Οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους στο εξωτερικό και οι αλληλεπιδράσεις τους θα συνεχίσουν να αποτελούν τον παράγοντα-κλειδί για την πορεία των μετοχών και των ελληνικών ομολόγων, σε μια περίοδο που οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται σε ιστορικά υψηλά και οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων, στον αντίποδα, κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.
H αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και η στενότητα των δημόσιων οικονομικών για το 2015 έχουν πυροδοτήσει τη δημιουργία του εκρηκτικού κοκτέιλ στο χρηματιστήριο με αποδέκτη κυρίως τις τραπεζικές μετοχές, αφού η εικόνα των λοιπών, μη τραπεζικών, τίτλων είναι αρκετά διαφορετική μετά την εκλογική αναμέτρηση στις 25 Ιανουαρίου. Οι μετοχές με αμυντικά χαρακτηριστικά που συγκεντρώνουν ικανές προϋποθέσεις να αποτελέσουν επενδυτικά καταφύγια στην αυξημένη αβεβαιότητα της περιόδου, είναι η επιλογή που μέχρι τώρα δικαιώνει αναλυτές και επενδυτές.
Για τις τραπεζικές μετοχές, ακόμα και μετά τη συμφωνία της τετράμηνης παράτασης που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση, οι συνθήκες δεν έχουν διαφοροποιηθεί αισθητά, με τη συνεχιζόμενη υψηλή μεταβλητότητα να χαρακτηρίζει το τοπίο όλες τις επόμενες μέρες.
Για την πλειονότητα των μετοχών της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η απόκλιση της τρέχουσας αποτίμησης από την ιστορικά ελάχιστη είναι ιδιαίτερα υψηλή και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις τραπεζικές μετοχές, γεγονός που καταδεικνύει και το χάσμα στις επιλογές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.
Ο τραπεζικός κλάδος λειτουργεί σαν τροχοπέδη για την πορεία όλης της αγοράς και θα είναι αυτός, που εάν -κάποια στιγμή- λυθούν τα βασικά προβλήματά του θα μπορούσε να κάνει τη θεαματική διαφορά στην πορεία της αγοράς:
- Η Alpha Bank, η απόδοση της οποίας φέτος είναι στο -27%, έχει κινηθεί ανάμεσα στο 0,259 ευρώ και το 0,51 ευρώ, διακύμανση περίπου 97%, με τη μεταβλητότητα να πλησιάζει το 55%.
- Ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς εξακολουθεί να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες από όλες τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης το 2015, στο -47%, με εύρος της τιμής 0,464-1,01 ευρώ και volatility στο 60%.
- Η Εθνική Τράπεζα σημειώνει την καλύτερη εικόνα σε όρους αποδόσεων το 2015 με αρνητικό πρόσημο -14%, ενώ το εύρος της διακύμανσής της είναι από το 0,79 ευρώ έως τα 1,72 ευρώ. Η απόσταση της τιμής από τα δύο όρια ξεπερνά το 115%, ενώ η μεταβλητότητα της τιμής το 50%.
- Για τη Eurobank η ετήσια απόδοση διαμορφώνεται σε -36% και η τιμή της έχει κάτω όριο το 0,10 ευρώ και πάνω όριο το 0,209 ευρώ, με τα δύο όρια να ξεπερνούν το 100% και τη μεταβλητότητα να διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα από το 60%.
Το εξαιρετικά υψηλό volatility έχει προσελκύσει πολλά μικρά επιθετικά hedge funds στην αγορά, με ορίζοντα βραχυπρόθεσμο, και η αδυναμία τους να κατανοήσουν τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές τράπεζες προκαλεί επιπρόσθετες επιπλοκές και πιέσεις, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο να προσπαθεί να κρατηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τα κρίσιμα όρια των 850 μονάδων.
Η άλλη εικόνα
Εκτός από τις τράπεζες, όμως, η αγορά μετοχών έχει και μια άλλη εικόνα να επιδείξει. Στην πλειονότητά τους, οι ελληνικές μετοχές της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης καταγράφουν ισχυρές επιδόσεις το 2015. Από τις αρχές του νέου έτους, περισσότερες από τις μισές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσιάζουν διψήφια κέρδη, ενώ o Γενικός Δείκτης και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνουν άνοδο 3% και πτώση 6%, αντίστοιχα.
Ταυτόχρονα, μια σχετική βελτίωση των τιμών είναι πλέον εμφανής και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων. Στις προηγούμενες ημέρες, οι αποδόσεις (yields) του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκαν στα επίπεδα του 8,8%, χωρίς ωστόσο να έχουν επιστρέψει στα προεκλογικά τους επίπεδα.
Η Viohalco, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο ΟΛΠ, ο Μυτιληναίος και η ΕΧΑΕ σημειώνουν αποδόσεις άνω του 30% και ξεχωρίζουν από τη διαφοροποίησή τους με το υπόλοιπο ταμπλό το τελευταίο δίμηνο, ενώ από τις τραπεζικές μετοχές παρόμοια επίδοση με τις παραπάνω εμφανίζει η Τράπεζα Αττικής με +50%.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, εκτός από τις παραπάνω, σημαντικά κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τιτάν, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Ελληνικά Πετρέλαια, στοιχείο που προκαλεί σημαντικά ερωτήματα για την εμμονή των επενδυτών να ασχολούνται περισσότερο με τον τραπεζικό κλάδο.
Από τις μετοχές που απαρτίζουν τον Γενικό Δείκτη, η εικόνα επίσης είναι ενθαρρυντική αφού Intralot, Πλαστικά Θράκης, Κυριακίδης Μάρμαρα, ΣΙΔΕΝΟΡ, Σωληνουργεία Κορίνθου και Kleemann σημειώνουν αποδόσεις άνω του 30% και με αυξημένες συναλλαγές σε σχέση με το 2014.
Στον αντίποδα, από τις μετοχές του Γενικού Δείκτη, αυτές που υποαποδίδουν των δεικτών για την περίοδο του 2015 είναι ΟΛΘ, Υγεία, Κορρές, MIG, Ικτίνος και Σαράντης.
Στάση αναμονής
Την ίδια στιγμή, ενώ κάποιοι σημαντικοί ξένοι επενδυτές αποφάσισαν να μειώσουν αισθητά τις θέσεις τους και την έκθεση σε ελληνικά χαρτιά μετά τις εκλογές, είναι ορατό ότι η πλειονότητα των ξένων θεσμικών επενδυτών τηρεί στάση αναμονής εν όψει των αποφάσεων που θα ληφθούν στο τετράμηνο και θα καθορίσουν τη σχέση της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές.
Αυτό συμπεραίνεται και αποτυπώνεται από τα πλέον πρόσφατα στοιχεία συμμετοχής τους στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, αλλά και από τις αξίες συναλλαγών που παρατηρούνται στην αγορά. Επίσης, τα στοιχεία από το EPFR δείχνουν ότι οι εισροές στην αγορά από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα των πέντε τελευταίων εβδομάδων, με την ελληνική αγορά να σημειώνει ρεκόρ εισροών, της τάξεως των 70 εκατ. δολαρίων, έως και την Πέμπτη 19/2.