Χρηματιστήριο: Oι κρίσιμες στηρίξεις για ΓΔ και τράπεζες

Τα επίπεδα-κλειδιά για την πορεία του Γενικού Δείκτη και τα πιθανά ενδιάμεσα σημεία με... σημασία, με γνώμονα την ανακεφαλαιοποίηση και τις εξελίξεις στο εξωτερικό. Οι αντοχές για Γενικό Δείκτη, FTSE 25 και οι στηρίξεις για τις τράπεζες.

Χρηματιστήριο: Oι κρίσιμες στηρίξεις για ΓΔ και τράπεζες

Με γνωστό πλέον το αποτέλεσμα των εκλογών και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, με παρόμοιο τρόπο όπως και στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση του Ιανουαρίου, το ΧΑ βρέθηκε αντιμέτωπο με ρευστοποιήσεις.

Την εβδομάδα μετά τις εκλογές στις 25/1, ο Γενικός Δείκτης είχε απωλέσει το 14% της αξίας του ενώ οι τραπεζικές μετοχές 38%. Στην τρέχουσα περίοδο, οι απώλειες μέχρις στιγμής έχουν διαμορφωθεί σε 25% για τις τράπεζες αλλά μόλις 4% για τον Γενικό Δείκτη.

Η ανακεφαλαιοποίηση και οι συνθήκες στα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν ευνοούν τη διατήρηση του ανοδικού momentum στην αγορά, αφού στις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες λόγω της Fed και της Κίνας, προστίθενται και οι αναταράξεις της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι αναφορές ότι εκτός από τη Volkswagen μπορεί το σκάνδαλο για τις εκπομπές ρύπων να αφορά και άλλες σημαντικές εταιρείες του χώρου έφερε τις εβδομαδιαίες απώλειες του κλάδου στα επίπεδα του 21%, ποσοστό που σε αξία υπερβαίνει τα 50 δισ. ευρώ.

Τεχνικά, στην εγχώρια αγορά, παρότι οι δείκτες προσέγγισαν και ξεπέρασαν επιτυχώς τις πρώτες σημαντικές αντιστάσεις τους στα επίπεδα των 680/685 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και τις 200 μονάδες για την υψηλή κεφαλαιοποίηση, δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν τα επόμενα και αρκετά πιο κομβικά επίπεδα των 708 μονάδων και των 208 μονάδων αντίστοιχα.

Τα παραπάνω επίπεδα αντίστασης συμπίπτουν και με τα εβδομαδιαία επίπεδα των 693 μονάδων και των 205 μονάδων (23,6% Fibonacci retracements από τα υψηλά του Μαρτίου 2014 έως τα πρόσφατα χαμηλά), γεγονός που δημιούργησε επιπρόσθετη δυσκολία.

Η άμεση υποχώρηση κάτω από τις 680/685 μονάδες φέρνει πλέον τα επίπεδα των 666 και των 650 μονάδων στο ημερήσιο διάγραμμα. Οι 650 μονάδες θα αποτελέσουν το επόμενο διάστημα το σημείο αναφοράς στο Χ.Α. Κίνηση χαμηλότερα της περιοχής των 630 μονάδων ανοίγει τον δρόμο για τις 563 μονάδες και πάλι έπειτα προς τα ιστορικά χαμηλά στις 470 μονάδες περίπου.

H τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η επιστροφή πάνω από τις 200 μονάδες ήταν βραχύβια και πλέον το βλέμμα στρέφεται στις στηρίξεις.

Στο πτωτικό σενάριο, οι 190 μονάδες ή το χαμηλό στις 185 μονάδες (Τετάρτη 5/8) αποτελούν ζώνες άμυνας πριν το χαμηλό του δείκτη στις 162 μονάδες στις 24 Αυγούστου. Υπάρχει ωστόσο και το επίπεδο των 180 μονάδων, που μπορεί να θεωρηθεί ενδιάμεση, ισχνή ωστόσο, περιοχή στήριξης.

Η εικόνα του FTSE 25

Στον τραπεζικό δείκτη, η αντίδραση που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 160 μονάδων φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί μετά και τη χθεσινή διάσπαση της στήριξης στις 250/244 μονάδες. Η κίνηση χαμηλότερα και από τις 220 μονάδες μπορεί και πάλι να φέρει στο προσκήνιο τα ιστορικά χαμηλά.

Ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς απέχει 28% από τα ιστορικά χαμηλά.

Η ΕΤΕ και η Alpha Bank, με καλύτερες επιδόσεις, απέχουν ακόμα αισθητά 40% και 91% αντίστοιχα. Για την ΕΤΕ, οι στηρίξεις τοποθετούνται στο 0,47 ευρώ και έπειτα στο 0,41 ευρώ. Οι αντιστάσεις στο 0,565 ευρώ και το 0,663 ευρώ. Για την Alpha Bank, η πρώτη στήριξη τοποθετείται στο 0,12 ευρώ και έπειτα στο 0,095 ευρώ, ενώ η αντίσταση στο 0,176 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank ήδη διαμορφώνεται σε νέα ιστορικά χαμηλά και πλέον κάθε tick στο ταμπλό απαιτεί ΑΜΕΜ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v