Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η «αόρατη» πτώση στα χαμηλά του 2012

Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης φαίνεται σήμερα να βρίσκεται 50% ψηλότερα από τα «χαμηλά» του 2012, μια προσεκτικότερη εξέταση των δεδομένων ενδεχομένως να μας πείσει πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ποιες μετοχές «κρατούν» τους δείκτες.

ΧΑ: Η «αόρατη» πτώση στα χαμηλά του 2012

Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία ζει στιγμές 2012 άρα δεν θα εκπλήσσονταν αν έβλεπαν το Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει ακόμη και το χαμηλό εκείνης της χρονιάς, που είχε φτάσει στο επίπεδο των 477,42 μονάδων (κλείσιμο 6ης/6/2012).

Μήπως όμως έχουμε ήδη προσεγγίσει το χαμηλό του 2012 χωρίς να το έχουμε καταλάβει;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Από την 14η Μαΐου έως και τη 18η Ιουνίου 2012, ο Γενικός Δείκτης είχε κινηθεί σε ένα εύρος τιμών μεταξύ των 477,42 και των 580,67 μονάδων, επίπεδο πολύ πιο χαμηλό σε σύγκριση με την τρέχουσα τιμή του (λίγο κάτω από τις 800 μονάδες). Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι τόσο απλά και αν κάποιος ψάξει αναλυτικότερα το ζήτημα, ενδεχομένως να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα δύο επίπεδα τιμών πολύ λίγο διαφέρουν τελικά μεταξύ τους.

Ο βασικός λόγος της σύγχυσης είναι ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει διατηρηθεί πιο ψηλά από τότε κυρίως από γεγονότα που οφείλονται είτε σε εκτός Ελλάδας εξελίξεις (ανοδική πορεία εργασιών των ελληνικών ομίλων στο εξωτερικό) είτε σε διορθωτικές - βελτιωτικές κινήσεις που υλοποίησαν οι διοικήσεις αρκετών δεικτοβαρών εταιριών σε ό,τι αφορά το δανεισμό τους, τη δομή τους, ή την κερδοφορία τους. Επίσης, κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει πως το τρέχον δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο από αυτό του 2012, ωστόσο αυτή είναι μια άλλη συζήτηση.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, όπου παρουσιάζεται η τριετής πορεία (2012-2015) 14 μετοχών που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό το Γενικό Δείκτη. Αυτό που εύκολα παρατηρείται είναι ότι οι περισσότερες εξ αυτών έχουν υπεραποδώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό έναντι του Γενικού Δείκτη, με αποτέλεσμα να στρεβλώσουν τη μέση εικόνα του Χ.Α.

Τιτάν: Η σε μεγάλο βαθμό θετικότερη πορεία της μετοχής οφείλεται στην ταχεία ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς τσιμέντου, αλλά και στο ότι ο όμιλος έχει σήμερα το μισό καθαρό δανεισμό σε σχέση με το 2009.

FF Group: Μέσα από την πώληση της δραστηριότητας των αφορολογήτων ειδών, ο όμιλος βελτίωσε δραστικά τη ρευστότητά του και έσβησε κάθε προϋπάρχουσα ανησυχία ορισμένων για το κατά πόσον θα μπορούσε να αναχρηματοδοτήσει το δανεισμό του.

Μυτιληναίος: Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατακόρυφα και ο συνδυασμός τιμής αλουμινίου και ισοτιμίας δολαρίου (δεν επηρεάζεται από εγχώριες εξελίξεις) είναι πλέον ευνοϊκός.

ΟΤΕ: Ολοκληρώθηκε την τελευταία τριετία με επιτυχία η απομόχλευση του Οργανισμού (θετικές ταμειακές ροές, πώληση θυγατρικών), με αποτέλεσμα ο ΟΤΕ να είναι σήμερα η εταιρία του κλάδου με την καλύτερη ρευστότητα στην ευρωζώνη.

Αεροπορία Αιγαίου: Τη συγκεκριμένη περίοδο, ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Olympic Air, μειώθηκε το κόστος των καυσίμων και η εισηγμένη διεύρυνε τα μερίδια αγοράς της κόντρα στον ανταγωνισμό των ξένων αεροπορικών εταιριών.

Autohellas: Ευνοήθηκε από τη μεγάλη αύξηση που σημείωσε ο εισερχόμενος τουρισμός κατά τη διετία 2013-2014 και από τις ακόμη θετικότερες προοπτικές που διαφαίνονται για φέτος για τον τουρισμό.

ΕΥΔΑΠ: Το ελληνικό δημόσιο αποφάσισε γύρω στα τέλη του 2013 να αποπληρώσει ένα μεγάλο μέρος των οφειλομένων ποσών του στην εισηγμένη, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί κατά πολύ η ρευστότητα και να τονωθεί η κερδοφορία της.

ΜΕΤΚΑ: Εταιρία που υλοποιεί το μεγαλύτερο ποσοστό των εργασιών της στο εξωτερικό και κατάφερε να εκτελέσει σημαντικές συμβάσεις μέσα στο εξεταζόμενο διάστημα.

Πλαίσιο: Το 2013 σημείωσε ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας, επίδοση που ξεπέρασε εκ νέου το 2014.

Sarantis: Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα όχι μόνο έχουν βελτιωθεί τα μεγέθη, αλλά έχει υπάρξει κι επέκταση μέσω εξαγορών και ανάληψης νέων αντιπροσωπειών.

Χ.Α.: Πορεία τελευταίας τριετίας

(12/3/2012 - 18/3/2015)

 

     Μεταβολή

Γενικός Δείκτης

8,64%

Τιτάν (κ)

54,48%

FF Group

252,60%

Μυτιληναίος

152,38%

ΜΕΤΚΑ

43,57%

ΟΤΕ

272,43%

Motor Oil

28,68%

Sarantis

257,80%

Αεροπορία Αιγαίου

527,30%

Coca Cola

-15,13%

Autohellas

192,26%

JUMBO

182,04%

Πλαίσιο

251,25%

ΒΙΟΧΑΛΚΟ

-14,95%

ΕΥΔΑΠ

52,06%

Έτσι, το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης διατηρείται σε επίπεδα ανώτερα από αυτά του Ιουνίου του 2012 οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην αντίσταση που προβάλλουν οι μετοχές εταιριών με διεθνοποιημένο χαρακτήρα (π.χ. Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, ΤΙΤΑΝ, Folli Follie, Motor Oil, Sarantis) ή εταιριών με πολύ ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη (π.χ. ΟΤΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Autohellas, Πλαίσιο) που κατάφεραν να βελτιώσουν την εικόνα τους τη συγκεκριμένη τριετία. Οι μετοχές αυτές είναι διαπραγματεύσιμες σε επίπεδα Γενικού Δείκτη 1.200-1.300 μονάδων.

Η υπεραπόδοση αυτών των τίτλων ερμηνεύεται από τρεις κυρίως παράγοντες: Πρώτον, από πολλούς εκτιμάται ότι μπορούν να συνεχίσουν να επιβιώνουν και ενδεχομένως να αναπτύσσονται ακόμη και αν επαληθευθούν δυσμενή σενάρια για την ελληνική οικονομία. Δεύτερον, έχουν ικανοποιητική εμπορευσιμότητα. Και τρίτον, σε μια περίοδο τόσο μεγάλης γενικότερης αβεβαιότητας, πολλοί επενδυτές επιλέγουν να βρουν καταφύγιο στα πλέον «ασφαλή» χαρτιά του Χ.Α.

Κατά τα άλλα, οι τραπεζικές μετοχές χαρακτηρίζονται από μεγάλη πτώση (στην τριετία -36,6% για Alpha Bank, -98,6% για Eurobank, -88,8% για Πειραιώς και -90,4% για Εθνική) και έντονες διακυμάνσεις, καθώς τόσο η επιδείνωση των προοπτικών για την οικονομία, όσο και η αβεβαιότητα για το θεσμικό πλαίσιο των «κόκκινων δανείων» έχουν αυξήσει δραματικά το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κύκλοι της αγοράς φοβούνται πως νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είναι απαραίτητες για τις τράπεζες, καθώς θεωρούν δύσκολο το σενάριο του να αναλάβει το ίδιο το Δημόσιο ένα μέρος του κόστους από τη διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων.

Μιλώντας για μια σειρά περιφερειακά «χαρτιά», οι αναλυτές διακρίνουν μετοχές με αρκετά καλά οικονομικά στοιχεία που όμως αυτό δεν μπορεί να απεικονιστεί στο ταμπλό του Χ.Α. λόγω της πολύ χαμηλής εμπορευσιμότητας, κι επίσης βλέπουν και πολλές άλλες μετοχές που συνδυάζουν χαμηλή εμπορευσιμότητα και υψηλές δανειακές υποχρεώσεις. Σε κάθε περίπτωση, η αναιμική εμπορευσιμότητα πολλών τέτοιων τίτλων σε συνδυασμό με το φόβο δημόσιας πρότασης αποτρέπει πολλούς επενδυτές να τοποθετηθούν σ' αυτούς.

Πάντως, δεν είναι λίγες οι μετοχές του Χ.Α. που με βάση τις τρέχουσες τιμές τους στο ταμπλό προσφέρουν μερισματική απόδοση ανώτερη από αυτή των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις και ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε τις περιπτώσεις των Πλαίσιο, Autohellas, Entersoft, Τιτάν (π), Grivalia.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v