Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τι αλλάζει μετά την υπόθεση WikiLeaks

Το εύρος του «βραχυκυκλώματος» στη διαπραγμάτευση αξιολογεί η αγορά. Καταλύτης τα μηνύματα των θεσμών τις επόμενες ημέρες. Η ανησυχία ότι το ΔΝΤ θα επιμείνει στην αλλαγή του μείγματος στα μέτρα. Δύσκολο να αποδεχθεί περαιτέρω περικοπές η κυβέρνηση.

Χρηματιστήριο: Τι αλλάζει μετά την υπόθεση WikiLeaks

Τον κίνδυνο να «βραχυκυκλώσει» η διαπραγμάτευση αξιολογούν από το περασμένο Σαββατοκύριακο οι επενδυτές, μετά τους πολιτικούς κραδασμούς που προκάλεσε η αποκάλυψη από το WikiLeaks της συνομιλίας μεταξύ στελεχών του ΔΝΤ με θέμα την ελληνική αξιολόγηση.

Η διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου ήρθε στο χειρότερο timing για την πορεία της αξιολόγησης, σύμφωνα με την αγορά, και υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε παράταση της διαπραγμάτευσης αλλά και στην επάνοδο της αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς, που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, υποστηρίζει ότι η αξιολόγηση είχε σχεδόν συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι εταίροι μας είχαν αποδεχθεί το μείγμα που πρότεινε η κυβέρνηση, το οποίο συμπύκνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος στο γνωστό «1+1+1». Δηλαδή, αναλογική κάλυψη του στόχου από μείωση δαπανών για το ασφαλιστικό, αύξηση άμεσων φόρων και αύξηση έμμεσων φόρων.

Για να κλείσει η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τον ίδιο, απέμενε μόνο να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ Ευρώπης (σ.σ. Γερμανίας) και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το περίγραμμα των επόμενων μέτρων (π.χ. δέσμευση για το χρέος), ώστε να διασφαλιστούν, προσώρας, οι προϋποθέσεις παραμονής του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Όλα αυτά πριν τη διαρροή της συνομιλίας. Μετά από αυτή, το σκηνικό έχει αλλάξει σίγουρα σε επικοινωνιακό επίπεδο και πιθανώς να αλλάξει και σε ουσιαστικό, αν το ΔΝΤ επιμείνει στη θέση του για ριζική τροποποίηση του ύψους και κυρίως του μείγματος των προτεινόμενων μέτρων.

«Οι επενδυτές φοβούνται ότι το συμβάν αφαιρεί δυνατότητα ευελιξίας από τη διαπραγμάτευση. Αν η παραπάνω αίσθηση δεν ανατραπεί άμεσα, η αγορά θα επανατιμολογήσει την προοπτική περαιτέρω καθυστέρησης στην αξιολόγηση», δηλώνει στο Euro2day υπεύθυνος για ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια σε μεγάλη χρηματιστηριακή.

Οι επενδυτές τηρούν, προς το παρόν, στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν αν κατά την τρέχουσα εβδομάδα επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες τους, ή τα μηνύματα που θα βγουν προς τα έξω από κυβέρνηση και θεσμούς δείξουν ότι η συμφωνία τροποποιείται χωρίς να αναιρείται το χρονοδιάγραμμα.

Από τις μέχρι τώρα δηλώσεις, πάντως, φαίνεται ότι η συζήτηση επικεντρώνεται μετά τη διαρροή στο μείγμα των μέτρων. «Ακόμη και αν το ΔΝΤ, πίσω από τις κλειστές πόρτες, δεν επιμείνει στην άποψή του ότι απαιτούνται δημοσιονομικά μέτρα ύψους 7 δισ. ευρώ, είναι σίγουρο ότι θα θέσει θέμα αλλαγής του μείγματος που προτείνει η κυβέρνηση», εκτιμά τραπεζίτης. Η ένταση της πίεσης για περισσότερες περικοπές δαπανών και μικρότερες αυξήσεις φόρων και η αντίδραση της κυβέρνησης θα κρίνει τις εξελίξεις από εδώ και στο εξής.

Η συνταγή του «1+1+1», που προτείνει η κυβέρνηση για την κάλυψη του στόχου, αποτελεί θεμέλιο λίθο του πολιτικού της αφηγήματος καθώς αποτυπώνει τη διάθεσή της να καλυφθούν τα δύο τρίτα της προσαρμογής από αυξήσεις φόρων, που θα επιβαρύνουν τους έχοντες, προστατεύοντας την ίδια στιγμή τα ασθενέστερα στρώματα.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, αν οι θεσμοί επιμείνουν στην αλλαγή του μείγματος, η ανταπόκριση της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, εξέλιξη που ίσως ανοίξει τον δρόμο για εξελίξεις και επαναφορά της αβεβαιότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v