ΧΑ: Τα δύο σενάρια με άγνωστο x τις... αργίες

Τι σηματοδοτεί η πτώση 7% από τα πρόσφατα υψηλά. Η στάση αναμονής των funds, οι φόβοι νέας παράτασης στις διαπραγματεύσεις και οι αντοχές των μετοχών. Ποια είναι τα κρίσιμα τεχνικά όρια για Γενικό Δείκτη, FT 25 και τράπεζες.

ΧΑ: Τα δύο σενάρια με άγνωστο x τις... αργίες

H πορεία των ελληνικών μετοχών θα συνεχίσει να εξαρτάται αποκλειστικά από τις εξελίξεις που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες, με κομβικό σημείο τον ορισμό ή μη ενός Eurogroup την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, εξαιρετικά αρνητικό είναι το σενάριο με βάση το οποίο το ελληνικό ζήτημα θα διαιωνίζεται και θα μένει ανοιχτό είτε μέχρι το κρίσιμο δημοψήφισμα για το Brexit και τις ισπανικές εκλογές, είτε, ακόμα χειρότερα, έως τον Ιούλιο, οπότε επίκειται η πληρωμή των ομολόγων στην ΕΚΤ. Η κατάσταση έχει αρχίσει να «κουράζει» και τους πιο υπομονετικούς, αφού η περιβόητη συμφωνία έχει καθυστερήσει. Παράλληλα, το γεγονός ότι το ΧΑ θα παραμείνει κλειστό Μ. Παρασκευή έως Τρίτη περιπλέκει τα δεδομένα.

Από την άλλη πλευρά, στα θετικά από τη χθεσινή εικόνα είναι ότι παρά την πίεση, η αίσθηση είναι ότι τα ξένα επενδυτικά funds εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής, γεγονός που απεικονίζεται και στις αξίες των συναλλαγών. Υπάρχει μια πλευρά της αγοράς που βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και δεν φοβάται ότι θα υπάρξει νέα καθυστέρηση και ποντάρει ότι το ζήτημα θα έχει λήξει στις αρχές Μαΐου.

Ο Γενικός Δείκτης από το πρόσφατο υψηλό του σημείωσε πτώση έως 7% και το σημείο στο οποίο βρήκε στήριξη εξακολουθεί να δίνει πόντους στο θετικό σενάριο. Η αγορά κινήθηκε ως τη στήριξη στις 570-572 μονάδες, που συμπίπτει με τον απλό κινητό μέσο όρο των 55 ημερών.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Παράλληλα, η επιστροφή άνω των 580-585 μονάδων σηματοδοτεί και το γεγονός ότι, παρά το «μπλέξιμο», το ποντάρισμα εξακολουθεί να παραμένει στο αίσιο τέλος των διαπραγματεύσεων.

Τεχνικά ωστόσο, εφόσον σημειωθεί κίνηση χαμηλότερα από το χθεσινό χαμηλό (27/4), θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει ακόμα εντονότερες πωλήσεις. Σε αυτό το σενάριο, τα επόμενα επίπεδα στήριξης είναι αρκετά χαμηλότερα στις 552-554 μονάδες και μετά στις 536-540 μονάδες, που αποτελούν και την τελευταία άμυνα των αγοραστών.

Η ζώνη των 560-590 μονάδων παραμένει αυτή που θα κρίνει την πορεία της αγοράς. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης χρειάζεται πειστική κίνηση πάνω από τις 600 μονάδες, η οποία θα έρθει μόνο με προεξόφληση συμφωνίας. Έπειτα οι 630 μονάδες είναι τα επίπεδα που θα αποτελέσουν το κρίσιμο όριο της ανοδικής αντίδρασης. Η σημαντική αλλαγή τάσης που απαιτούν οι πιο μεσοπρόθεσμοι τοποθετείται αρκετά υψηλότερα, στις 666 μονάδες ή και στις 730 μονάδες για άλλους τεχνικούς αναλυτές.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Αντίστοιχα, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η κοντινή στήριξη στις 155 μονάδες διατηρήθηκε και αυτό αποτελεί επίσης σημαντικό στοιχείο για τη συνέχεια. Στην πρόσφατη διόρθωση αλλά και στο rebalancing των δεικτών του FSTE Group, ο δείκτης έφτασε μέχρι τις 145 μονάδες, οπότε σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πίεση σε κάθε περίπτωση. Στον αντίποδα, οι κρίσιμες αντιστάσεις είναι τα πρόσφατα υψηλά στις 168-171 μονάδες και αρκετά υψηλότερα στις 185 μονάδες.

Τέλος, η βραχυπρόθεσμη στήριξη στον τραπεζικό δείκτη είναι η περιοχή στις 45-47 μονάδες και η οποία, παρότι διαταράχθηκε ενδοσυνεδριακά, τελικά κράτησε. Η ισχυρή στήριξη είναι στις 37-38 μονάδες. Η αντίσταση στις 53-54 μονάδες παραμένει, δεν έχει διασπαστεί σε όλο το ανοδικό κύμα και θα χρειαστεί «καλά νέα» για να επιχειρηθεί η διάσπασή της.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v