Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Αυστριακοί ”χτυπάνε” το Χρηματιστήριο Σόφιας

Σειρά από επιχειρήματα - με κυριότερο τη ”σταθερή μετοχική σύνθεση” - ανέπτυξαν οι επικεφαλής του Χρηματιστηρίου της Αυστρίας, προκειμένου να καταστήσουν ελκυστική την πρότασή τους για την εξαγορά του βουλγαρικού χρηματιστηρίου (BSE). Τα επιχειρήματα και οι λεπτομέρειες.

Οι Αυστριακοί ”χτυπάνε” το Χρηματιστήριο Σόφιας
Σειρά από επιχειρήματα - με κυριότερο τη ”σταθερή μετοχική σύνθεση” - ανέπτυξαν οι επικεφαλής του Χρηματιστηρίου της Αυστρίας, προκειμένου να καταστήσουν ελκυστική την πρότασή τους για την εξαγορά του βουλγαρικού χρηματιστηρίου (BSE).

Οι δύο εκτελεστικοί διευθυντές, Μιχαήλ Μπιούλ και Χάινριχ Σάλερ, μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια σχολίασαν σε γενικό επίπεδο τις υποψηφιότητες των άλλων χωρών, ενώ πρόσθεσαν -ως ένα ακόμη πλεονέκτημα- το γεγονός ότι κατά 95% οι εισηγμένες που συνθέτουν τον αυστριακό δείκτη ATX δραστηριοποιούνται στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα βασικοί μέτοχοι κατά 50% του αυστριακού χρηματιστηρίου είναι οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί Bank Austria, Raiffeisen, Erste Bank, OKB, ενώ το υπόλοιπο 50% κατανέμεται σε μερικές από τις μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένες, όπως Telekom Austria, EVN, Wienerberger και OMV.

Οι ίδιοι ”μοίρασαν” τις υπόλοιπες προτάσεις για το BSE σε δύο κατηγορίες: Σε αυτές όπου τα ενδιαφερόμενα χρηματιστήρια έλεγχονται κατά πλειοψηφία από το Δημόσιο (προβάλλοντας το πολιτικό ρίσκο) και σε εκείνες όπου οι μετοχές διαπραγματεύονται ελέυθερα. Στη δεύτερη περίπτωση πρόβαλαν ως δυνητικούς αρνητικούς παράγοντες τα hedge funds και πιθανές μειοψηφίες που ”δίνουν έμφαση σε βραχυπρόθεσμα συμφέροντα και όχι στη συνολική στρατηγική”.

Επικαλούμενοι το παράδειγμα της Βουδαπέστης (σ.σ. το 2004 απέκτησαν το ουγγρικό χρηματιστήριο) οι Αυτριακοί επικεφαλής πρόσθεσαν πως σε περίπτωση που υπάρξει στρατηγική συμφωνία μεταξύ Βιέννης και Σόφιας το BSE θα διατηρήσει την αυτονομία του, ενώ οι τοπικές εταιρίες θα εισάγονται σε αυτό.

Ωστόσο, θα υπάρχει κοινή τεχνολογική πλατφόρμα, εισαγωγή πιστοποιητικών, warrants, κοινοί δείκτες, roads shows κ.λπ.

Το βουλγαρικό δημόσιο επιθυμεί να πουλήσει έως το 44% του μετοχικού κεφαλαίου του BSE, ενώ από τους βασικούς διεκδικητές προβάλει η ΕΧΑΕ.

Στους υπόλοιπους διεκδικητές ”φιγουράρουν” το Deutsche Boerse, το χρηματιστήριο της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής - OMX, η Λευκωσία, η Βαρσοβία και το Μιλάνο.

Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον...

Νίκος Χίος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v