Σύσταση Overweight για την Ελλάδα δίνει η Morgan Stanley επικαλούμενη την βελτίωση στο μακροοικονομικό μέτωπο και τις χαμηλές αποτιμήσεις αλλά σημειώνοντας παράλληλα ότι η πολιτική συνιστά ρίσκο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Όπως επισημαίνει στην ανάλυση:
* Τα μάρκο βελτιώνονται. Οι δείκτες οικονομικού κλίματος κινούνται εκ νέου ανοδικά, ενώ οι οικονομολόγοι του οίκου βλέπουν ανάπτυξη το 2014 και το 2015.
* Η Ελλάδα θα επωφεληθεί πιθανότατα από την βελτίωση της οικονομίας της ευρωζώνης αλλά και ένα πιθανό QE από την κεντρική τράπεζα.
* Η κερδοφορία των επιχειρήσεων «έχει περάσει τα δύσκολα».
* Οι προβλέψεις για τις μελλοντικές αποτιμήσεις είναι ελκυστικές δεδομένης της προοπτικής ανάκαμψης της οικονομίας. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος τελεί υπό διαπραγμάτευση με 0,7 φορές της μέσης εκτίμησης για τα PBV και ROE του 2015 και η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) αναμένεται να φτάσει το 9% έως το 2016. Τίτλοι που δεν ανήκουν στον χρηματοοικονομικό κλάδο τελούν υπό διαπραγμάτευση με PE 11,5 και PBV 1,04 με βάση τις εκτιμήσεις για το 2015.
Η Morgan Stanley πάντως σημειώνει ότι η πολιτική κατάσταση είναι το βασικό αγκάθι. Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής αναμένεται να παραμείνει μέχρι την τελευταία στιγμή. Η Daniele Antonucci σημειώνει ότι το πιθανότερο είναι ότι πολλοί βουλευτές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους της τελευταία στιγμή. Βασικός κίνδυνος αν υπάρξουν εκλογές είναι να προκύψει μια κυβέρνηση που θα ακολουθήσει διαφορετική πολιτική από την έως τώρα ασκούμενη.
Όπως σημειώνει ωστόσο η εκτίμηση ότι οι δανειστές θα μειώσουν τα επιτόκια που χρεώνουν τη χώρα, κάτι που αναμένουν οι αγορές, το γεγονός ίσως βοηθήσει να βρεθούν συμβιβασμοί ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ειδικά αν υιοθετηθεί λιγότερη λιτότητα, κάτι που είναι πιθανό.