Αντιδράσεις στην αγορά για την αυξημένη φορολογία

Φόβους ότι τα... λεφτά θα μετακομίσουν στο εξωτερικό με την άρση των capital controls μετά τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις σε αμοιβαία, ΑΕΕΧ, ΑΕΕΑΠ εκφράζουν στελέχη της αγοράς. Τι δηλώνουν Κυρίτσης, Μωραϊτάκης, Κυριακόπουλος.

Αντιδράσεις στην αγορά για την αυξημένη φορολογία

Την έντονη δυσφορία των ανθρώπων της αγοράς προκάλεσε όχι μόνο η ανακοίνωση των προτεινόμενων αυξημένων φορολογιών στις εγχώριες θεσμικές επενδύσεις (Αμοιβαία Κεφάλαια, ΑΕΕΧ, ΑΕΕΑΠ), αλλά και η δήλωση του αρμόδιου υφυπουργού κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, ότι πρόκειται για... θετικούς φόρους!

«Αντί να διεθνοποιήσουμε τις επενδυτικές μας υπηρεσίες και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, με τα μέτρα αυτά θα αφελληνίσουμε τον κλάδο χωρίς στο τέλος της ημέρας το δημόσιο να εισπράξει αξιοσημείωτα φορολογικά έσοδα» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Nutnius Χρηματιστηριακής κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ κ. Σπύρο Κυρίτση, «δυστυχώς αυτά τα μέτρα-αλλά και άλλα προηγούμενων εποχών- έρχονται προς ψήφιση στην κεφαλαιαγορά μας γιατί δεν υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός που να δεσμεύει όλους τους συμμετέχοντες -προφανώς και την εκάστοτε πολιτική ηγεσία- για το πώς πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον και τι χρειάζεται να γίνει. Αν δεν υπάρχει αυτός ο σχεδιασμός, έρχεται ο καθένας με τη δική του οπτική -ενίοτε κοντόφθαλμη- και επεμβαίνει στα δρώμενα της επενδυτικής αγοράς, χωρίς να αντιλαμβάνεται τις συνολικές επιπτώσεις των πράξεών του».

Ο κ. Δημήτρης Κυριακόπουλος, οικονομικός διευθυντής της Viohalco που σχεδιάζει την ίδρυση ΑΕΕΑΠ με βάση τα επενδυτικά ακίνητα του Ομίλου, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η αυξημένη φορολογία θα αλλάξει το σχεδιασμό της εισηγμένης εταιρείας, σχολίασε: «στη ζωή, ό,τι είναι παράλογο διορθώνεται. Ίσως εφαρμοστεί για ένα-δύο χρόνια, αλλά δεν θα ισχύσει για πάντα».

Γνωστός παράγοντας της αγοράς υποστηρίζει: «Δεν μπορείς να επιβάλεις έναν αυξημένο φορολογικό συντελεστή επί του ενεργητικού σε ένα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων όταν τα επιτόκια είναι στο εξωτερικό αρνητικά και στο εσωτερικό αρκετά χαμηλότερα της μονάδας.

Δεν μπορεί να βάζεις τέτοια φορολογία στα ομολογιακά αμοιβαία, όταν τα yields των κρατικών χρεογράφων στην Ευρώπης κυμαίνονται σε οριακά επίπεδα, ακόμη και όταν μιλάμε για δεκαετείς τοποθετήσεις. Με τον τρόπο αυτό διαλύεται ένας κλάδος, καθώς τα λεφτά θα μετακομίσουν στις ξένες ΑΕΔΑΚ μόλις αρθούν τα capital controls.

Επίσης, επειδή οι επενδύσεις σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μέσω των εγχώριων ΑΕΔΑΚ θα καταστούν ακριβότερες, πολύ πιθανόν να δούμε και εξαγωγή επενδυτικών κεφαλαίων στο εξωτερικό, καθώς οι υπάρχοντες κεφαλαιακοί περιορισμοί δεν θα διαρκέσουν για πάντα».

Το ίδιο στέλεχος, αμφιβάλλει επίσης και για το ύψος των φόρων που τελικά θα εισπραχθεί από το ελληνικό δημόσιο, ακόμη και πριν από την άρση των capital controls: «Σήμερα, το ενεργητικό όλων των αμοιβαίων κεφαλαίων των ελληνικών ΑΕΔΑΚ κυμαίνεται μόλις γύρω στα τέσσερα δισ. ευρώ, των ΑΕΕΧ κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ και των ΑΕΕΑΠ γύρω στα τρία δισ. ευρώ. Στις ΑΕΕΑΠ υπήρχαν οι μόνες προσδοκίες για την προσέλκυση κάποιων επενδύσεων. Τώρα, όπως φαίνεται, πάνε κι αυτές».

«Το νέο φορολογικό καθεστώς για τις ΑΕΕΑΠ δεν ξέρω αν θα είναι μόνο βαρύ, ή αν αποδειχτεί και καταστροφικό» επισημαίνει γνωστό στέλεχος από το χώρο των ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v