Περιορισμένα περιθώρια «έντονης ανάκαμψης» των ελληνικών τραπεζών βλέπει η Morgan Stanley σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση equalweight για τον κλάδο.
Ο οίκος υπογραμμίζει ότι οι τραπεζικές μετοχές «δοκιμάζουν» νέα χαμηλά, εν μέσω συνεχιζόμενων καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση.
Ως εκ τούτου, παραμένει equalweight περιμένοντας μεγαλύτερη πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα, στην πορεία της οικονομίας και οποιαδήποτε σημάδια που να δείχνουν ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών είναι μεγαλύτερη από ό,τι υποθέτει στα μοντέλα της.
Εντείνονται οι πιέσεις για τα νοικοκυριά
Η Morgan Stanley πραγματοποίησε έρευνα σε 823 Έλληνες καταναλωτές την περίοδο 26 Ιανουαρίου με 2 Φεβρουαρίου.
Οπως αναφέρει, η χρηματοοικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες με μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, ενώ περισσότεροι πλέον βλέπουν συνέχιση της επιδείνωσης στο μέλλον.
Ακριβώς τα 2/3 όσων ανταποκρίθηκαν στην έρευνα σημειώνουν ότι έχουν ελάχιστα χρήματα στα τέλη του μήνα, μετά και την κάλυψη των υποχρεώσεών τους, ενώ περίπου το 10% βασίζεται σε χρηματοδότηση για να καλύψει τους λογαριασμούς.
Επιπλέον, οι ελπίδες από το μακροοικονομικό μέτωπο είναι περιορισμένες. Οι αναπτυξιακές προσδοκίες, η επίδραση της κυβερνητικής πολιτικής στα εισοδήματα αλλά και οι προοπτικές στην αγορά εργασίας είναι βασικές ανησυχίες για το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων.
Δεν επιστρέφουν οι καταθέσεις
Η έρευνα της MS στους Ελληνες καταναλωτές καταδεικνύει ότι η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο παραμένει χαμηλή. Το 62% των ανταποκριθέντων υπογράμμισε ότι αισθάνεται άβολα να προχωρήσει σε νέα κατάθεση στις τράπεζες -το ποσοστό αυξάνεται σταδιακά στις τρεις τελευταίες έρευνες του οίκου.
Θετικό είναι ότι το 70% περίπου δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε απόσυρση άλλων καταθέσεων.
Ωστόσο, το 80% αυτών που απέσυραν καταθέσεις δεν τις έχουν επιστρέψει στις τράπεζες και το 93% δεν σκοπεύει να το κάνει.
Αυξάνονται τα ρίσκα για την ποιότητα ενεργητικού
Η έρευνα της MS δείχνει περιορισμένη ζήτηση για νέα δάνεια, με μόλις το 15% να εκτιμά ότι θα καταθέσει σχετική αίτηση, από 20% τον Ιανουάριο του 2015.
Πιο ανησυχητικό είναι το αρνητικό κλίμα στους χρεωμένους καταναλωτές, που υποδηλώνει ενδεχόμενη επιτάχυνση στη δημιουργία νέων επισφαλειών.
Το 1/3 των νοικοκυριών εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τις δανειακές του υποχρεώσεις τους επόμενους τρεις μήνες -με ένα επιπλέον 33% να αισθάνεται άβολα με το ύψος των χρεών του.
Καλά νέα για τα τραπεζικά περιθώρια
Παρά τη σημαντική και συνεχιζόμενη μείωση στα κόστη καταθέσεων σε πιο ομαλά επίπεδα, οι διοικήσεις των τραπεζών εκτιμούν ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση στα επιτόκια καταθέσεων. Αυτό υποστηρίζεται και από τα ευρήματα της έρευνας της Morgan Stanley, καθώς ένα ποσοστό μικρότερο του 20% εκτιμά ότι θα απολαμβάνει υψηλότερα επιτόκια στο εγγύς μέλλον.
Επιπλέον, σχεδόν το 90% εκτιμά ότι τα επιτόκια των δανείων θα παραμείνουν σταθερά ή και θα αυξηθούν, κάτι που δείχνει ότι τα περιθώρια από τις βασικές τραπεζικές εργασίες θα παραμείνουν ανθεκτικά βραχυπρόθεσμα.