Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε «CCC»

Περιορίζεται το ρίσκο στάσης πληρωμών προς ιδιώτες ομολογιούχους μετά τη συμφωνία, τονίζει ο οίκος. Φιλόδοξοι οι στόχοι για τα πλεονάσματα. Πιθανή νέα κόντρα Ευρώπης-ΔΝΤ για το χρέος. Βλέπει διατήρηση των capital controls μέχρι το 2016.

Fitch: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε «CCC»

Σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα, σε «CCC» από «CC» προχώρησε την Τρίτη ο Fitch.
Επίσης, ο οίκος αξιολόγησης αύξησε το «ταβάνι» χώρας σε «Β-» από «CCC».

Όπως αναφέρει, η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης έχει μειώσει το ρίσκο, η Ελλάδα να μην καταβάλλει τις υποχρεώσεις της προς τον ιδιωτικό τομέα.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται η αρχική δόση των 23 δισ. ευρώ, η οποία και αναμένεται να περιορίσει τα έντονα προβλήματα ρευστότητας των τελευταίων μηνών, καλύπτοντας την αποπληρωμή ομολόγων ύψους 3,2 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου, καθώς και το δάνειο-γέφυρα που λήγει τον Σεπτέμβριο.

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο να εξυπηρετήσει μια επιστροφή της Αθήνας στις αγορές. Ωστόσο, τα ρίσκα για την επιτυχία του προγράμματος παραμένουν υψηλά. Θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει το ρίσκο καθυστερημένων αξιολογήσεων. Την ίδια στιγμή, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει απρόβλεπτη.

Τα πολιτικά ρίσκα

Η συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας επιτεύχθηκε σχετικά γρήγορα και χωρίς τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν οδεύοντας προς προηγούμενα χρονοδιαγράμματα. Αυτό δείχνει ότι οι σχέσεις με τους πιστωτές έχουν βελτιωθεί, όπως φαίνεται και από τις δημόσιες δηλώσεις βασικών «παικτών», υπογραμμίζει η Fitch. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βασιστεί στη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να περάσει κρίσιμα νομοσχέδια από τη Βουλή, αλλά το ίδιο το κόμμα είναι αντιμέτωπο με τον κίνδυνο διάσπασης και έχει υποστεί μεγάλες απώλειες βουλευτών σε βασικές ψηφοφορίες. Η προοπτική πρόωρων εκλογών πριν το τέλος του έτους είναι πιθανή, κάτι που αυξάνει την αβεβαιότητα για τη μελλοντική κατεύθυνση των σχέσεων με τους πιστωτές.

Η συμφωνία

Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τους εταίρους καλύπτει μια ευρεία γκάμα δομικών μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και στις αγορές εργασίας και προϊόντων. Επίσης, έχει τεθεί στόχος εσόδων 50 δισ. από αποκρατικοποιήσεις. Το ιστορικό των ιδιωτικοποιήσεων από το 2010 δείχνει ότι αυτό το νούμερο δύσκολα θα επιτευχθεί, υπογραμμίζει η Fitch.

Οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν επίσης τεθεί και υποδηλώνουν μια πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση βραχυπρόθεσμα. Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι και θέτουν ρίσκα στην απόδοση της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται ιδιαίτερα αδύναμη το β' εξάμηνο του 2015 λόγω του κλεισίματος των τραπεζών.

Η εμπλοκή του ΔΝΤ και το χρέος

Η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος του ESM αναμένεταιι «έως» 86 δισ. ευρώ. Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι πιο αβέβαιος από ό,τι στα προηγούμενα προγράμματα. Το ΔΝΤ δηλώνει ότι θα παραμείνει στο πρόγραμμα, αλλά μόνο εάν επίκειται «σημαντική» ελάφρυνση χρέους. Οι σχετικές συζητήσεις για το χρέος έχουν προγραμματιστεί για την πρώτη αξιολόγηση τον Οκτώβριο, αν και ενδέχεται να υπάρξουν νέες διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρώπης για την κλίμακα της ελάφρυνσης. Ο Fitch δεν προβλέπει «κούρεμα» του χρέους που είναι στα χέρια του επίσημου τομέα, λόγω της πολιτικής ευαισθησίας μιας τέτοιας κίνησης.

Οι τράπεζες

Ο οίκος θεωρεί ότι τα 25 δισ. ευρώ που είναι προγραμματισμένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι επαρκή. Ωστόσο, οι κεφαλαιακές ανάγκες ενδέχεται να ξεπεράσουν αυτό το μέγεθος, ιδίως εάν δεν αναγνωριστούν πλήρως τα στοιχεία ενεργητικού που προκύπτουν από τον αναβαλλόμενο φόρο. Η ΕΚΤ παράσχει αρκετή ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω ELA, αν και τα capital controls αναμένεται να παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος.

Η ρήξη στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου οδήγησε στην ξεκάθαρη απειλή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, από κάποιες βασικές πιστώτριες χώρες. Είναι λογικό να υποτεθεί ότι εάν τα πράγματα φτάσουν ξανά σε αυτό το σημείο, το ρίσκο ενός Grexit θα είναι μεγάλο, τονίζει ο οίκος.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι απέκλινε από τον προγραμματισμό με βάση τους κανόνες της Ε.Ε. λόγω «σημαντικών αλλαγών στην πιστοληπτική αξιολόγηση του εκδότη». Η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση είναι στις 13 Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v