Η φετινή εκτόξευση του εισερχόμενου τουρισμού συνέβαλε τα μέγιστα στη θετική πορεία του ελληνικού ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς (και όχι μόνο), ενισχύοντας παράλληλα το σύνολο σχεδόν των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας.
Από αμιγώς τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, έως μεταφορικές (ακτοπλοΐα, αερομεταφορές), εμπορικές (ρούχα, καύσιμα, δώρα), οικοδομικές (εργασίες σε ξενοδοχειακές μονάδες), ενοικιάσεις οχημάτων και σκαφών αναψυχής, κ.λπ., επηρεάστηκαν θετικά φέτος από τον αυξημένο αριθμό επισκεπτών, ο οποίος εκτιμάται ότι θα δαπανήσει στη χώρα μας συνολικά ποσά που είναι αυξημένα κατά περίπου 10%, σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά.
Τα πράγματα βέβαια θα ήταν σαφώς καλύτερα για τις παραπάνω επιχειρήσεις, σε περίπτωση που κινείτο ανοδικά και ο εγχώριος τουρισμός, ωστόσο αυτός υποχρεώθηκε σε νέα κάμψη εξ' αιτίας της συνεχιζόμενης γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας.
Έτσι, από την φετινή τουριστική άνοδο δεν μπορεί παρά να επηρεάστηκαν θετικά δεκάδες εισηγμένες εταιρίες όλων σχεδόν των κλάδων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, οι τέσσερις εισηγμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (Λάμψα, Ιονική Ξενοχοχειακή, Αστήρ Παλλάς και ΓΕΚΕ) ανέβασαν στο εννεάμηνο τον κύκλο εργασιών τους κατά 20% (από τα 77,7 στα 93,3 εκατ. ευρώ), τα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά 71% (από τα 12,84 στα 21,99 εκατ.) και τα προ φόρων αποτελέσματά τους κατά 645% (από τα -920 χιλ. στα +5,94 εκατ. ευρώ).
Ξενοδοχειακή δραστηριότητα όμως έχουν και άλλες εισηγμένες. Για παράδειγμα, θυγατρική της Τεχνικής Ολυμπιακής είναι το συγκρότημα του Πόρτο Καρράς και ο ξενοδοχειακός τομέας του ομίλου σημείωσε στο εννεάμηνο σταθερό περίπου κύκλο εργασιών (15,65 έναντι 15,97 εκατ. ευρώ), βελτιωμένο EBITDA και λειτουργικό αποτέλεσμα (EBIT) -714 χιλ. ευρώ, έναντι -2,2 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Η ξενοδοχειακή δραστηριότητα της Αφοί Καράτζη (όμιλος που δραστηριοποιείται επίσης στο χημικό κλάδο και στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας) εμφάνισε στο εννεάμηνο άνοδο κύκλου εργασιών από τα 8,9 στα 9,47 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 2,21 εκατ. έναντι κερδών 2,82 εκατ. ευρώ.
Μεγάλη άνοδο σημείωσε φέτος και η ξενοδοχειακή δραστηριότητα της Δάιος Πλαστικά, καθώς τα έσοδά της διαμορφώθηκαν στα 17,78 εκατ. (από 15,36 εκατ.) και τα προ φόρων κέρδη εκτινάχθηκαν από τα 815 χιλ. στα 3,29 εκατ. ευρώ.
Από τον ανεβασμένο τουρισμό, αλλά και από άλλες εξελίξεις (πχ μείωση κόστους καυσίμων, πολιτικές μείωσης δρομολογίων και εξόδων) ευνοήθηκαν ως ένα βαθμό και οι επιδόσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, οι τέσσερις εταιρείες (Attica Group, Μινωικές Γραμμές, ΑΝΕΚ και ΣΑΟΣ) ανέβασαν τις λειτουργικές τους επιδόσεις κατά 16% (από τα 56,5 στα 65,3 εκατ. ευρώ) και μείωσαν τις ζημίες τους από τα 10,9 στα 2 εκατ. ευρώ.
Από τον ίδιο πίνακα προκύπτουν οι σαφείς βελτιώσεις στις οικονομικές επιδόσεις και άλλων εισηγμένων που επηρεάζονται από τον τουρισμό, όπως της Αεροπορίας Αιγαίου, της Autohellas (ειδικότερα, η δραστηριότητα rent a car) και η Κυριακούλης (σκάφη αναψυχής, ενοικίαση μαρίνων).
Επίσης, η ανεβασμένη τουριστική κίνηση σκόρπισε χαμόγελα και σε πολλές άλλες εισηγμένες εταιρείες, όπως για παράδειγμα ο ΟΛΠ (έσοδα από κρουαζιέρες), ή οι επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαιοειδών (REVOIL, ΕΛΙΝΟΙΛ και επίσης οι Motor Oil και ΕΛΠΕ μέσω των θυγατρικών τους) που και αυτές βελτίωσαν τις εννεαμηνιαίες επιδόσεις τους.