφωνα με την EPFR.

Οι σημαντικές αλλαγές

Τα πρώτα στοιχεία για το 2017 δείχνουν ότι έχουν αλλάξει σημαντικά οι τοποθετήσεις από το τέλος του προηγούμενου χρόνου, με σωρευτικές τοποθετήσεις 32,2 εκατ. δολάρια μέχρι στιγμής, ποσό πολύ σημαντικό για το μέγεθος της εγχώριας αγοράς. Αντίθετα με ό,τι θα ήταν πιο λογικό, η επιστροφή της αβεβαιότητας και η αύξηση της έντασης μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών δεν έχει προκαλέσει απώλειες στις τοποθετήσεις από την αρχή του έτους για την ευρύτερη αγορά μετοχών.

Παρά τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος σε όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου και των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου με αφορμή τις προσδοκίες και τα γεγονότα που αφορούσαν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, υπήρξαν εκροές κείνο το χρονικό διάστημα, δείχνοντας εκ των υστέρων ότι οι ξένοι επενδυτές δεν πίστευαν ότι η αξιολόγηση θα έκλεινε το 2016. Τέλος, οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος ήταν η καλύτερη περίοδος των υψηλότερων εισροών για πέρυσι με 39 εκατ. δολάρια.

Συνολικά, ωστόσο, η εγχώρια αγορά μετοχών παραμένει η πιο underweight συμμετοχή στα χαρτοφυλάκια των αναδυόμενων παθητικών διαχειριστών (GEM Funds Global Emerging Markets Funds) παρά τις μικρές τοποθετήσεις τους από τις αρχές του 2017. Οι διαχειριστές διατηρούν αυξημένες θέσεις σε Τουρκία, Ρωσία, Νότια Αφρική, Ουγγαρία και Αίγυπτο, ενώ πλην της Ελλάδος, μειωμένες θέσεις εμφανίζουν η Πολωνία και οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και, τέλος, ουδέτερη θέση για την Τσεχία.

Παρότι η αγορά μπορεί να αξιολογείται ελκυστικά τόσο σε όρους τρέχουσας αποτίμησης όσο και σε σχέση με το παρελθόν, το ανοικτό θέμα της διαπραγμάτευσης και η τεράστια μεταβλητότητα που επικρατεί στις μετοχές των εγχώριων τίτλων, και ειδικά των τραπεζικών μετοχών, την τοποθετούν στην τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών (ΕΕΜΕΑ Μarkets).

Ο κρίσιμος καταλύτης

Η πολύ μικρή θέση των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η Ελλάδα έχει τις λιγότερες τοποθετήσεις από τις 21 αγορές που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Emerging Markets σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR, θα είναι ο κρίσιμος καταλύτης για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Η επιστροφή της ομαλότητας στην εγχώρια αγορά μετοχών και ομολόγων, αλλά και η επάνοδός τους στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη και τα ραντάρ των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων, πάει χέρι-χέρι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Αυτή η συνθήκη ίσως επιτρέψει στα ξένα funds να εξετάσουν με διαφορετικό μάτι τις ελληνικές μετοχές. Αν η χώρα επιστρέψει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης με αφετηρία το φετινό έτος, αυτό θα αποτελέσει οδηγό για την ανάκαμψη και της εταιρικής κερδοφορίας, καθιστώντας τις μετοχικές αποτιμήσεις ακόμη πιο ελκυστικές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v