ΧΑ: Τι να προσέξετε στις 3+1 «καυτές» συνεδριάσεις

Πώς κινήθηκαν οι ξένοι με ορίζοντα την «τελική μάχη» για τους 180. Ποια είναι τα στοιχεία που δίνουν σήματα στους επενδυτές στις τέσσερις συνεδριάσεις ως τις 29/12. Ο κίνδυνος «συνωστισμού» και τα τεχνικά επίπεδα που θα παίξουν κρίσιμο ρόλο.

ΧΑ: Τι να προσέξετε στις 3+1 «καυτές» συνεδριάσεις

Το Χ.Α μετατρέπεται σε black box όσο πλησιάζουμε στην κρίσιμη ψηφοφορία, όπως φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση. Το βασικό χαρακτηριστικό στις επόμενες μέρες θα είναι η υψηλή μεταβλητότητα από τη μία πλευρά, αλλά και η βαθμιαία αύξηση στην αξία των συναλλαγών από την άλλη, σε πλήρη αντίθεση με ό,τι έγινε χθες.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλες παράμετροι που θα έχουν βαρύνουσα σημασία στον καθορισμό του τελικού προσήμου.

1) Η πρώτη, και η πιο κρίσιμη για πολλούς, είναι ο χρόνος. Πρακτικά υπάρχουν μόλις τέσσερις συνεδριάσεις μέχρι την κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία στις 29/12 και η αγορά βρίσκεται 60 μονάδες ψηλότερα από το πρόσφατο χαμηλό της. Σε μια περίοδο τόσο μεγάλης αβεβαιότητας, πολλοί θεωρούν τις 875 μονάδες «πολλές». Το σίγουρο είναι ότι με τόσο σφικτό χρονοδιάγραμμα δημιουργείται κίνδυνος συνωστισμού είτε στην έξοδο είτε στην είσοδο, ανάλογα με το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αγορά περιμένει με αγωνία τον καθορισμό της ώρας που θα γίνει η κρίσιμη, τελευταία, ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου. Δεδομένου ότι η δεύτερη την Τρίτη θα γίνει σε ώρα όπου το Χρηματιστήριο θα είναι ανοικτό (12:00), πολλοί συμμετέχοντες εκτιμούν ότι ακόμα και ο καθορισμός της ώρας στην τρίτη και πιο σημαντική ψηφοφορία θα παίξει τον ρόλο του.

2) Η δεύτερη παράμετρος με σημασία είναι το πώς διαμορφώνονται οι προσδοκίες. Για παράδειγμα, η αγορά χθες περίμενε τη χθεσινή συνεδρίαση πολύ διαφορετική. Η πλειονότητα ανέμενε ότι οι μετοχές θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις στο άνοιγμα και η συνέχεια θα είναι πιο σταθεροποιητική. Μικρή μειοψηφία περίμενε ότι όσο περνούσε η ώρα η πίεση θα αυξανόταν, απόρροια του ισχνού 160 που πέτυχε η κυβέρνηση στην πρώτη καταμέτρηση των δυνάμεών της.

Οι ξένοι επενδυτές τελικά παρέμειναν παρατηρητές στη χθεσινή συνεδρίαση, αυξάνοντας την αγωνία και μπερδεύοντας ακόμα περισσότερο τις εγχώριες δυνάμεις. Ήδη, στη σκέψη των ανθρώπων της αγοράς αναλύεται ολοένα και περισσότερο το σενάριο ότι οι ξένοι δεν θα κινηθούν «proactively» πριν από την ψηφοφορία, αλλά θα περιμένουν το τελικό αποτέλεσμα ή σαφείς ενδείξεις για αυτό. Η διάψευση του consensus χθες προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τις επόμενες κρίσιμες συνεδριάσεις.

3) Η τρίτη παράμετρος αφορά την αξία των συναλλαγών. Η απόφαση της Capital Group να μειώσει θέσεις στις προηγούμενες συνεδριάσεις δεν αποτέλεσε το εφαλτήριο για την εκτόξευση των συναλλαγών. Αντίθετα, και στη χθεσινή συνεδρίαση, η αξία των συναλλαγών ήταν αρκετά χαμηλή τόσο σε σχετικούς, όσο και σε απόλυτους όρους, λαμβάνοντας υπόψη το εύρος της κίνησης των τιμών του βασικού δείκτη και των δεικτοβαρών μετοχών αλλά και το ειδικό βάρος που είχε η χθεσινή ημέρα ως η πρώτη μετά την πρώτη ψηφοφορία.

Παράλληλα, η αγορά περίμενε την αξία των συναλλαγών πολλαπλάσια και με αφορμή το triple witching στην αγορά των παραγώγων που επίκειται σήμερα. Αν στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις η αγορά συνεχίσει με τέτοιες αξίες συναλλαγών, αυτό σημαίνει ότι τα «ισχυρά χέρια» θα έχουν αποφασίσει να κρατήσουν τα χαρτιά τους κλειστά μέχρι τέλους, μετατρέποντας τη συνεδρίαση της 29ης Δεκεμβρίου σε «κόλαση».

4) Τέλος, η τέταρτη παράμετρος σχετίζεται με την επιμέρους εικόνα των δεικτοβαρών μετοχών. Αν τελικά υπάρξει συμπεριφορά αγέλης ή αν οι τίτλοι αυτονομηθούν στις επόμενες καθοριστικές συνεδριάσεις, αυτό θα αποκαλύψει και τις διαθέσεις των ξένων παικτών.

Χθες, οι πολλές μετοχές άλλαξαν πλεύση και πρόσημα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με ασήμαντη αξία συναλλαγών, αλλά κάποιες λίγες όχι. Η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στο άνοιγμα ήταν σταθερή, στις 13.00 έφθασε να χάνει σχεδόν 8% στο 0,855 ευρώ και βρέθηκε σε νέο χαμηλό δωδεκαμήνου, για να κλείσει με μικρή άνοδο.

Από την άλλη, ο τίτλος της ΕΤΕ από το 1,45 ευρώ, έκλεισε στο υψηλό ημέρας στο 1,58 ευρώ, όπως και η Alpha Bank. Ο τίτλος της ΔΕΗ έφθασε να χάνει 5% αλλά και να κερδίζει 5% κάποια στιγμή, όπως και ο ΟΠΑΠ, ο τίτλος του οποίου εμφανίστηκε να έχει απώλειες πάνω από 5%, για να κλείσει επίσης σχεδόν flat.

Η ΕΧΑΕ από το -8% επίσης πήρε πίσω όλη την πτώση της ενδοσυνεδριακά, για να κλείσει με άνοδο 1%. Η μετοχή της Ελλάκτωρ η οποία βρέθηκε στο -5%, έκλεισε τελικά στο +3,8% ενώ βρέθηκε και στο +7%. Η Frigoglass από -6% έκλεισε αμετάβλητη, ενώ η μετοχή της Μυτιληναίος από το -6% έκλεισε με κέρδη. Παρόμοια η εικόνα και για τη Μέτκα.

Οι αποδόσεις των 25 blue chips

Τα τεχνικά όρια των δεικτών

Παρότι η αγορά μπορεί να κινηθεί με τεράστια υπερβολή στις επόμενες τέσσερις κρίσιμες συνεδριάσεις τόσο στο θετικό όσο και στο αρνητικό σενάριο, υπάρχουν επίπεδα με τεχνική σημασία στους βασικούς δείκτες.

Για το Γενικό Δείκτη, με περίοδο εξέτασης το χαμηλό του Ιουνίου του 2012 στις 470 μονάδες έως και το υψηλό του Μαρτίου φέτος στις 1.380 μονάδες, έχει ήδη τεστάρει την κρίσιμη περιοχή στήριξης των 818 μονάδων (61,8% Fibonacci Retracement).

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Στις επόμενες λίγες συνεδριάσεις, με επίλυση του πολιτικού θέματος, αν δεν συνοδευτεί από νέα κομμάτια αβεβαιότητας το παζλ, η αγορά θα πρέπει να αντιδράσει δυναμικά, με πιθανό στόχο τις 1.030 μονάδες (επίπεδο 38,2% Retracement) ή και το πρόσφατο υψηλό στις 1.050 μονάδες.

Μέρος της αγοράς προεξοφλεί ότι η ψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να αλλάξει τη μεσοπρόθεσμη τάση και να οδηγήσει έως και τις 1.165 μονάδες (76,4% Retracement). Διαφορετικά, αν η εκλογή του Προέδρου αποτύχει, τότε η αβεβαιότητα θα χτυπήσει κόκκιν» και πιθανόν η αγορά να συναντήσει την πρώτη αξιόλογη στήριξη των 750 μονάδων, στο χαμηλό που είχε σημειωθεί στις αρχές Νοεμβρίου του 2012, αλλά και παρακάτω, βάσει των Fibonacci Retracement, στις 685 μονάδες.

Για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, το αντίστοιχο μέγεθος των 818 μονάδων ήταν οι 273 μονάδες, που αποτελεί το 61,8% Fibonacci Retracement της ανοδικής κίνησης από τις 167 του Ιουνίου του 2012, στο υψηλό των 445 μονάδων του φετινού Μαρτίου.

H εικόνα του FTSE 25

Στο θετικό σενάριο, οι 1.030 μονάδες του Γενικού Δείκτη συμπίπτουν με τις 340 μονάδες. Στον αντίποδα, χαμηλότερα από τις 273 μονάδες, βρίσκεται το επίπεδο των 232, με ενδιάμεσο σταθμό τις 253 μονάδες, χαμηλό του δείκτη στις 8 Απριλίου του 2013.

Τέλος, ο επόμενος καθοδικός στόχος για τον τραπεζικό δείκτη είναι το ιστορικό χαμηλό των 85 μονάδων της 8ης/4/12 και στον αντίποδα, παρακάτω δεν υπάρχει τιμή στο διάγραμμα. Από την άλλη πλευρά, η πρώτη ανοδική αντίδραση οριοθετείται από το πρόσφατο υψηλό των 134 μονάδων (61,8% Fibonacci Retracement στο εύρος 85/212 μονάδων), και έπειτα βρίσκονται οι 150 μονάδες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v