Τελικά δεν διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες και το ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε ισχυρότατες απώλειες στην πρώτη του συνεδρίαση μετά την εφαρμογή των capital controls στην οικονομία, σε πλήρη «αρμονία» με την πτώση των ελληνικών assets στη Νέα Υόρκη όλες τις προηγούμενες μέρες.
Η αγορά και ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης άνοιξε στις 615 μονάδες και στο -23%, ωστόσο κατόρθωσε να ψαλιδίσει τις αρχικές απώλειες κατά 7% και να κλείσει στο -16%.
Ο δείκτης των blue chips από τον πάτο των 186,6 μονάδων μπόρεσε να «αναρριχηθεί» πάνω από τα πρόσφατα χαμηλά των 195 μονάδων, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 202 μονάδες, ανακτώντας ενδοσυνεδριακά 6% περίπου.
Χαρακτηριστικό της ανασφάλειας είναι ότι 24 από τις 30 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης «άνοιξαν» στο limit down ή με απώλειες άνω του 23%. Πλην των τραπεζικών τίτλων, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Jumbo, OTE, Lamda Development, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΕΛ.ΠΕ. και ΟΠΑΠ έκαναν τις πρώτες πράξεις τους στο -27%.
Ο τραπεζικός δείκτης δεν απέφυγε το απόλυτο κλείδωμα στο limit down, κλείνοντας στις 461,63 μονάδες και σημειώνοντας πτώση 29,92%, ενώ απόλυτος χαμηλός του δείκτη είναι στις 21/4, στις 422 μονάδες.
Για τις τράπεζες έγινε το αναμενόμενο: «κλείδωσαν» στο -30%. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πραγματοποίησαν συναλλαγές συνολικής αξίας 6 εκατ. ευρώ, με την ΕΤΕ να έχει τη μερίδα του λέοντος, με 3,5 εκατ. ευρώ περίπου.
Για την Τράπεζα της Ελλάδος, η τιμή των 6,90 ευρώ αποτελεί ιστορικό χαμηλό αφού ούτε τον Ιούνιο του 2012 δεν είχε υποχωρήσει χαμηλότερα των 8,2 ευρώ. Για την Τράπεζα Κύπρου, αν και το άνοιγμα ήταν στο -17%, το κλείσιμο στο -10% ήταν σχετικά «ανώδυνο».
Παρά την τρομακτική πτώση και τους περιορισμούς στις συναλλαγές, το μόνο στοιχείο που μπορεί να θεωρηθεί ως κάπως θετικό ήταν η αξία των συναλλαγών, η οποία ξεπέρασε με ευκολία τα 67 εκατ. ευρώ, ενώ πολλοί εκτιμούσαν ότι δεν θα υπερέβαινε τα 40 εκατ. ευρώ.
Ένα πρώτο συμπέρασμα της χθεσινής συνεδρίασης είναι ότι σε πολλές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης το μάζεμα των αρχικών απωλειών σε πολύ πιο αξιοπρεπή επίπεδα, δεδομένων των τεχνικών δυσκολιών και της περιρρέουσας ψυχολογίας, ήταν ενθαρρυντικό και μη αναμενόμενο για την πλειονότητα των συμμετεχόντων στην αγορά. Η ενίσχυση του διαχωρισμού των μετοχών σε επιμέρους κατηγορίες θα είναι καλό για την αγορά όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα.
Η διαίρεση στις εταιρίες του Χ.Α. ανάμεσα σε εξαγωγικές, δυνατά θεμελιώδη και value stocks είναι θετικό που φάνηκε από την πρώτη συνεδρίαση. Η απόλυτη ωστόσο ανατροπή έγινε από την Aegean Airlines, η οποία με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές -περισσότερες από 300 χιλ. μετοχές άλλαξαν χέρια-, από το -19,09% γύρισε και σε θετικό έδαφος προτού κλείσει στο -0,5%.
Η Coca Cola HBC επίσης είχε πολύ καλύτερη συμπεριφορά από την αγορά, με ελάχιστες πράξεις κινήθηκε από το -9,5% στο -2,75%, προτού κλείσει στο 5,4%, στα 18,94 ευρώ.
Ταυτόχρονα, Grivalia Properties, Τιτάνας, Motor Oil και ΟΛΠ ήταν οι ευχάριστες εκπλήξεις καθώς σημείωσαν πτώση από 5%-6,8% ενώ με εξαίρεση την Grivalia, οι υπόλοιπες βρέθηκαν με απώλειες που αρχικά ξεπερνούσαν το 27%.
Ο ΟΤΕ, παρότι βρέθηκε στο -29,9% στο άνοιγμα στα 5,75 ευρώ, έκλεισε 1,5 ευρώ υψηλότερα. Από τα δυνατά χαρτιά περισσότερες από τις μισές τους απώλειες μάζεψαν και οι Jumbo, Terna Energy, Μυτιληναίος και Lamda Development.
Για τον ΟΠΑΠ, η πιο βαριά εικόνα του -17% στο κλείσιμο οφείλεται και στο γεγονός της αναστολής της επένδυσης των VLTs. Ταυτόχρονα, αρκετά «βαριά» η εικόνα και για τις μετοχές της ΔΕΗ και της ΕΧΑΕ, με την πτώση να ξεπερνά το 22%.
Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η μετοχή της Fourlis κάλυψε το μισό έδαφος των απωλειών από το -30%, όπως και η Intralot και το Πλαίσιο. Τα Πλαστικά Θράκης, αν και βρέθηκαν από το -24% στο -7,8%, έκλεισαν στο -15,6%. Πολύ καλή συμπεριφορά από Κρι-Κρι, MLS.
Ένα ακόμα στοιχείο που θα καθορίσει και τις επόμενες συνεδριάσεις είναι το γεγονός ότι οι τέσσερις τράπεζες έκλεισαν με ανεκτέλεστες εντολές αξίας 110 εκατ. ευρώ.
Για κάποιους αυτό συνεπάγεται αυτόματα ότι και η σημερινή μέρα θα είναι μία από τα ίδια, ενώ για άλλους, λίγο πιο αισιόδοξους, άλλο ένα -30% εμφανίζει μικρότερες πιθανότητες, ειδικά και με την πορεία του ADR της Εθνικής και του ETF GREK στη Νέα Υόρκη. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες βέβαια αντενδείκνυται οποιαδήποτε εκτίμηση.
Τα πρόσφατα χαμηλά των τραπεζικών μετοχών είναι: για την Εθνική Τράπεζα το 0,79 ευρώ στις 28 Ιανουαρίου του 2015, για την Alpha Βank το 0,20 ευρώ στις 21 Απριλίου του 2015, για την Eurobank το 0,08 ευρώ στις 15/4/2015 και για την Τράπεζα Πειραιώς ,επίσης στις 21 Απριλίου του 2015, το 0,196 ευρώ.
Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι αν στις τράπεζες η πτώση ήταν τρομακτική, στα τραπεζικά warrants η εικόνα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ολική καταστροφή. Ειδικά στην περίπτωση του warrant της Alpha Βank, η πρώτη πράξη με 50.000 τεμάχια έγινε στο 0,001 ευρώ, δηλαδή πράξη των 50 ευρώ, για να ανέλθει ως το 0,125 ευρώ στα μέσα της συνεδρίασης, προτού υποχωρήσει 0,055 ευρώ με πράξεις στα 3,86 εκατ. τεμάχια.
Για τον παραστατικό τίτλο της ΕΤΕ, το άνοιγμα στο 0,11 ευρώ ήταν και το υψηλό της ημέρας ενώ στη συνέχεια η επόμενη πράξη έγινε στο 0,011 ευρώ, για να διακυμανθεί τελικά από το 0,011 - 0,11 ευρώ και να κλείσει με το 0,051 ευρώ και 1,2 εκατ. τεμάχια να αλλάζουν χέρια.
Τέλος, για το warrant της Πειραιώς, επίσης η πρώτη πράξη ήταν και το υψηλό ημέρας ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στο 0,01 λεπτά, με συνολικές πράξεις στα 21,43 εκατ. τεμάχια.