Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα τεχνικά σήματα για τον Γενικό Δείκτη

Σήματα αγοράς εμφανίζει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα το χρηματιστήριο, ωστόσο, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική. Στη σκιά των rebalancing ολοκληρώνεται η χρονιά. Ποιες είναι τώρα οι προσδοκίες.

  • Του Σπύρου Παπαθανασίου PhD*
ΧΑ: Τα τεχνικά σήματα για τον Γενικό Δείκτη

Βρισκόμαστε στο τέλος του έτους και η προβλεπτική μας ικανότητα παραμένει στο ναδίρ. Εξαιτίας μάλιστα της ανυπαρξίας σαφούς επενδυτικής κατεύθυνσης, η ανάλυση απαντά μόνο με εναλλακτικά σενάρια.

Η εορταστική ραστώνη, η επενδυτική άπνοια και η χαμηλή συναλλακτική κίνηση αποτελούν χαρακτηριστικά της παρούσας περιόδου. Tο επενδυτικό τοπίο παραμένει ρευστό.

Η αβεβαιότητα κυριαρχεί, με τη FED να αυξάνει τα επιτόκια, την οικονομία της Κίνας να προσπαθεί να σταθεροποιηθεί, τις τιμές του πετρελαίου να διατηρούνται χαμηλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προσπαθεί στην ουσία να στηρίξει την οικονομία μέσα από την τόνωση της προσφοράς χρήματος. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα περιβάλλον αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων.

Για τη χώρα μας υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να αρχίσει και πάλι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη ρευστότητα που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό συνεπάγεται τη σταδιακή απαγκίστρωση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος από τον μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA) και την ένταξή του στους μηχανισμούς που εφαρμόζονται για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Συνεπώς θα υπάρχει εξοικονόμηση τόκων.

Ωστόσο η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να διαχειριστεί το θέμα του ασφαλιστικού τον Ιανουάριο, προκειμένου να «κλείσει» η πρώτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος. Σε περίπτωση, λοιπόν, που ολοκληρωθεί αυτή η διαπραγμάτευση, υπάρχει ενδεχόμενο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, είναι πιθανή η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Συνεπώς, η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας θα δρομολογήσει εξελίξεις στη συζήτηση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι δυνατόν να υπεραποδώσει σε σχέση με τις υπόλοιπες το 2016, στη βάση της γενικότερης ρευστότητας των πραγμάτων.

Μέχρι τέλος του έτους, πάντως, όλα κινούνται στη λογική του rebalancing. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δείχνει να κινείται κάτω από τα όρια των κινητών μέσων όρων των 50, 90 και 200 ημερών. Επίσης, παραμένει οριακά κάτω του κινητού μέσου όρου των 30 ημερών. Η καθοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών περίπου στις 8 Ιουλίου 2014 είναι εν ισχύ, οπότε είμαστε μακροπρόθεσμα σε πτωτική τάση.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο

Βραχυπρόθεμα ο Γενικός Δείκτης κινείται κοντά στο μέσο του εύρους διακύμανσης των Bollinger Bands. Σε συνέχεια, ο τεχνικός δείκτης Μacd (Σύγκλιση-Απόκλιση Κινητών Μέσων Όρων) έχει δώσει σήμα αγοράς από τις 16 Δεκεμβρίου 2015. Ο ταλαντωτής RSI (Δείκτης Σχετικής Ισχύος) κινείται στην «γκρίζα» περιοχή (περίπου στο 48) που αυτό ερμηνεύεται ως σημάδι απαισιοδοξίας για τον Γενικό Δείκτη. Η ανοδική διάσπαση του ορίου των 50 θα είναι θετικό σημάδι.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο

Σε γενικές γραμμές, βραχυπρόθεσμα, ο Γενικός Δείκτης έχει εμφανίσει σήμα αγοράς από τις 14/12/2015 με stop loss (σημάδι πώλησης) τις 611 περίπου μονάδες. Στηρίξεις παρουσιάζει ο Γενικός Δείκτης στις περιοχές των 536 και 471 μονάδων. Αντιστάσεις παρατηρούνται στα επίπεδα των 640, 675, 731, 745 μονάδων.

Όπως μας λέει ο Walter Anderson, «οι ζωές μας προοδεύουν μόνο όταν παίρνουμε ρίσκα».

* Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής Solidus ΑΕΠΕΥ

Το παρόν άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις του συντάκτη του και δεν αποτελεί σύσταση για πραγματοποίηση οποιασδήποτε επένδυσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v