Η διαδρομή του Χ.Α. και αυτή την εβδομάδα παραμένει ευμετάβλητη για την πλειονότητα των μετοχών και ειδικά τις τραπεζικές, ωστόσο το γεγονός ότι η αγορά συγχρονίζεται με τις ευρωπαϊκές είναι θετικό στοιχείο για την ώρα.
Ο δεύτερος μήνας του έτους, αν δεν πραγματοποιηθεί κάτι εξαιρετικό στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, θα κλείσει και αυτός με ζημίες για τους επενδυτές, της τάξεως του 9% για τον Γενικό Δείκτη και 13% για την υψηλή κεφαλαιοποίηση.
Το βλέμμα στρέφεται συνεπώς στο ξεκίνημα του Μαρτίου, το οποίο περίπου συμπίπτει με σημαντικές εξελίξεις σε οικονομία και αγορά όπως τη νεότερη αξιολόγηση-έκθεση της Moody's, το rebalancing και την αλλαγή tracking για το ελληνικό ETF GREK, όπως και τις αλλαγές του οίκου FTSE στην κατηγοριοποίηση της αγοράς.
Πέραν του προσφυγικού και της αξιολόγησης που θα μείνουν στο κάδρο πολύ περισσότερο από ό,τι επιθυμούν οι μετοχικές αξίες και που μάλλον δύσκολα θα επιλυθούν τον προσεχή μήνα, στα πονταρίσματα των βραχυπρόθεσμων επενδυτών βαρύνουσα σημασία έχει η -προγραμαμτισμένη για σήμερα- αξιολόγηση της οικονομίας από τη Moody's.
H πρόσφατη θετική αναθεώρησή της κατά μία βαθμίδα των ελληνικών τραπεζών αφήνει ανοικτό το θετικό ενδεχόμενο και για την οικονομία.
Παράλληλα, το γεγονός ότι η τρέχουσα αξιολόγηση της Moody's κινείται στο επίπεδο Caa3, τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την αξιολόγηση B- του οίκου Standard & Poor's και δύο έναντι της Fitch Ratings, αυξάνει την πιθανότητας σύγκλισης, σύμφωνα με την αισιόδοξη πλευρά.
Σημειώνεται πώς στις 11 Μαρτίου κια η Fitch θα προχωρήσει στην επαναξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Ταυτόχρονα, την 1η Μαρτίου ολοκληρώνει τη μετάβασή του από την παρακολούθηση των δεικτών του οίκου FTSE στους δείκτες MSCI, το passive index ETF GREK της Global X Funds. Για την ακρίβεια, το εισηγμένο ETF GREK θα κάνει πλέον track την απόδοση του δείκτη MSCI All Greece Select 25/50 Index αντί του δείκτη FTSE/ATHEX Custom Capped Index που ακολουθούσε μέχρι τώρα. Στην αγορά δεν υπάρχει consensus για το αν η αλλαγή θα φέρει εισροές ή όχι, ενώ επίσης δεν είναι γνωστό αν θα ευνοήσει επιμέρους μετοχές έναντι άλλων.
Στον αντίποδα, η μετάβαση της αγοράς στην κατηγορία «προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά» (advanced emerging market) από την κατηγορία «ανεπτυγμένη αγορά» (developed market) από τον οίκο FTSE στις 18 Μαρτίου θα έχει εισροές στις ελληνικές μετοχές.
Ευνοημένες φαίνεται να είναι οι μετοχές των Eurobank, Jumbo, Motor Oil, Folli Follie Group, Τιτάν, Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΔΕΗ και Μυτιληναίος, με τις εισροές να προβλέπονται από 60-90 εκατ. ευρώ.
Το διάγραμμα του FTSE 25
Στην τεχνική εικόνα της αγοράς, βραχυπρόθεσμα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διατηρεί την «αισιόδοξη» τροχιά του όσο παραμένει πάνω από τις 470 μονάδες, επίπεδο το οποίο το σεβάστηκε και στην «άτσαλη» συνεδρίαση της 24ης Φεβρουαρίου, που ο δείκτης έχασε 4% με ελάχιστες συναλλαγές.
Η ανακατάληψη των 491 μονάδων θα ανοίξει τον δρόμο για τις 500/503 μονάδες, που τις προηγούμενες φορές «δυσκολεύτηκε».
Υψηλότερα, το σημείο των 519 μονάδων αποτελεί για πολλούς αναλυτές το επίπεδο που θα κρίνει και την πορεία της ανοδικής αντίδρασης προς τις 550/560 μονάδες και μάλλον θα αποτελέσει το κρίσιμο όριο της αντίδρασης.
Αντίστοιχα, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η στήριξη είναι στις 122/125 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 135, στις 140 και στις 155 μονάδες.
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Τέλος, τα επίπεδα με τεχνική σημασία στον τραπεζικό δείκτη είναι το πρόσφατο υψηλό στις 33 μονάδες και έπειτα στις 38,5 μονάδες, με την πρώτη σημαντική στήριξη στις 24 μονάδες και μετά στις 20 μονάδες, πριν το ιστορικό χαμηλό στις 17,93 μονάδες.
Στην πορεία του δείκτη βαρύνουσα σημασία έχει η πορεία της μετοχής της Alpha Bank, η οποία έχει ελαφρώς αυτονομηθεί από τις υπόλοιπες τρεις. Στο sell-off της 24ης Φεβρουαρίου είχε απώλειες «μόλις» 3% ενώ ο δείκτης υποχώρησε 9%, αλλά αντίθετα στις ανοδικές «εκλάμψεις» της αγοράς και ειδικά των τραπεζών υφίσταται υπέρμετρη πίεση.
Αν η μετοχή της Alpha Bank μπορέσει να διασπάσει τα επίπεδα του 1,40 ευρώ και κινηθεί προς το 1,60 ευρώ, τότε η αντίδραση στην αγορά θα είναι ισχυρή, διαφορετικά πολύ δύσκολα η αγορά θα μπορέσει να κινηθεί πάνω από τις 500/503 μονάδες.