Με τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, ρηχές, ωστόσο, τόσο ως προς το τελικό πρόσημο όσο και ως προς τη συναλλακτική δραστηριότητα, υποδέχθηκε η χρηματιστηριακή αγορά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
Από το πρόσφατο υψηλό των 580 μονάδων, ο βασικός δείκτης σημειώνει απώλειες της τάξεως του 6%, ενώ οι τράπεζες 19%, απώλειες οι οποίες συνδέονται με την πιο αβέβαιη τροπή των διαπραγματεύσεων.
Η άνοδος στη μεταβλητότητα δεν φαίνεται να αλλάζει την κυρίαρχη άποψη στην αγορά ότι το 2016 δεν θα μετατραπεί σε 2015 και το θέμα της αξιολόγησης με τους θεσμούς θα κλείσει το αργότερο έως στις αρχές Μαΐου.
Οι πιέσεις δεν είναι σε βαθμό που να αλλάζουν τη βραχυπρόθεσμη ανοδική εικόνα όσο ο Γενικός Δείκτης μένει πάνω από τις 536 μονάδες, εντούτοις σε επιμέρους μετοχές έχουν σημειωθεί σημαντικές απώλειες. Οι τραπεζικές μετοχές πληρώνουν το «μάρμαρο» ως είθισται, με τη Eurobank να υποχωρεί 30% από το πρόσφατο υψηλό της, την Πειραιώς 25%, την ΕΤΕ 14% και την Alpha Bank 13%.
Στα θετικά της εικόνας στην αγορά είναι ότι παρά την πίεση, η επαφή με τη ζώνη των 550-560 μονάδων διατηρείται. Η στάση αναμονής που επιδεικνύουν τα ξένα επενδυτικά funds απεικονίζεται στις αξίες των συναλλαγών.
Παρότι δεν υπάρχουν πονταρίσματα υπέρ της ταχείας αξιολόγησης, εντούτοις η αγορά δεν δείχνει να φοβάται περισσότερες εμπλοκές και καθυστερήσεις. Η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών και πάλι στην Αθήνα αλλά και τα στοιχεία για το ΑΕΠ, το έλλειμμα και το χρέος από τη Eurostat στις 21/4 επίσης θα διαμορφώσουν το κλίμα και την ψυχολογία.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Τεχνικά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διατηρεί την αισιόδοξη τροχιά του και το βραχυπρόθεσμο stop του στις 536 μονάδες, χαμηλό στις 22/3, ενώ τελευταίο όριο των αγοραστών παραμένουν οι 519 μονάδες. Η μικρή στήριξη στις 555 μονάδες πάντως χάθηκε και πλέον αποτελεί την πρώτη αντίσταση στην αγορά.
Όπως έχουμε αναφέρει, η ζώνη των 560-590 μονάδων παραμένει αυτή που θα κρίνει και την πορεία της τρέχουσας ανοδικής αντίδρασης πάνω από τις 600 μονάδες αρχικά και τις 630 μονάδες, που θα αποτελέσουν το πρώτο πραγματικό κρίσιμο όριο της αντίδρασης. Η σημαντική αλλαγή τάσης που απαιτούν οι μεσοπρόθεσμοι τοποθετείται αρκετά υψηλότερα, στις 730 μονάδες. Συνεπώς, μπορεί η αγορά να κινηθεί αρκετά υψηλότερα χωρίς να έχει ολοκληρώσει τον πτωτικό της κύκλο.
Αντίστοιχα, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η κοντινή στήριξη στις 155 μονάδες χάθηκε και πλέον παρακάτω υπάρχει η πιο ισχυρή στις 140 μονάδες. Στη διόρθωση του rebalancing, ο δείκτης έφτασε μέχρι τις 145 μονάδες, οπότε και αυτό το επίπεδο έχει τη σημασία του. Στον αντίποδα, πέραν των 155 μονάδων, οι κρίσιμες αντιστάσεις είναι στις 168 μονάδες και αρκετά υψηλότερα στις 185 μονάδες.
Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης
Παράλληλα, τα επίπεδα με τεχνική σημασία στον τραπεζικό δείκτη είναι η στήριξη στις 38 μονάδες, η οποία παρότι διαταράχθηκε ενδοσυνεδριακά, τελικά κράτησε. Η ισχυρή στήριξη είναι στις 33 μονάδες ή 15% χαμηλότερα, αν οι συνθήκες επιδεινωθούν. Η αντίσταση στις 46-47 μονάδες, που συμπίπτουν με το πρόσφατο υψηλό στις 30/3, παραμένει και δεν έχει διασπαστεί σε όλο το ανοδικό κύμα, ενώ έπειτα βρίσκονται οι 53-54 μονάδες.
Από τα πρόσφατα χαμηλά του ο τραπεζικός δείκτης απέχει άνω του 110%, οπότε αν και εφόσον υπάρξουν ακόμα περισσότερες επιπλοκές, το profit taking θα είναι πολύ ισχυρό.
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Βραχυπρόθεσμα, οι κοντινές τιμές με ενδιαφέρον για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές είναι:
ΕΤΕ: Υψηλότερα το 0,25 ευρώ και το 0,269 ευρώ και χαμηλότερα το 0,21 ευρώ και το 0,18 ευρώ.
Alpha Bank: Υψηλότερα το 1,80 ευρώ και έπειτα το 2,08 ευρώ, ενώ χαμηλότερα το 1,67 ευρώ και το 1,58 ευρώ.
Eurobank: Υψηλότερα τα 0,78-0,82 ευρώ και χαμηλότερα το 0,622 και παρακάτω το 0,56 ευρώ και το 0,52 ευρώ.
Πειραιώς: Εκτός από το 0,18 ευρώ που είναι επίπεδο με σημασία, υψηλότερα είναι το 0,21 ευρώ και το 0,25 ευρώ. Χαμηλότερα οι στηρίξεις είναι στο 0,142 ευρώ και στο 0,11 ευρώ.