Συγκρατημένη αισιοδοξία για το ΧΑ από Γεωργάνα, Λαζαρίδη

Στη βελτιωμένη πορεία της οικονομίας και την ανάγκη μείωσης του πολιτικού ρίσκου στάθηκαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΧΑ. Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς και ο νέος πρόεδρος της Πειραιώς.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το ΧΑ από Γεωργάνα, Λαζαρίδη

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια, του ελληνικού Χρηματιστηρίου, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ Ιάκωβος Γεωργάνας μιλώντας στην πανηγυρική έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του ΧΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάνα, υπάρχουν τρία θετικά στοιχεία στα οποία αξίζει να εστιάσει κανείς και αυτά αφορούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στο ισορροπημένο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών αλλά και στον τερματισμό της ύφεσης.

Σε ό,τι αφορά στο 2017, η άποψη τόσο της Κομισιόν όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ότι θα επιτευχθεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%.

«Το 2016 έκλεισε για το Χρηματιστήριο με σχεδόν μηδενική διαφορά, καθώς η εγχώρια αγορά δεν ακολούθησε τη γενικότερη πρόοδο, υπήρξε επιφυλακτική και αυτό είναι αποτέλεσμα της ψυχολογίας που ακόμα δεν έχει βελτιωθεί. Χρειάζονται άμεσα μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης», τόνισε ο κ. Γεωργάνας, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων που πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθούν (Ελληνικό, Αστέρας, COSCO).

«Αν και κατηγορούμαι ως αισιόδοξος, νομίζω πως δικαιολογημένα αυτή τη φορά βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας περιόδου για τη χώρα μας», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ.

Λαζαρίδης: Θα χρειαστεί «γερό κουπί»

«Ολοι οι στόχοι που βάλαμε τα προηγούμενα υφεσιακά χρόνια επιτεύχθηκαν. Αυτό που δεν καταφέραμε είναι να υπάρξει το ανάλογο ποσοτικό αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης (φωτό).

Ο κ. Λαζαρίδης εμφανίστηκε επίσης συγκρατημένα αισιόδοξος, παραλληλίζοντας την προσπάθεια που η χώρα πρέπει να καταβάλει με τον Οδυσσέα και τις Σειρήνες, εξηγώντας πως θα απαιτηθεί «γερό κουπί» με αντίστοιχο ρυθμό. Πρόσθεσε πως στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι το Χρηματιστήριο μπορεί να διευρυνθεί και στις πιο δύσκολες καταστάσεις και σημείωσε πως η προσπάθεια θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές πως χωρίς τη συμμετοχή των μελών του ΧΑ στην επενδυτική τραπεζική, δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί ο βασικός ρόλος του Χρηματιστηρίου, που είναι η άντληση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, υπογράμμισε ο CEO του ΧΑ.

Χαντζηνικολάου: Περιμένουμε ενδιαφέρουσες ανατιμήσεις στο ΧΑ

Το παρών στη σημερινή πανηγυρική έναρξη της συνεδρίασης έδωσε και ο νέος πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο οποίος εμφανίστηκε επίσης συγκρατημένα αισιόδοξος, τονίζοντας πως το 2016 έκλεισε με θετικό ρυθμό ανάπτυξης και τη νέα χρονιά αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη ώθηση.

Ειδικότερα για το ΧΑ, ο κ. Χαντζηνικολάου σημείωσε πως περιμένει ενδιαφέρουσες ανατιμήσεις, τονίζοντας όμως πως βασική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι μεταξύ άλλων η μείωση του ελληνικού πολιτικού ρίσκου, η οποία θα δώσει ευκαιρία στους ξένους επενδυτές να ανακτήσουν τη χαμένη τους εμπιστοσύνη.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκε επίσης στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα βοηθήσει και τις ίδιες τις τράπεζες καθώς θα μειωθεί, μεταξύ άλλων, και η εξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κατέληξε, εκφράζοντας την ελπίδα, όλοι οι αριθμοί και τα μεγέθη να είναι τουλάχιστον διπλάσια στην πανηγυρική εναρκτήρια συνεδρίαση του 2018.

Γκότσης: Τρεις αιτήσεις για πλατφόρμα crowdfunding

Το 2016 δεν ήταν μια καλή χρονιά για το Χρηματιστήριο, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, ο οποίος αναφέρθηκε στους χαμηλούς τζίρους και στην περιορισμένη κεφαλαιοποίηση του ΧΑ.

Η περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς, σημείωσε ο κ. Γκότσης, επισημαίνοντας ότι αυτή έχει πλέον περάσει σε ένα σταθεροποιητικό στάδιο.

Ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς αναφέρθηκε στην αγορά εταιρικών ομολόγων, τονίζοντας ότι αναμένει περαιτέρω ανάπτυξή της μέσα στο 2017, ενώ δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος και για τον θεσμό του crowdfunding, δηλώνοντας πως έχουν ήδη υπάρξει τρεις αιτήσεις για δημιουργία σχετικής πλατφόρμας.

Ειδική αναφορά έγινε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη Mifid II, η οποία αυξάνει ιδιαιτέρως τις οργανωτικές απαιτήσεις για τα χρηματιστήρια.

Εξέφρασε, τέλος, την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία, όπως σημείωσε, έχει καλές προοπτικές, γεγονός που θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v