Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Beta: Χρονιά του πολιτικού ρίσκου το 2015

Ποιο είναι το επιθυμητό και ποιο το απευκταίο σενάριο για την ελληνική αγορά το 2015. Πώς θα επιδράσει πιθανή προσφυγή στις κάλπες. Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική για τη συνέχεια. Πού εντοπίζονται οι επόμενες στηρίξεις. Η ατζέντα του 2015.

Beta: Χρονιά του πολιτικού ρίσκου το 2015

Η προσέγγιση της ελληνικής αγοράς για το 2015 ξεκινά από το πώς θα εξελιχθούν τα πολιτικά θέματα, σημειώνει μεταξύ άλλων η Beta ΑΕΠΕΥ στο σχόλιό της για το ελληνικό χρηματιστήριο. 

Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, κάθε σενάριο διαμορφώνει διαφορετικές οικονομικές συνθήκες και είναι βέβαιο ότι θα αποτιμηθεί µε διαφορετικό τρόπο από το Χρηματιστήριο. Η προσφυγή στις κάλπες στο ξεκίνημα της χρονιάς θα επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα καθώς και κάθε άλλη εξέλιξη που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και την υλοποίηση άλλων διαρθρωτικών αλλαγών. Οι ξένοι επενδυτές θα τηρήσουν στάση αναμονής η οποία ήδη έχει αποτυπωθεί στην υποχώρηση των συναλλαγών σε ομόλογα και μετοχές.

Το επιθυμητό σενάριο για την αγορά θα είναι η διαμόρφωση μιας κυβέρνησης ή κυβερνητικού σχηματισμού που θα κλείσει την διαπραγμάτευση µε την Τρόικα µε επιτυχή τρόπο και θα ξεκινήσει άμεσα την συζήτηση για την ελάφρυνση/επιμήκυνση του χρέους.

Το δυσμενές σενάριο είναι η διατήρηση του κλίματος αβεβαιότητας μέχρι τον Μάρτιο µε επαναληπτικές εκλογές σε ενδεχόμενο αποτυχίας σχηματισµού κυβέρνησης. Η συµπίεση του χρόνου δεν θα είναι µόνο καθοριστική για την διατήρηση της θετικής δυναμικής των δεικτών (ΑΕΠ, Ανεργία, εκτέλεση προϋπολογισμού) αλλά και για την εστίαση της χώρας από επενδυτικά κεφάλαια που βρίσκονται σε αναζήτηση ευκαιριών σε αναδυόμενες αγορές.

Και τα δύο σενάρια διαμορφώνουν ιδανικές συνθήκες μεταβλητότητας καθώς ήδη η αγορά έχει εκτροχιαστεί από τα μεγέθη επιτείνοντας κάποιες επιμέρους υπερβολές στις ελληνικές μετοχές.

Θεμελιωδώς η αγορά διαπραγματεύεται στις 11 φόρες την προσδοκώμενη κερδοφορία του 2015. Οι μέσες εκτιμήσεις της αγοράς ανεβάζουν την κερδοφορία στα 3,5 δις ευρώ µε σηµαντική συνεισφορά και από τον τραπεζικό κλάδο στον οποίο γίνεται η υπόθεση σταθεροποίησης των µη εξυπηρετούµενων δανείων.

Η αγορά διαπραγµατεύεται κάτω από τον ιστορικό µέσο όρο των 14,5 φορών εποµένως σε επίπεδο εκτιµήσεων η αγορά παρουσιάζει ελκυστικότητα η οποία αποµειώνεται από την αύξηση των ασφάλιστρων κινδύνου (risk premium) τα οποία επικρατούν για τις ελληνικές αξίες. 

Επισηµαίνεται ωστόσο ότι έχοντας διανύσει πέντε συνεχόµενα έτη ύφεσης οι εταιρίες που µπορούν να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες συνθήκες είναι πλέον πολύ ευδιάκριτες και παρά τα αρνητικά µεγέθη της οικονοµίας κατάφεραν να αυξήσουν την κερδοφορία τους και να µειώσουν ή και να εκµηδενίσουν την µόχλευση τους. Σε αυτές τις εταιρίες καθώς και σε όσες έχουν αυξηµένο εξαγωγικό προσανατολισµό, η Beta εκτιμά ότι µπορούν να διατηρηθούν ή να χτισθούν σταδιακά θέσεις όσο η κατάσταση παραµένει ασαφής σε ότι αφορά την πολιτική κατάσταση. Οι εταιρίες αυτές θα έχουν και τον πρώτο λόγο σε µια συγκυρία µεγαλύτερης επενδυτικής ορατότητας.

Τεχνικά, σημειώνει η χρηματιστηριακή, η χρονιά κλείνει κοντά στο χαµηλό έτους έχοντας δει το υψηλό στα µέσα Μαρτίου στις 1.379 µονάδες. Οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι της αγοράς από το Σεπτέµβριο και µετά, έχοντας οδηγήσει την αγορά σε συνεχή χαµηλά. Οι επόµενες στηρίξεις της αγοράς βρίσκονται στις 780 και 650 µονάδες ενώ ανοδικά η ζώνη των 1100 µονάδων λόγω της πολύµηνης συσσώρευσης έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά µακροπρόθεσµης αντίστασης.

Η συρρίκνωση των συναλλακτικών όγκων δεν βοηθά ιδιαίτερα την αλλαγή τάσης, πλέον η αγορά έχει µεγαλύτερη στάθµιση στις τραπεζικές αποτιµήσεις από τις οποίες συνήθως δίνονται και τα σήµατα που διαµορφώνουν την τάση.

Συµπερασµατικά το 2015 ξεκινάει απαισιόδοξα τουλάχιστον σε ότι αφορά την διαγραµµατική εικόνα του Γενικού ∆είκτη, έχοντας ακόµα περιθώρια υποχώρησης πριν από κάποια δυναµική ανοδική αντίδραση. Ενδείξεις αντιστροφής τάσης ακόµα δεν έχουν διαπιστωθεί και αντλώντας από την πρόσφατη εµπειρία του 2012 θα πρέπει να αναμένεται πρώτα ένα συναλλακτικό στέγνωµα (ηµερήσιοι τζίροι 40 – 50 εκατ. ευρώ) πριν ο Γενικός ∆είκτης αλλάξει πορεία.

Η ατζέντα της επόµενης χρονιάς εκτός από τον πολιτικό παράγοντα έχει πολλές και σηµαντικές προγραµµατισµένες ή σε εξέλιξη συναλλαγές που έχουν αντίκτυπο έµµεσα ή άµεσα στην πορεία της αγοράς. Ενδεικτικά, η Beta αναφέρει τις πωλήσεις των παγίων/συµµετοχών της Εθνικής Τράπεζας (20% FinansBank, NBGI, Πανγαία, Αστηρ), την ολοκλήρωση των αποκρατικοποίησεων του Ελληνικού, της ∆ΕΣΦΑ, της πώλησης του Α∆ΜΗΕ αλλά και την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v