Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μέλλον της Σοφοκλέους - κατά McKinsey

Μια ολοκληρωμένη πρόταση για το μέλλον των Ελληνικών Χρηματιστηρίων καταγράφει η έκθεση της συμβουλευτικής εταιρίας McKinsey, που δόθηκε στη διοίκηση. Υψηλό κόστος συναλλαγών, ”έξοδος” των εγχώριων επενδυτών και μικρή προσέλκυση νέων κατηγοριών εισηγμένων στα μείον, η ενίσχυση της διαφάνειας στα συν. Προτείνει συνέχιση της αυτονομίας της ΕΧΑΕ, τι λέει για διεθνείς συνεργασίες. Πρόταση και για αγορά εταιριών High Growth.

Το μέλλον της Σοφοκλέους - κατά McKinsey
Η μείωση του υψηλού της κόστους, η προσέλκυση νέων κατηγοριών εταιριών, η ανάπτυξη συγκεκριμένων τομέων που σήμερα πάσχουν, αλλά και η προώθηση των συνεργασιών της στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή είναι ορισμένα από τα κύρια σημεία που ο σύμβουλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων McKinsey προτείνει για την ελληνική αγορά.

Στόχος της μελέτης αυτής ήταν κυρίως η καταγραφή των ”μελανών” σημείων που δεν διευκολύνουν τη βελτίωση λειτουργίας του Χ.Α., αλλά και η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση αυτών, σε συνδυασμό με την καταγραφή των ισχυρών σημείων προς περαιτέρω εκμετάλλευση.

-Αδύνατα σημεία



Ένα από τα πρώτα σημεία που υπογραμμίζονται στη μελέτη είναι η έντονη μείωση της συμμετοχής των εγχώριων επενδυτών, τόσο των ιδιωτών όσο και των θεσμικών, από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Το υψηλό κόστος του Χ.Α. αλλά και η απουσία ”πραγματικών” διεθνών μελών (remote members) επίσης τονίζονται, όπως και το ότι η ελληνική αγορά ”καλύπτεται” σε περιορισμένο βαθμό από διεθνείς αναλυτές.

Η σταδιακή έξοδος των Ελλήνων μετόχων από το κεφάλαιο της ΕΧΑΕ είναι ένα ακόμα σημείο που καταγράφεται ως αρνητικό.

Στα θετικά σημεία που επισημαίνει η ΜcKinsey περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ενίσχυση της διαφάνειας και η εταιρική διακυβέρνηση, καθώς και οι ιδιωτικοποιήσεις που πραγματοποιούνται μέσω Χ.Α.

Η δημιουργία και η έναρξη διαπραγμάτευσης νέων προϊόντων θεωρείται απαραίτητη και μάλιστα άμεσα, ενώ υπογραμμίζεται η αξιοσημείωτη καθυστέρηση που υπάρχει στην εισαγωγή των ETFs.

-Αυτονομία και επέκταση

Αναφερόμενη στην ανάπτυξη της ΕΧΑΕ και στην ενδυνάμωσή της στον παγκόσμιο χάρτη, η εταιρία προτείνει τις ”συμμαχίες” με γειτονικά χρηματιστήρια, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν είτε τη μορφή μετοχικής συμμετοχής είτε συμμετοχής άλλων αγορών στην Κοινή Πλατφόρμα Χ.Α. - ΧΑΚ, είτε ακόμη και εξαγορών - συγχωνεύσεων.

Όπως λέει δε, χαρακτηριστικά, η ΕΧΑΕ θα πρέπει να συνεχίσει σε αυτή τη φάση να επιδιώκει την αυτονομία της, αποφεύγοντας να γίνει στόχος η ίδια, ώστε να ενισχύσει τη θέση της στον κλάδο ενόψει ενός νέου γύρου κινήσεων αναδιάρθρωσης.

Τονίζεται ωστόσο ότι η στρατηγική εξάπλωσης στη γειτονική περιοχή πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται άμεσα και συντεταγμένα, αξιοποιώντας και το γεγονός ότι ελληνικές τράπεζες έχουν σημαντική θέση σε γειτονικές χώρες.

Στην έκθεση της εταιρίας συμβούλων τονίζεται ακόμη ότι η ΕΧΑΕ έχει ισχυρά ανταγωνιστικά χαρτιά να παίξει για την εδραίωση κυρίαρχου ρόλου στην περιοχή.

Μεταξύ αυτών αναφέρει τη μοναδικότητα της ανταγωνιστικής της θέσης (μέλος της Ε.Ε., ανεπτυγμένη αγορά, αλλά και μέρος της περιοχής που έχει σειρά αναδυόμενων αγορών), την ύπαρξη ιδιόκτητης και πλήρους πληροφοριακής (ΙΤ) υποδομής, καθώς επίσης και την επιτυχημένη ”κοινή πλατφόρμα” με το ΧΑΚ.

-Αγορά Παραγώγων

Επίσης, η McKinsey θεωρεί ότι θα πρέπει να βρεθούν φόρμουλες ενίσχυσης της αγοράς παραγώγων, η οποία σήμερα δεν λειτουργεί με ιδιαίτερη επιτυχία, και επισημαίνει ότι και ο δανεισμός τίτλων λειτουργεί με περισσότερους από τους δέοντες περιορισμούς. Γι’ αυτό το τελευταίο χαρακτηρίζει απαραίτητη τη λήψη σχετικών αποφάσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι η McKinsey προτείνει σειρά μέτρων ώστε να εφαρμοστεί ο θεσμός των omnibus accounts, χωρίς να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις.

-Νέα κατηγορία στο Χ.Α.

Ο σύμβουλος της ΕΧΑΕ επιχειρεί και μια ανακατανομή των εισηγμένων σήμερα εταιριών, προτείνοντας τη δημιουργία μίας ακόμα αγοράς στην οποία θα εισαχθούν εταιρίες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που όμως θα έχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Έτσι, θα αλλάξει και ο σημερινός αριθμός των εισηγμένων επιχειρήσεων ανά κατηγορία, αφού θα προστεθεί μία ακόμα αγορά.

Η αγορά αυτή, στα πρότυπα της ιταλικής STAR και άλλων, θα απευθύνεται με αυστηρά κριτήρια σε κλάδους και εταιρίες που έχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πρακτική που αποδείχτηκε επιτυχημένη στο εξωτερικό, προσελκύοντας αρκετές δημόσιες εγγραφές, ενώ συνήθως είναι υποχρεωτική η ύπαρξη market maker.

Εκτός των παραπάνω τριών, αναφορά γίνεται από τη McΚinsey και στην υπό έναρξη ημιεποπτευόμενη Αγορά Υψηλού Κινδύνου (ΑΥΚ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v