Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς βλέπει η χρηματιστηριακή αγορά τον ανασχηματισμό

Τρεις χρηματιστές σχολιάζουν τις επιδράσεις των κυβερνητικών ανασχηματισμών στην οικονομία και το ΧΑ. Στατιστικά στοιχεία για το τι ακολούθησε μετά τις «αναδομήσεις» των Παπανδρέου, Σαμαρά και Τσίπρα το 2011, το 2014 και το 2015.

Πώς βλέπει η χρηματιστηριακή αγορά τον ανασχηματισμό

Με σαφή επιφυλακτικότητα υποδέχεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, όχι μόνο λόγω των μεγάλων δυσκολιών που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το νέο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και εξ' αιτίας των όσων έχουν ακολουθήσει τους ανασχηματισμούς του παρελθόντος.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει ο κ. Μιχάλης Καραμανώφ, διευθύνων σύμβουλος της Καραμανώφ Χρηματιστηριακής: «Γενικότερα, δεν είμαι υποστηρικτής των ανασχηματισμών, γιατί ο επηρεασμός τους είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων αρνητικός. Μέχρι να αναλάβουν και να ενημερωθούν οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί απαιτείται χρόνος, σε μια περίοδο που για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και η μία ημέρα είναι πολύτιμη.

Άρα λοιπόν, αν τα νέα πρόσωπα δεν καταφέρουν να οδηγήσουν την κυβερνητική πολιτική σε αλλαγή φιλοσοφίας και προσανατολισμού, τότε θεωρώ πως η επίδραση του ανασχηματισμού θα είναι αρνητική».

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η άποψη του κ. Νίκου Χρυσοχοΐδη, διευθύνοντος συμβούλου της φερώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας: «Συνήθως, ένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση στην οικονομία και στο χρηματιστήριο. Το γεγονός άλλωστε ότι γίνεται ανασχηματισμός, υποδηλώνει πως κάποια προβλήματα υπήρχαν και τον προκάλεσαν. Όμως, σπάνια τα προϋπάρχοντα προβλήματα λύνονται με αυτό τον τρόπο.

Η τρέχουσα εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς είναι κακή και δύσκολα μπορεί κάποιος να προεξοφλήσει θετικά σενάρια. Προσωπικά, κρατώ αποστάσεις από όσους μιλούν για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Νομίζω πως οι επενδυτές θα πρέπει να ακολουθήσουν αμυντική πολιτική».

Τοποθετούμενος στο ίδιο θέμα, ο κ. Γιάννης Πολυχρονίου, πρόεδρος της Μεσογειακής ΑΕΕΔ και του ΣΕΔΥΚΑ (Συνδέσμου Εταιρειών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών Κινητών Αξιών) σημειώνει: «Ένας ανασχηματισμός επηρεάζει τα πράγματα, από τη στιγμή που δίνει την ελπίδα και το μήνυμα για αλλαγή κυβερνητικής στρατηγικής. Σε διαφορετική περίπτωση, μιλάμε για κινήσεις ψυχολογικού χαρακτήρα που αποσκοπούν σε πρόσκαιρες εντυπώσεις. Επίσης, τέτοιες κινήσεις υποκρύπτουν συχνά και έλλειψη ψυχραιμίας απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις».

Το Euro2day.gr από την πλευρά του ανέτρεξε στους τελευταίους τρεις κυβερνητικούς ανασχηματισμούς, προκειμένου να παρουσιάσει το πώς επηρεάστηκε ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ σε χρονικό ορίζοντα εξαμήνου. Αυτό που προέκυψε ,είναι πως οι χρηματιστηριακές τιμές υποχρεώθηκαν σε σημαντικότατη πτώση και στις τρεις περιπτώσεις που εξετάστηκαν.

Γυρίζοντας λοιπόν στις 17 Ιουνίου του 2011, ο τότε πρωθυπουργός της χώρας κ. Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, τοποθετώντας στη θέση του υπουργού Οικονομικών τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ από τις 1.254,02 μονάδες της 17ης/6/2011 βρέθηκε στις 16/12/2011 στις 655,9 μονάδες (πτώση 47,6%).

Στις 9 Ιουνίου του 2014 σε κυβερνητικό ανασχηματισμό προχώρησε ένας άλλος πρωθυπουργός, ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ από τις 1.322,9 μονάδες της 9ης/6/2014 κατρακύλησε έξι μήνες αργότερα (9/12/2014) στις 902,84 μονάδες (πτώση 31%).

Όμως, ο ανασχηματισμός της Παρασκευής, δεν ήταν ο πρώτος του κ. Αλέξη Τσίπρα, καθώς είχε προηγηθεί εκείνος της 17ης Ιουλίου του 2015, όταν το Χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν κλειστό εξ' αιτίας της επιβολής καθεστώτος κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls). Πάντως, ο Γενικός Δείκτης από τις 797 μονάδες της 28ης/6/2015 έπεσε στις 546,2 μονάδες κατά τους επόμενους έξι μήνες (26/1/2016).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v