Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί τα τραπεζικά ομόλογα τρόμαξαν τους επενδυτές

Οι ισχυρές απώλειες έως 33% στα ομόλογα των τραπεζών και γιατί διαχύθηκε η πτώση στις μετοχές. Η απόφαση του Eurogroup, οι φόβοι για bail in των ομολογιούχων και οι εκτιμήσεις των αναλυτών. Η ακτινογραφία της χθεσινής «βουτιάς» και τα σενάρια για mispricing.

Γιατί τα τραπεζικά ομόλογα τρόμαξαν τους επενδυτές

Η απόφαση του Eurogroup της 14ης Αυγούστου που αφήνει ανοικτή την πιθανότητα συμμετοχής και των senior unsecured κατόχων τραπεζικών ομολόγων σε bail in, παρότι οι εκδόσεις αυτές ενέχουν ρήτρες ίσης αντιμετώπισης (pari passu) με τις εταιρικές καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ ανά δικαιούχο (που προστατεύονται), βάρυνε υπέρμετρα το κλίμα στις τραπεζικές μετοχές.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup δεν δίνονται στοιχεία για τους πιθανούς όρους μετατροπής σε μετοχές των υφιστάμενων ομολόγων. Οι υπουργοί Οικονομικών απλά απέκλεισαν την πιθανότητα «κουρέματος» καταθέσεων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων.

Παράλληλα, η αναστάτωση ενισχύθηκε στην αγορά των τραπεζικών ομολόγων και από την έκθεση της Barclays για τον τραπεζικό κλάδο. Το αρνητικό στοιχείο που πυροδότησε την ανησυχία ήταν η εκτίμηση ότι σε περίπτωση εκκαθάρισης (liquidation) κάποιας συστημικής τράπεζας, τότε η αξία των senior unsecured ομολόγων θα μηδενιστεί, με εξαίρεση ίσως την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας.

Ακόμα και αν οι εξυγιάνσεις (resolution) των τεσσάρων τραπεζών προχωρήσουν κανονικά, η Barclays εκτίμησε ότι και σε αυτή την περίπτωση οι τιμές διαπραγμάτευσης των ομολόγων των τραπεζών είναι υψηλές, καθώς οι τίτλοι θα έχουν αξία κάτω από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Η σημαντική πτώση που σημείωναν οι εκδόσεις στις ευρωπαϊκές αγορές σιγά σιγά άλλαξε άρδην το κλίμα στις τιμές των μετοχών. Αν και η αγορά διάβασε πολύ προσεκτικά το πρώτο μέρος της έκθεσης για τα ομόλογα των τραπεζών, εντούτοις δεν έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ανάλυση της επενδυτικής τράπεζας, όπου εκτιμήθηκαν και οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών συστημικών τραπεζών, στοιχείο το οποίο δεν λήφθηκε υπόψη στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Στο βασικό σενάριο της Barclays, οι κεφαλαιακές ανάγκες αξιολογούνται στα 5,1 δισ. ευρώ, ενώ στο δυσμενές στα 14,7 δισ. ευρώ, επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από το consensus της αγοράς, ειδικά στο βασικό σενάριο ανάλυσης.

Προφανώς σε ό,τι αφορά τα ομόλογα ο μικρός αριθμός πράξεων μπορεί να «κρύβει» σημαντικό mispricing στις τιμές τους. Οι τιμές των ελληνικών εταιρικών ομολόγων σημείωσαν σημαντική πτώση έως και 60% στο διάστημα 26/6-10/7, ωστόσο στο διάστημα που ακολούθησε οι απώλειες λειάνθηκαν και σε αρκετές περιπτώσεις οι τιμές τους ήταν και υψηλότερες από την 26/6.

Πιο αναλυτικά οι τέσσερις ομολογίες των τραπεζών που εκδόθηκαν πέρυσι σημείωσαν χθες υψηλές απώλειες:

• Η πρόσφατη έκδοση τους 5ετούς της Εθνικής Τράπεζας, συνολικής αξίας 750 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Απρίλιο, αποτιμάται αυτή τη στιγμή στις 45 μονάδες, με πτώση 28,78% από τις 63,18 μονάδες την Παρασκευή 14/8. Στις 26/6 η τιμή διαμορφωνόταν στις 56,5 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαμηλό στην πτωτική κίνηση που ολοκληρώθηκε στις 10/7 έφτασε την τιμή στις 40,58 μονάδες.

• Για την Τράπεζα Πειραιώς, η 3ετής έκδοση του Μαρτίου του 2014 με κουπόνι 5% συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ κινείται στις 36,85 μονάδες από τις 55,55 μονάδες που ήταν στις 14/8. Στις 8/7 η πτώση είχε οδηγήσει την τιμή έως τις 25,78 μονάδες, προτού αυτή ανακάμψει.

• Στην περίπτωση της Alpha Bank, το 3ετές έκδοσης Ιουνίου του 2014, συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ, στις 17/8 η τιμή του ομολόγου ήταν στις 54 μονάδες με πτώση 20,59%. Η τιμή του ομολόγου στις 26/6 ήταν στις 67,8 μονάδες. Η ραγδαία πτώση έως τις 9/7 έφερε την τιμή στις 21 μονάδες.

• Τέλος, η Eurobank μέσω της ERB Hellas PLC είχε προβεί σε έκδοση 500 εκατ. ευρώ 3ετούς ομολόγου λήξεως τον Ιούνιο του 2018 και κουπόνι 4,25%. Η τιμή του ομολόγου στις 17/8 σημείωσε πτώση 33% στις 34 μονάδες από τις 51 μονάδες που βρισκόταν στις 14/8. Η τιμή του ήταν 59 μονάδες στις 26/6.

Παρότι τα στοιχεία για τον αριθμό των πράξεων και τη συνολική αξία δεν είναι γνωστά, οι εκτιμήσεις είναι ότι η μεταβολή πραγματοποιήθηκε με ελάχιστες πράξεις ανά ομολογία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v