Καπράλος: Αναγκαία η κατάργηση φόρου συναλλαγών

Την επιτακτική ανάγκη για κατάργηση του φόρου επί των πωλήσεων των συναλλαγών στη Σοφοκλέους τόνισε στην ΕΘΕ ο κ. Σπύρος Καπράλος, προκειμένου να αμβλυνθούν οι πιθανές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της κεφαλαιαγοράς λόγω της MiFID. Τι αναφέρει έρευνα για τα εγχώρια Αμοιβαία.

Καπράλος: Αναγκαία η κατάργηση φόρου συναλλαγών
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Αποδέκτης μηνυμάτων για την κατάργηση του φόρου επί των συναλλαγών και για μέτρα που θα τονώσουν τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια γίνεται η κυβέρνηση.

Την επιτακτική ανάγκη για την κατάργηση του φόρου επί των πωλήσεων των συναλλαγών στη Σοφοκλέους τόνισε χθες στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπύρος Καπράλος, προκειμένου να αμβλυνθούν οι πιθανές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς από την εφαρμογή της MiFID.

Ο κ. Καπράλος, αφού επανέλαβε τις γνωστές του απόψεις για τα προβλήματα της ελληνικής αγοράς (αδυναμία εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων, απομάκρυνση των Ελλήνων μικροεπενδυτών ως αποτέλεσμα όσων συνέβησαν το 1999 κ.λπ.), τόνισε ότι η ύπαρξη της φορολογίας αποτελεί κίνητρο για τους ξένους να διεξάγουν τις συναλλαγές τους επί ελληνικών μετοχών χωρίς να μεσολαβεί το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεκτιμήσει, σημείωσε, και τις γενικότερες επιπτώσεις που θα έχει στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και στην οικονομία, γενικότερα, μια ενδεχόμενη απώλεια της ανταγωνιστικότητας για το Χ.Α.

Πέρα όμως από το Χ.Α., η κυβέρνηση φαίνεται να έχει γίνει αποδέκτης αιτημάτων και από άλλους φορείς για κίνητρα που θα έχουν ως στόχο την τόνωση του θεσμού της κεφαλαιαγοράς.

Για παράδειγμα, ο θεσμός των Αμοιβαίων Κεφαλαίων θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην υπόθεση του ασφαλιστικού ζητήματος.

Επίσης, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν την ανάγκη για την ”αναζωογόνηση” του θεσμού των Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, οι οποίες δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα εξαιτίας της γκάφας της κυβέρνησης να μην τις εξαιρέσει από τα φορολογικά κίνητρα συγχώνευσης που δόθηκαν στις επιχειρήσεις.

*** Έρευνα για τα Α/Κ

Όπως προκύπτει από το πρώτο μέρος της έρευνας που εκπονήθηκε πρόσφατα, οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές έχουν πολλή δουλειά να κάνουν στον τομέα της ενημέρωσης.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή, τα εγχώρια Α/Κ έχουν ταυτιστεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης με τα χρηματιστηριακά δεινά του… 1999, με αποτέλεσμα οι εκροές να υπερβαίνουν τις εισροές, παρά τις σημαντικότατες αποδόσεις που απέφεραν τα μετοχικά Α/Κ κατά την τετραετία 2004 - 2007!

Επίσης, οι ρευστοποιήσεις αυτές δεν αναχαιτίστηκαν ούτε και από τα μίνι φορολογικά κίνητρα που δόθηκαν το 2004 σε όσους θα διατηρούσαν μερίδια Α/Κ για κάποια χρόνια.

Το θέμα όμως είναι ότι –σύμφωνα με την ίδια έρευνα- ο μέσος Έλληνας επενδυτής δεν έχει ταυτίσει τα ξένα Α/Κ με τη ”φούσκα του 1999” παρά το ότι και στις ξένες αγορές ”έσκασαν φούσκες”…

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένους κύκλους, οι πωλήσεις των ξένων Α/Κ στην Ελλάδα έχουν υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ, με κάποιες από τις τράπεζες να προωθούν τα προϊόντα αυτά λόγω και των υψηλότερων προμηθειών με τις οποίες χρεώνουν τους πελάτες τους...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v