Τα «φιλικά» για τις αγορές σενάρια του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ή ανοχής, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, προεξοφλεί τις τελευταίες ημέρες το Χ.Α., με αποτέλεσμα να διαφοροποιούνται και οι βασικές επενδυτικές επιλογές.
Η επιστροφή από την περίοδο των εορτών σηματοδότησε δύο μεγάλες αλλαγές για τους επενδυτές: αφενός κατέστη εδραία η πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, αφετέρου η αγορά ερμήνευσε τις δηλώσεις Τσίπρα για αποφυγή μονομερών ενεργειών ως στροφή στο ρεαλισμό.
Υπό το παραπάνω πρίσμα, οι επενδυτές γύρισαν, προς το παρόν, την πλάτη στον κίνδυνο Grexit, ποντάροντας σε μετριοπαθή διαπραγμάτευση με την Ευρώπη και το ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του χρέους και το νέο πρόγραμμα. Αυτό με τη σειρά του έφερε δομικές αλλαγές στις επενδυτικές στρατηγικές.
Από τη μια περιορίστηκαν οι μαζικές πωλήσεις και από την άλλη διευρύνθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον από την πλευρά των μακροχρόνιου ορίζοντα επενδυτών, οι οποίοι τοποθετούνται επιλεκτικά ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου.
Οι επιδράσεις της αλλαγής στάσης αποτυπώθηκαν χαρακτηριστικά στη μετοχή της Eurobank. Οι πωλήσεις από τα funds της Capital επανήλθαν μετά την πάροδο των εορτών, αλλά αυτήν τη φορά έγιναν συντεταγμένα μέσω πακέτων που αγοράστηκαν από επενδυτές που είχε βρει προηγουμένως η Goldman Sachs.
Η πλειονότητα της αγοράς εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου θα φέρει το ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση. Ακόμη και αν πετύχει ποσοστό που του επιτρέπει σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, θα έχει περιορισμένο αριθμό εδρών (σ.σ. 151 - 155) και επομένως θα επιδιώξει ευρύτερη συναίνεση, ώστε να διαθέτει όσο το δυνατόν ισχυρότερο έρεισμα στη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη και το ΔΝΤ για τη διαγραφή ή την ισοδύναμη αναδιάρθρωση του χρέους.
Πρόκειται για εκτίμηση η οποία στηρίζετιαι σε προβολές και όχι σε διακηρυγμένες προθέσεις. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε συνεργασία με Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ και Ποτάμι, απευθύνοντας εκ νέου πρόσκληση στο ΚΚΕ, είτε για συνεργασία, είτε για παροχή ψήφου ανοχής.
Η αγορά εκτιμά ότι η παραπάνω πρόθεση αποτελεί προεκλογική τακτική και δεν αντικατοπτρίζει τους σχεδιασμούς της Κουμουνδούρου για την επομένη των εκλογών.
Το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού
Μεταξύ των εγχώριων επενδυτών, μάλιστα, διακινείται το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού. Η συνεργασία, δηλαδή, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. υπό νέα ηγεσία, σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού με βασικό αντικείμενο την επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρώπη για το νέο πρόγραμμα και την αναδιάρθρωση του χρέους.
Υπάρχουν μάλιστα και αναφορές σε συγκεκριμένους τεχνοκράτες, πρόσωπα κοινής εμπιστοσύνης, τα οποία θα μπορούσαν να αναλάβουν το ρόλο του πρωθυπουργού σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Πρόκειται για σενάριο που προβάλλει τις επιθυμίες της αγοράς, χωρίς όμως να φαίνεται ότι στηρίζεται κάπου, σύμφωνα με πολιτικά στελέχη.
«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το χρέος και το νέο πρόγραμμα είναι έντονα πολιτικό και χρειάζεται ανάλογη διαπραγμάτευση», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ενώ θυμίζουν ότι η κυρίαρχη μικροπολιτική αντίληψη παγίδευσε το προηγούμενο πείραμα κυβέρνησης ειδικού σκοπού (σ.σ. κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου).
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ανοχή για το θέμα της διαπραγμάτευσης
Πιθανότερο σενάριο, με βάση πολιτικούς αναλυτές, είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να λάβει ψήφο ανοχής από το ΠΑΣΟΚ (εφόσον μπει στη Βουλή) ή και το Ποτάμι, με εντολή να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία για το χρέος και το πρόγραμμα, κρατώντας τη χώρα στην ευρωζώνη.
Πρόκειται για σενάριο που εφόσον επιβεβαιωθεί θα φέρει ράλι ανακούφισης σε μετοχές και ομόλογα, καθώς θα απομακρυνθεί πιο χειροπιαστά ο κίνδυνος Grexit, ενώ για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης η χώρα θα διαθέτει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση που θα συμφωνούν αφενός στο στόχο της παραμονής στο ευρώ, αφετέρου στην όσο το δυνατόν «γενναιότερη» αναδιάρθρωση του χρέους.
Έρχεται ισχυρό volatility
Ακόμη, όμως, και με τα market friendly σενάρια ευρύτερης κυβερνητικής συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, οι μεγάλες ΑΧΕ συμφωνούν ότι το Χ.Α. θα ταλαιπωρηθεί από περίοδο έντονης μεταβλητότητας με πιθανό το ενδεχόμενο να δώσει και νέο χαμηλό 52 εβδομάδων.
«Η διαπραγμάτευση με την Ευρώπη θα είναι σκληρή λόγω της μεγάλης απόστασης στις θέσεις των δύο πλευρών αλλά και των εμφανών επιπτώσεων που έχει η πολιτική αβεβαιότητα σε δημοσιονομικό επίπεδο», σημειώνει επικεφαλής ανάλυσης μεγάλης ΑΧΕ.
Από την πλευρά του, διευθύνων σύμβουλος επενδυτικής εταιρείας σημειώνει ότι αυτήν τη φορά η προεκλογική ατζέντα αντιμετωπίζει στατικά τη θέση της Ευρώπης απέναντι στα ελληνικά αιτήματα για αναδιάρθρωση χρέους και νέο πρόγραμμα, αδιαφορώντας για εξελίξεις που ίσως καταστήσουν πιο σκληρή τη στάση των εταίρων και δανειστών μας.
Τι θα γίνει σε περίπτωση αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ
Το σενάριο αυτοδύναμης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διχάζει την αγορά. Οι αισιόδοξοι εκτιμούν ότι έχει προεξοφληθεί το ενδεχόμενο μεγάλης νίκης του κόμματος και δεν πρόκειται να υπάρξουν ισχυρές αναταράξεις καθώς ο Αλ. Τσίπρας θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης με τη στήριξη κομμάτων της κεντροαριστεράς, η οποία θα έχει τη στήριξη ποσοστού άνω του 40% του εκλογικού σώματος.
Στον αντίποδα, οι απαισιόδοξοι θεωρούν ότι η αγορά δεν έχει ενσωματώσει στις τιμές το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ και αν οι δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές δείξουν διεύρυνση της διαφοράς με τη Ν.Δ. το χρηματιστήριο θα διορθώσει περαιτέρω. Εκτιμούν μάλιστα ως πιθανό το σενάριο η αγορά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη να κινηθεί πριν ή μετά τις εκλογές κάτω από τις 750 μονάδες υπό τον κίνδυνο αυτοδύναμης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τους απαισιόδοξους, ενδεχόμενη αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διαθέτει ούτε την απαραίτητη τεχνογνωσία, ούτε την ευχέρεια του χρόνου για να κάνει στροφή στο ρεαλισμό.
Σημειώνουν δε ότι από κινήσεις του οικονομικού επιτελείου του κόμματος, που έχουν πέσει στην αντίληψή τους, διενεργείται προεργασία που δείχνει ότι μελλοντική αυτοδύναμη κυβέρνηση θα παίξει πολύ σκληρά τη διαπραγμάτευση επιδιώκοντας να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ρευστότητα από το εγχώριο σύστημα.
Πόσο κακό είναι το ενδεχόμενο εκ νέου προσφυγής στις κάλπες
Διχασμένες είναι οι εκτιμήσεις της αγοράς για το τι μπορεί να σηματοδοτήσει ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες λόγω αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας. Κάποιοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ελαφρώς καλύτερο σενάριο από αυτό της αυτοδύναμης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα απαιτηθεί περαιτέρω άνοιγμα στο μεσαίο χώρο για να κερδηθεί η αυτοδυναμία.
Στον αντίποδα, διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούν ότι πρόκειται για το πλέον καταστροφικό ενδεχόμενο λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης του κλίματος και των οικονομικών συνθηκών σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Η κατάρρευση των εσόδων τον Δεκέμβριο, ο νομισματικός πόλεμος που σηματοδοτεί η αιφνιδιαστική απόφαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας και η ταχύτερη του αναμενομένου προσφυγή των εγχώριων τραπεζών στον ELA αποτυπώνουν κάποιους μόνο από τους κινδύνους ενδεχόμενης παράτασης της αβεβαιότητας έστω και για ένα μήνα.