Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια εμπορεύματα υπόσχονται μεγάλες αποδόσεις

Οι τελευταίες επενδυτικές συστάσεις των αναλυτών για το πετρέλαιο, τον χρυσό και τα βασικά μέταλλα. Γιατί φέτος ξεπέρασαν τις προσδοκίες και πολλοί ποντάρουν σε νέα κέρδη την επόμενη χρονιά. Ο ρόλος Τραμπ και... αβεβαιότητας.

Ποια εμπορεύματα υπόσχονται μεγάλες αποδόσεις

Oι αγορές εμπορευμάτων αποτέλεσαν το μεγαλύτερο πετυχημένο contrarian στοίχημα για το 2016, αφού οι περισσότεροι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι ήταν ιδιαίτερα φειδωλοί στις προσδοκίες τους. Τελικά, όμως, οι αποδόσεις ήταν αρκετά υψηλότερες των προβλέψεων, με μεγάλο κερδισμένο το πετρέλαιο. Το 2017 και πάλι προβλέπεται να είναι κρίσιμο και μεταβατικό έτος για τα περισσότερα βασικά προϊόντα, με την πιθανότητα υψηλότερης μεταβλητότητας στις τιμές τους να ενισχύεται:

- Από την πολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί η ρητορική του νέου Προέδρου των ΗΠΑ αναφορικά με το διεθνές εμπόριο.

- Από την ενίσχυση του ρυθμού ανάκαμψης συγκεκριμένων αναδυόμενων οικονομιών, όπως π.χ. της Ρωσίας και της Βραζιλίας, που διαθέτουν ηγετικές δυνάμεις σε σημαντικά εμπορεύματα.

- Από τη θετική επίδραση που αναμένεται να έχει το προβλεπόμενο πρόγραμμα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

- Από τη μειούμενη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, με τις διαρθρωτικές αλλαγές που συμβαίνουν στην οικονομία της να την καθιστούν ολοένα και λιγότερο εξαρτημένη από τα εμπορεύματα.

- Από τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η αλλαγής ρότας της Fed και το ενδεχόμενο να σηματοδοτήσει αλλαγή στην πολιτική και άλλων κεντρικών τραπεζών. 

- Και τέλος, η ισοτιμία του δολαρίου θα συνεχίσει να αποτελεί συνεχή πηγή αδυναμίας για τα εμπορεύματα που τιμολογούνται σε δολάρια, αν και οι επιπτώσεις σε κάθε τομέα διαφέρουν.

Από την άλλη πλευρά, παρά την αυξημένη προσδοκία για μεταβλητότητα και με δεδομένη την ισχυρή υπεραπόδοση της αγοράς των εμπορευμάτων το δεύτερο εξάμηνο του 2016, οι αναλυτές που εκτιμούν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αποδίδουν θετικά και το νέο έτος, είναι η ισχυρή πλειοψηφία.

Οι θεμελιώδες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε πολλά εμπορεύματα, με τη ζήτηση να ξεπερνάει την προσφορά και το κόστος εξόρυξης ή παραγωγής να έχει συναντήσει τη market τιμή, δείχνει ότι τα χαμηλά επίπεδα έχουν ήδη αποτυπωθεί στα διαγράμματα των τιμών. Πλέον, το contrarian call είναι η πτώση στις τιμές τους και σε πλήρη αντίθεση με ό,τι ίσχυσε για το 2016.

Η τάση και οι εκτιμήσεις

Η ενίσχυση των πληθωριστικών προσδοκιών το τελευταίο χρονικό διάστημα εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των τιμών ενέργειας και η εκτίμηση ότι τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που προτίθεται να υιοθετήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε επιπρόσθετη ενίσχυση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών προσδοκιών, αποτελούν βασικό επιχείρημα υπέρ των τιμών των εμπορευμάτων.

Η αγορά ποντάρει στην «υγιέστερη» ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, με τη μέση εκτίμηση να τοποθετείται στο 2,7% το επόμενο έτος έναντι 2,5% το 2016, η οποία θα βοηθήσει στην αύξηση της ζήτησης των περισσότερων βασικών εμπορευμάτων.

Πιο σημαντική καθίσταται ολοένα και περισσότερο η σχέση στα θεμελιώδη μεγέθη στα περισσότερα επιμέρους αγαθά. Για τα εμπορεύματα γενικά, αποκαθίσταται η υπερπροσφορά που προκλήθηκε από τις υψηλές τιμές κατά την πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα, και η αγορά επανέρχεται σε κατάσταση ισορροπίας.

- Πετρέλαιο: Ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας έχει καταλυτικό ρόλο στην κίνηση της τιμής σε συνδυασμό με την τιμή του δολαρίου. Αν και εφόσον οι εκτιμήσεις ότι το επόμενο έτος η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με το 2016 και η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα προσεγγίσει την προσφορά πετρελαίου για πρώτη φορά από το 2014, τότε το outlook παραμένει ευνοϊκό για την τιμή.

Σημαντικό ρόλο θα έχει η εφαρμογή της απόφασης των χωρών-μελών του OPEC για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, με νέο όριο παραγωγής τα 32,5 εκατ. βαρέλια το 2017, γεγονός που έχει οδηγήσει και την τιμή ανοδικά βραχυπρόθεσμα. Παρότι ελλοχεύει ο κίνδυνος υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου στο πρώτο τρίμηνο του 2017, εξαιτίας της κατοχύρωσης κερδών από τη συμφωνία, η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών τοποθετείται στα 54,1 δολάρια το βαρέλι για το WTI και στα 55,1 δολάρια για το Brent.

Οι εκτιμώμενες τιμές και για τα επόμενα έτη βαίνουν αυξητικές, με το spread υπέρ του Brent έναντι του WTI να αναμένεται να ενισχυθεί τα επόμενα έτη. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της τιμής του Brent κινούνται ακόμα πιο ανοδικά, προς τα 58-60 δολάρια το βαρέλι.

- Χρυσός: Η ενίσχυση της τιμής του αμερικανικού νομίσματος και η αλλαγή πολιτικής της Fed έχουν επηρεάσει αρνητικά την τιμή του κίτρινου μετάλλου βραχυπρόθεσμα. Αρνητικά επιδρά στην τιμή και η αύξηση της διάθεσης των επενδυτών για επενδύσεις με υψηλότερο ρίσκο, αλλά και ο περιορισμός της ζήτησης. Ιστορικά, η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων είθισται να αποτελεί αρνητικό νέο για την τιμή του χρυσού, εκτός αν επικρατήσουν συνθήκες αποστροφής του κινδύνου στο μέλλον είτε λόγω Trump είτε λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη, όπου οι εκλογικές αναμετρήσεις είναι πολλές και σημαντικές.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, αν οι προσδοκίες για τη μεσο-μακροπρόθεσμη άνοδο του πληθωρισμού ευοδωθούν, τότε οι τοποθετήσεις στον χρυσό θα ενταθούν στη διάρκεια του χρόνου, αφού το πολύτιμο μέταλλο είθισται να λειτουργεί ως αντισταθμιστής στην άνοδο του πληθωρισμού. Αυτή η θετική σκοπιά φαίνεται να βαραίνει περισσότερο στις εκτιμήσεις των αναλυτών που προσδοκούν άνοδο το 2017.

Η μέση τιμή του χρυσού για το 2017 τοποθετείται στα 1.316 δολάρια έναντι των 1.280 δολαρίων ανά ουγκιά φέτος και 1.336 δολάρια ανά ουγκιά το 2018. Οι εκτιμήσεις ωστόσο βαίνουν μειούμενες το τελευταίο χρονικό διάστημα, αν και υπάρχουν φωνές για τιμές στα 1.350 ή και στα 1.500 δολάρια ανά ουγκιά. Για το ασήμι οι αναλυτές είναι ακόμα πιο αισιόδοξοι, με τη μέση τιμή-στόχο να τοποθετείται στα 18,9 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ για την πλατίνα οι εκτιμήσεις είναι ανάλογες του χρυσού.

- Βασικά μέταλλα: Θετική διατηρείται η προοπτική για τις τιμές των βασικών μετάλλων το επόμενο έτος, εξαιτίας πρωτίστως της προσδοκίας για την ανάκαμψη αναδυόμενων οικονομιών και της εφαρμογής προγραμμάτων δημοσιονομικής επέκτασης. Από την άλλη, όμως, ο δείκτης βασικών μετάλλων στο London Metal Exchange (LMEΧ Index) καταγράφει σημαντική άνοδο τάξεως του 33% από το χαμηλό του στις 2.049 μονάδες στις 12/1 και πλέον κινείται στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Μάιο του 2015. Αυτό το γεγονός μάλλον βάζει ταβάνι στις προσδοκίες, αφού οι τιμές σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη προεξοφλήσει τα θετικά νέα.

Ενδεικτικά, οι μέσες τιμές των αναλυτών για τον χαλκό τοποθετούνται στα 5.406 δολάρια ο μετρικός τόνος από 4.953 δολάρια φέτος. Η μέση τιμή στόχος ωστόσο υπολείπεται της τρέχουσας τιμής, ενώ ανοδικά κινείται η πρόβλεψη για το 2018 και το 2019. Τέλος, για το αλουμίνιο, η τιμή προβλέπεται στα ίδια επίπεδα με φέτος, στα 1.681 δολάρια ο μετρικός τόνος έναντι 1.605 δολάρια μέσης τιμής φέτος και 1.717 δολάρια της τρέχουσας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v