Το ανοδικό τετραήμερο των τραπεζικών μετοχών, το οποίο ξεκίνησε την ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς, μπορεί να έχει και συνέχεια υπό προϋποθέσεις, αν και ο δείκτης των τραπεζών έχει ήδη γράψει 30%.
Η χθεσινή συνεδρίαση δεν έδειχνε ότι θα υπήρχε συνέχεια στην ανοδική κίνηση των τραπεζών, όμως η έκθεση της Moody's άλλαξε άρδην την πορεία ενδοσυνεδριακά, φέρνοντας τα ημερήσια κέρδη στο 7,2%.
Σε πρώτο επίπεδο, το σινιάλο για το αγοραστικό κύμα δόθηκε από τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και εννεαμήνου σε Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank την προηγούμενη εβδομάδα. Η ανακοινωθείσα κερδοφορία έδωσε άμεσα ανάσα στις μετοχές τους, αφού κλειδώνει οριστικά τον φετινό στόχο για θετική τελική γραμμή, βγάζοντας από το κάδρο τους φόβους και τα αρνητικά σενάρια που εξυφαίνονταν σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Το έτερο, ίσως και πιο σημαντικό, στοιχείο είναι αυτό που προέκυψε από τα conference calls των δύο τραπεζών. Η πληροφόρηση που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφορικά με τα σχέδια που απέστειλαν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό SSM για το πώς θα μειώσουν τη μη εξυπηρετούμενη έκθεσή τους μέχρι το τέλος του 2019 ξεκαθάρισε αρκετά την εικόνα. Για πρώτη φορά, ανακοινώθηκε ένας οδικός χάρτης του πώς θα προσπαθήσουν οι τράπεζες να μειώσουν το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους και να κινηθούν πιο κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.
Η πιο αναλυτική αναφορά της διοικητικής ομάδας της Eurobank για το μείγμα των δράσεων και τη χρονική τους διάσταση μπορεί να αποτελέσει και έναν «μπούσουλα» για το τι θα κάνουν και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες. Για τη Eurobank, η μείωση κατά 38% των NPΕs στο τέλος του 2019 θα προέλθει κατά 60% από μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις δανείων, πώληση χαρτοφυλακίων δανείων και εκποίηση εξασφαλίσεων. Το υπόλοιπο 40% του στόχου θα επιτευχθεί μέσω διαγραφών δανείων. Η διαδικασία που έχει προβλεφθεί θα είναι οπισθοβαρής, με τον μεγαλύτερο όγκο να αφορά στη διετία 2018-2019, όπου προβλέπεται ότι η οικονομία θα έχει τεθεί και σε αναπτυξιακή τροχιά.
Ωστόσο, ο θετικός βηματισμός των τραπεζών σχετίζεται άμεσα και με την πιθανότητα ταχείας ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και των τελευταίων θετικών στοιχείων για την οικονομία. Το γεγονός ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων τα βραχυχρόνια μέτρα για το χρέος δημιουργεί αισιοδοξία.
Παράλληλα, τα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού εξελίσσονται καλύτερα από τις προβλέψεις (επιτρέποντας στην κυβέρνηση να διεκδικεί διανομή κοινωνικού μερίσματος) και μένει να φανεί από τα αναλυτικά στοιχεία, αν η αύξηση οφείλεται σε δομικούς λόγους.
Οι παραπάνω εξελίξεις έχουν μεταβάλει το εγχώριο περιβάλλον όπου δραστηριοποιούνται τα τραπεζικά ιδρύματα και κάνουν τους επενδυτές να διαβλέπουν στο θετικό σενάριο ότι οι τράπεζες μπορούν να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων για το 2017 και ως εκ τούτου θα πάνε στο stress test του 2018 με πιο διαχειρίσιμα προβλήματα.
Ταυτόχρονα, το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει έντονα υποστηρικτικό (ήταν και πριν από τις αμερικανικές εκλογές), με τις τραπεζικές μετοχές σε Αμερική και Ευρώπη να έχουν ξεκινήσει να υπεραποδίδουν της ευρύτερης αγοράς. Η εκλογή Trump έχει δημιουργήσει ακόμη πιο θετικές προσδοκίες για τις τραπεζικές μετοχές σε όλο τον κόσμο. Μετά την εκλογή Trump, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων θεωρείται ευνοϊκό γεγονός για τις τραπεζικές μετοχές.
Τέλος, παρά το θετικό κλίμα, οι εγχώριες τραπεζικές αξίες ως μετοχές υψηλού beta είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε κάθε εξωγενές σοκ και όπως και στο Brexit μπορεί να αντιδράσουν εκ νέου βίαια. Στις 4 Δεκεμβρίου, το ιταλικό δημοψήφισμα θα αποτελέσει ένα ακόμα πολιτικό γεγονός που μπορεί να προκαλέσει έντονη μεταβλητότητα, ειδικά στις ευρωπαϊκές μετοχές και στον τραπεζικό κλάδο, συνεπώς οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και γι' αυτό το ενδεχόμενο.
Οι αποδόσεις και οι αποτιμήσεις
Οι αποδόσεις την τρέχουσα εβδομάδα είναι 46% για την Τράπεζα Πειραιώς, που ηγείται της ανόδου, 38% για την Eurobank, 25% για την Εθνική Τράπεζα και 23% για την Alpha Bank, η οποία υποαποδίδει. Η τραπεζική άνοδος έδωσε την απαιτούμενη δυναμική στον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να διασπάσει τις 600 μονάδες και να ξεπεράσει τα προ Brexit επίπεδά του.
Εντούτοις οι μετοχές των τραπεζών απέχουν ακόμα από τις τιμές που είχαν στις 23 Ιουνίου, πριν το Brexit δηλαδή, περίπου 20%. Επίσης, από τις τιμές της τελευταίας ΑΜΚ, οι τραπεζικοί τίτλοι επίσης απέχουν 25%-30%, με εξαίρεση την Alpha Bank που παρά την υποαπόδοσή της απέχει μόλις 5%.
Το βασικότερο ίσως στοιχείο επενδυτικά είναι οι αποτιμήσεις τους και οι τιμές-στόχοι που προκύπτουν βασιζόμενοι στις προβλέψεις για τις ελληνικές τράπεζες. Οι τρέχουσες τιμές, οι οποίες παρά την εβδομαδιαία τους αντίδραση παραμένουν από 25%-30% χαμηλότερες από τις αρχές του χρόνου και τις μέσες τιμές-στόχους, τα περιθώρια ανόδου σε σχέση με το ταμπλό του Χ.Α. παραμένουν πολύ υψηλά.
Για την ΕΤΕ, η μέση τιμή-στόχος είναι το 0,33 ευρώ με 45% περιθώριο. Για την Τράπεζα Πειραιώς, η μέση τιμή-στόχος διαμορφώνεται πλέον στο 0,30 ευρώ με 43% ανοδικό περιθώριο. Για την Alpha Bank, με μέση τιμή-στόχο τα 2,60 ευρώ, το περιθώριο ανέρχεται στο 38% και τέλος για τη Eurobank, η μέση τιμή-στόχος στο 1,01 ευρώ δίνει περιθώριο ανόδου 40%.
Η τρέχουσα αποτίμηση των τραπεζών παραμένει distress και αντανακλά τη χαμηλή βραχυπρόθεσμη κερδοφορία τους, τους ελέγχους κεφαλαίων, τη χαμηλή ορατότητα των επόμενων ετών, τις υψηλές μάκρο προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία αλλά και τη συμμετοχή του DTA στα εποπτικά κεφάλαια.
Με δείκτες αποτίμησης 0,21-0,31 φορές την ενσώματη λογιστική τους αξία (P/ΤBV 2017), η αγορά εξακολουθεί να σταθμίζει τα θετικά σενάρια σε σχέση με τα ρίσκα από τις μεσοπρόθεσμες μακροοικονομικές δυσκολίες αλλά και τις προκλήσεις στη μείωση των δεικτών των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τέλος, σε όρους κερδοφορίας για το 2017, οι δείκτες τιμής προς κέρδη (P/E) είναι στις 7 φορές έναντι 10,5 φορές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και 9,5 φορές για αυτές της αναδυόμενης Ευρώπης.
Σημαντική παράμετρος όμως παραμένει η ομαλοποίηση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, διότι το ρίσκο στις προβλέψεις των αναλυτών παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, όπως και το εύρος των εκτιμήσεών τους.