Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπερδιπλασιασμός συναλλαγών στα ομόλογα

Στα 42 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ τον Ιανουάριο του 2002, από 26 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο στο 12μηνο Ιαν.-Δεκ. 2001. Αξιοσημείωτη η μείωση του spread έναντι των γερμανικών ομολόγων και το ενδιαφέρον για τίτλους διάρκειας 6-10 ετών.

Υπερδιπλασιασμός συναλλαγών στα ομόλογα
Άνοδος της αξίας συναλλαγών και περαιτέρω μείωση της διαφοράς (spread) της απόδοσης από τα γερμανικά ομόλογα, σημειώθηκε στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων του Δημοσίου (ΗΔΑΤ) τον Ιανουάριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως αναφέρεται και σε σχετικό δελτίο τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι τιμές παρουσίασαν μικτή εικόνα ακολουθώντας τις εξελίξεις στις αντίστοιχες διεθνείς αγορές.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 42 δις ευρώ, από 26 δισεκ. ευρώ κατά μέσο όρο κατά το 12μηνο Ιαν.-Δεκ. 2001 και υπερδιπλασιάσθηκε έναντι του αντίστοιχου μήνα πέρυσι (20 δισεκ. ευρώ).

Εντονότερο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών για τους τίτλους με διάρκεια από 6 έως 10 έτη, στους οποίους αφορούσε το 46,36% του συνολικού όγκου συναλλαγών της ΗΔΑΤ. Οι τίτλοι αυτοί απορρόφησαν το 48,02% του συνόλου των εντολών αγοράς.

Ειδικότερα, το 10ετές ομόλογο που λήγει τον Μάιο 2011 σημείωσε τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, με συναλλαγές αξίας 5.193 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 49,30% αφορούσε σε αγορές και το 50,70% σε πωλήσεις. Στο σύνολο των εντολών που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ, το 46,47% αφορούσε σε αγορές τίτλων και το 53,53% σε πωλήσεις.

Οι τιμές υποχώρησαν στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο τμήμα της καμπύλης αποδόσεων ακολουθώντας τις αντίστοιχες αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, καθώς τα δημοσιευθέντα οικονομικά στοιχεία συνηγορούν υπέρ της πιθανότητας η περίοδος ύφεσης που διανύουν να φθάνει στο τέλος.

Επίσης, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Federal Reserve να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια παρέμβασης επηρέασε αρνητικά τις τιμές των ομολόγων, ενώ οι ανησυχίες των επενδυτών για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων στη ζώνη ευρώ λόγω αύξησης των τιμών των τροφίμων και ανατιμήσεων μετά την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος πίεσαν τις τιμές των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων τίτλων, οι οποίοι υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Οι 3ετείς τίτλοι υποχώρησαν κατά 61 μονάδες βάσης (price basis points) και οι 5ετείς κατά 73 bps. Η τιμή του νέου 10ετούς τίτλου αναφοράς (λήξεως 18.5.2012) έκλεισε τον Ιανουάριο σε 99,49 (με απόδοση 5,31%) από 99,795 (με απόδοση 5,27%) στις 10.1.2002, ημερομηνία έκδοσής του. Αντίθετα, στο μακροπρό-θεσμο τμήμα της καμπύλης, οι τιμές ενισχύθηκαν από 20 έως 91 bps (15ετή και 20ετή ομόλογα αντίστοιχα).

Οι κινήσεις των αποδόσεων είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της κλίσης της καμπύλης αποδόσεων (flatter yield curve). Η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των 3ετών και των 20ετών ομολόγων μειώθηκε σε 115 bps στο τέλος Ιανουαρίου από 139 bps στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

Μεγαλύτερη άνοδο, κατά 16 και 17 bps, σημείωσε η απόδοση των 3ετών και 5ετών ομολόγων αντίστοιχα.

Αντίθετα, η απόδοση των 15ετών και 20ετών ομολόγων μειώθηκε οριακά κατά 3 και 8 bps αντίστοιχα. Η μέση διαφορά (spread) της μέσης απόδοσης του αντιπροσωπευτικού 10ετούς ελληνικού έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου εξακολούθησε να κινείται πτωτικά και διαμορφώθηκε σε 37 από 38 bps τον Δεκέμβριο.

Με τις προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη να παραμένουν σχετικά συγκρατημένες και τον πληθωρισμό σε πτωτική τροχιά διεθνώς, παρά τη σημειωθείσα συγκυριακή άνοδο, οι προοπτικές της αγοράς ομολόγων αναμένονται θετικές τους επόμενους μήνες, σύμφωνα και με το σχετικό δελτίο τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v