Κινητικότητα φαίνεται να επικρατεί στον χώρο των εταιρικών ομολόγων, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι αν τελικά σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην ελληνική οικονομία κατά τους αμέσως προσεχείς μήνες, είναι πολύ πιθανόν να δούμε μεγάλες εκδόσεις κατά το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους.
«Οι επιχειρήσεις αυτές το σκέφτονται σοβαρά και αν τελικά προχωρήσει το θέμα, ενδεχομένως κάποιες από αυτές τις εκδόσεις να υπερβαίνουν και τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ» δηλώνεται χαρακτηριστικά, θέλοντας να αναδειχθεί το μέγεθος των ομίλων για τους οποίους γίνεται αναφορά.
Η αρχή έγινε πέρυσι με δύο εγχώριες εκδόσεις. Η πρώτη ήταν αυτή της εταιρείας πληροφορικής MLS μέσα από ιδιωτική τοποθέτηση, ενώ η δεύτερη -της Housemarket (IKEA)- ήταν μεγαλύτερου μεγέθους και καλύφθηκε μέσω δημόσιας εγγραφής.
Αυτό που αρχικά κυκλοφόρησε στην αγορά είναι ότι στελέχη από τον χρηματιστηριακό χώρο προσέγγισαν διοικήσεις μεγάλων εγχώριων ομίλων και τους προέτρεψαν να προχωρήσουν στην έκδοση εταιρικών ομολόγων, με στόχο να αναπτύξουν μια αγορά που τόσο ανάγκη έχει πλέον η ελληνική οικονομία.
«Γνωρίζουμε ότι αυτή την περίοδο μπορείτε να δανειστείτε εύκολα από τις ξένες αγορές, ωστόσο είναι καλό για εσάς να διαφοροποιήσετε τις δανειακές σας πηγές, ενώ παράλληλα θα συμβάλετε και στην ουσιαστική ανάπτυξη μιας αγοράς που σε βάθος χρόνου ενδεχομένως να σας φανεί περισσότερο χρήσιμη από ό,τι σήμερα».
Αυτό ήταν σε γενικές γραμμές το επιχείρημα που διατυπώθηκε προς τις εταιρείες αυτές και φαίνεται πως -κατ’ αρχάς- αξιολογήθηκε θετικά από τους αποδέκτες του.
Σύμφωνα με γνωστό παράγοντα του επενδυτικού χώρου, «αν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία, τότε ο θεσμός των εταιρικών ομολόγων θα μπορούσε κάλλιστα να αναπτυχθεί σημαντικά».
Από τη μια πλευρά, τόσο η ΕΧΑΕ όσο και οι χρηματιστηριακές εταιρείες αναζητούν εναγωνίως νέα προϊόντα και τα εταιρικά ομόλογα αποτελούν γι' αυτές μια πρώτης τάξεως ευκαιρία. Βέβαια, όλοι αντιλαμβάνονται πως τα πρώτα βήματα θα πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή, μέσα από εκδόσεις σοβαρών και αξιόπιστων ομίλων και όχι μέσα από τίτλους που θα κινδυνεύουν έντονα να καταλήξουν σε default. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε, όλοι συμφωνούν πως χρειάζονται όσο το δυνατόν μεγαλύτερες εκδόσεις από όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστες εταιρείες.
Πέρα όμως από την επιθυμία της χρηματιστηριακής αγοράς, η ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς εταιρικών ομολόγων θα δώσει περισσότερες επιλογές τόσο στους επενδυτές (με κουπόνια που θα υπερβαίνουν κατά πολύ τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων), όσο και στις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «το πρόβλημα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ούτε μπορούν, ούτε θα μπορέσουν κατά τα επόμενα χρόνια να χρηματοδοτήσουν επαρκώς την οικονομία, οπότε οι εταιρείες θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους άντλησης κεφαλαίων.
Και αν αυτή η περίοδος -λόγω κρίσης και επικινδυνότητας- δυσκολεύει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν μια εναλλακτική επιλογή».