Η διαδρομή του Χ.Α. και αυτή την εβδομάδα παραμένει ευμετάβλητη, εντούτοις συνεχίζει το σερί με τις έξι συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις, αυξάνοντας στις τρεις, τις συνεχόμενες εβδομάδες με κέρδη, τα οποία μάλιστα βαίνουν αυξανόμενα.
Η αγορά από το χαμηλό του Φεβρουαρίου έχει πραγματοποιήσει ριμπάουντ άνω του 30% ενώ ο δείκτης των blue chips, 40%. Ο τραπεζικός δείκτης έχει αυξηθεί 120% από τα χαμηλά του, στις 17,93 μονάδες.
Οι μετοχές των τεσσάρων τραπεζών, παρότι παραμένουν στο κόκκινο και σημειώνουν όλες πτώση άνω του 30% από τις αρχές του έτους, από τα χαμηλά τους έχουν «γράψει»: ΕΤΕ +140%, Alpha Bank +84%, Eurobank +194% και Τράπεζα Πειραιώς +160%.
Οι δείκτες επίσης παραμένουν σε αρνητικό έδαφος το 2016, με ζημίες 13% για τον Γενικό Δείκτη και 18% για τον δείκτη FTSE/Athex Large Cap.
Η πορεία των ομολόγων αλλά των μετοχών αποκαλύπτει ότι οι ξένοι επενδυτές «βλέπουν» κάποια πρόοδο στην αξιολόγηση και ότι οι πιθανότητες για ολοκλήρωσή της έχουν μεταβληθεί προς το θετικότερο το τελευταίο διάστημα.
Το έτερο στοιχείο είναι οι πιθανές εισροές από τις αλλαγές στους δείκτες FTSE Group από την υποβίβαση της αγοράς σε καθεστώς advanced emerging από developed προγενέστερα. Οι εκτιμώμενες εισροές είναι από 150- 250 εκατ. ευρώ, με τις μετοχές των Αlpha Bank και ΟΤΕ να απορροφούν τα μεγαλύτερα ποσά. Στο καθεστώς της ανεπτυγμένης αγοράς, οι ελληνικές συμμετοχές στον δείκτη FTSE All-World Developed ήταν πέντε μετοχές και η στάθμισή τους μόλις 0,02%.
Πλέον από την 21η Μαρτίου, τελευταία συνεδρίαση αλλαγών η 18η Μαρτίου, η εγχώρια θα συμμετέχει με ποσοστό από 0,4% έως 0,65% στον δείκτη FTSE All-World Emerging και με σημαντικά υψηλότερο αριθμό μετοχών. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι εκτός των ΕΤΕ, Αlpha Bank, Πειραιώς, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, οι τίτλοι των Jumbo, Τιτάν, Eurobank, Motor Oil, Folli-Follie Group και Ελληνικά Πετρέλαια θα εισέλθουν στον δείκτη FTSE Greece Emerging Index.
Το τρίτο θετικό στοιχείο που συνεχίζει να ευνοεί την εγχώρια εικόνα είναι η κατάσταση που επικρατεί στις μετοχές στην Ευρώπη. Ειδικά η συνέχιση της αντίδρασης στην πρόσφατη πίεση στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, αν και εφόσον συνεχιστεί, θα εξακολουθήσει να ευνοεί και τις εγχώριες τράπεζες.
Τεχνικά, η βραχυπρόθεσμη τάση, παρά την εκρηκτική άνοδο των τριών εβδομάδων, δεν έχει αλλάξει τη μεσοπρόθεσμη πτωτική πορεία και εξακολουθεί να είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη θετική προεξόφληση στην πορεία της αξιολόγησης και του προσφυγικού.
Η μεσοπρόθεσμη πορεία αλλάζει από αρκετά υψηλότερα επίπεδα, που για άλλους αναλυτές είναι οι 630 με 640 μονάδες που είναι τα υψηλά Δεκεμβρίου και για άλλους πιο συντηρητικούς οι 730 μονάδες, που αποτελούν τα υψηλά του Οκτωβρίου του 2015.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Βραχυπρόθεσμα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει ενδυναμώσει την «αισιόδοξη» τροχιά του αφού διέσπασε με momentum τις 519 μονάδες και κινήθηκε άμεσα προς τη δύσκολη περιοχή των 550/560 μονάδων, το οποίο αποτελεί το κρίσιμο όριο της αντίδρασης. Πλέον η αντίσταση των 519 μονάδων είναι σημείο αντιστροφής και το επίπεδο που οι αγοραστές πρέπει να διατηρήσουν.
Αντίστοιχα, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η στήριξη είναι στις 140 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 153 μονάδες και τις 167 μονάδες.
Το διάγραμμα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης
Τέλος, τα επίπεδα με τεχνική σημασία στον τραπεζικό δείκτη είναι οι 38,5 μονάδες και παρακάτω, οι προηγούμενες κορυφές στις 33 μονάδες.
Η αντίσταση είναι πλέον αρκετά υψηλότερα στις 46 μονάδες και τις 54 μονάδες.