Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG: Πως σχολιάζουν G. Sachs- AXE την ΑΜΚ (upd)

Θετικές ως προς τη στρατηγική, αλλά με επιφυλάξεις ως προς τις επιπτώσεις επί της μετοχής εμφανίζονται οι ΑΧΕ σχολιάζοντας την απόφαση της Eurobank να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 1,2 δισ. ευρώ.

EFG: Πως σχολιάζουν G. Sachs- AXE την ΑΜΚ (upd)
Θετικές ως προς τη στρατηγική, αλλά με επιφυλάξεις ως προς τις επιπτώσεις επί της μετοχής εμφανίζονται οι ΑΧΕ σχολιάζοντας την απόφαση της Eurobank να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 1,2 δισ. ευρώ.

Σε μεγάλο βαθμό ”αναμενόμενη” χαρακτηρίζει η Goldman Sachs την εξέλιξη, επισημαίνοντας το επίπεδο του δείκτη Tier I. Όπως αναφέςρει σε flash note της με ημερομηνία 26 Ιουνίου, περίπου το 1/3 της αύξησης θα διατεθεί για την δημιουργία ενός διατηρήσιμου επιπέδου κεφαλαιακής επάρκειας.

Προκειμένου να αυξηθεί το Tier I στο 7,5% αναφέρει ο οίκος, θα απαιτηθούν 450 εκατ. ευρώ πλεονάζοντος κεφαλαίου. Στις τρέχουσες τιμές αγοράς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την έκδοση 17,6 εκατ. νέων μετοχών. Με αυτό το δεδομένο απομένουν 750 εκατ. ευρώ διαθέσιμα για πιθανές εξαγορές ή για τη διατήρηση της ταχείας ανάπτυξης.

Κατά την Goldman Sachs, το μέγεθος της κίνησης και κάποια αβεβαιότητα για την αξιοποίηση του προσελκυθέντος κεφαλαίου θα οδηγήσουν σε πίεση της μετοχής. Οι αποφάσεις της τράπεζας, επισημαίνει ακόμη ο οίκος μπορεί να οδηγήσουν σε κερδοσκοπικές κινήσεις που σχετίζονται με την εγχώρια συγκέντρωση. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, η Goldman Sachs ”βλέπει” ενίσχυση των μικρότερων τραπεζών- ανάμεσα σε άλλες της Πειραιώς και του Τ.Τ.

Κίνηση ”προς τη σωστή κατεύθυνση” χαρακτηρίζει την απόφαση της Eurobank η Proton αφού ο δείκτης Tier I της τράπεζας είναι χαμηλότερος από αυτόν των ανταγωνιστικών ομίλων, περιορίζοντας έτσι την ικανότητα για συνέχιση της ταχείας ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά την αύξηση εκτιμά η χρηματιστηριακή, ο δείκτης Tier I θα πάει στοι 11% από 7,7% που βρισκόταν στο α΄ τρίμηνο του 2007. Βραχυπρόθεσμα, εκτίμηση της Proton είναι πως η μετοχή θα εμφανίσει νευρικότητα, ειδικά έως ότου δημοσιευτούν οι ακριβείς όροι της συμφωνίας.

Βραχυπρόθεσμη πίεση στη μετοχή αναμένει και η Marfin Egnatia, σε ξεχωριστή της έκθεση, καθώς όπως παρατηρεί οι νέοι στόχοι της διοίκησης δεν είναι ακόμη αποσαφηνισμένοι.

Κατά τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής, προκειμένου η αύξηση να είναι ουδέτερη στην αποτίμηση, θα πρέπει να υπάρξει ανοδική αναπροσαρμογή της τάξης του 10% στις εκτιμήσεις για το 2008 και το 2009. Σημειώνει παράλληλα οτι αναμένει το Tier I της τράπεζας για το 2009 να αυξηθεί στο 9,7%, μετά την αύξηση του κεφαλαίου (από 7,7% προηγουμένως).

Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή-στόχο των 29,30 ευρώ ανά μετοχή και την σύσταση ”buy” για την EFG Eurobank.

”Στενεμένη” όσον αφορά τα κεφάλαια εμφανίζεται η Eurobank αναφέρει HSBC σχολιάζοντας το δείκτη Tier I, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη θέσει αρκετά επιθετικούς στόχους ανάπτυξης. Αν και η σχεδιαζόμενη αύξηση είναι πιθανό να ασκήσει πίεση στη μετοχή βραχυπρόθεσμα, η HSBC πιστεύει πως η πιθανή ανακοίνωση εξαγορών προστιθέμενης αξίας και η ανοδική αναθεώρηση της κερδοφορίας του ομίλου μπορεί να λειτουργήσει ως μακροπρόθεσμος καταλύτης για τη μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v