«Επαναθέρμανση» του ενδιαφέροντος για τα ETFs επιχειρεί η ΕΧΑΕ, στελέχη της οποίας υπενθυμίζουν πως πρόκειται για προϊόντα ιδιαίτερα δημοφιλή στο εξωτερικό, ενώ τονίζουν πως τα Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETFS) δεν υπόκεινται σε φόρο συναλλαγών ή υπεραξίας.Περισσότερα από έξι χρόνια λειτουργεί η εγχώρια αγορά ETFs, χωρίς ωστόσο να έχει τύχει της αναμενόμενης «υποδοχής» από το επενδυτικό κοινό, αλλά και από τα μέλη της αγοράς.
Το δεδομένο ότι πρόκειται για προϊόντα που λειτουργούν σε περιβάλλον πλήρους διαφάνειας εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι βρέθηκαν στα επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της παγκόσμιας κρίσης. Η προβολή τους ωστόσο στην Ελλάδα, κυρίως από τους επαγγελματίες της αγοράς προς τους πελάτες τους, ήταν σημαντικά περιορισμένη και δεν άφησε περιθώρια για την ανάπτυξη του θεσμού.
Τις τελευταίες εβδομάδες στελέχη της ΕΧΑΕ πραγματοποίησαν επαφές με μέλη του ΧΑ προκειμένου να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της εν λόγω αγοράς, αλλά και ουσιαστικής «γνωστοποίησης» αυτής στους πελάτες των χρηματιστηριακών εταιρειών.
«Σε καμία περίπτωση τα ETFs δεν ήρθαν για να αντικαταστήσουν τις μετοχές. Συμβάλλουν όμως σημαντικά στην τόνωση της αγοράς καθώς προκαλούν συναλλαγές είτε στη spot αγορά, είτε στην αγορά παραγώγων οποτεδήποτε προκύπτει rebalancing του χαρτοφυλακίου του ΕTF, λόγω αναθεώρησης του υποκείμενου δείκτη ή εταιρικών πράξεων των συνιστωσών του», σημειώνει στο Euro2day.gr στέλεχος της ΕΧΑΕ.
Τι ακριβώς είναι τα ETFs;
Τα ETFs είναι μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία εκδίδονται από Ανώνυμες Εταιρίες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) και εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο.
Αγοράζονται και πωλούνται κατά τη διάρκεια των ωρών διαπραγμάτευσης του χρηματιστηρίου, μέσω των χρηματιστηριακών εταιριών, όπως ακριβώς και οι μετοχές.
Πώς προσδιορίζεται η θεωρητική τιμή των ETFs;
Μια καλή προσέγγιση για τη θεωρητική τιμή ενός μεριδίου ETF αποτελεί η καθαρή αξία ενεργητικού ανά μερίδιο ETF, γνωστή και ως NAV per unit. Το NAV/unit είναι η συνολική αξία του ενεργητικού του ETF, μείον τις υποχρεώσεις που το βαρύνουν, διαιρεμένο με το συνολικό αριθμό των μεριδίων ETF που έχουν εκδοθεί.
Το ενεργητικό του ETF περιλαμβάνει τις αξίες του δείκτη τον οποίο παρακολουθεί, παράλληλα με τυχόν άλλα παράγωγα προϊόντα που βασίζονται σε αυτόν, καθώς και μετρητά τα οποία προέρχονται μεταξύ άλλων από μερίσματα που διανέμουν οι εταιρίες του δείκτη, στην περίπτωση που ο υποκείμενος δείκτης είναι μετοχικός.
Το NAV/unit υπολογίζεται και ανακοινώνεται από την Εταιρία Διαχείρισης στο τέλος κάθε εργάσιμης ημέρας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι τιμές των αξιών που συνθέτουν το δείκτη μεταβάλλονται.
Ως αποτέλεσμα το NAV/unit το οποίο έχει υπολογίσει και ανακοινώσει η Εταιρία Διαχείρισης στο τέλος της προηγούμενης ημέρας μεταβάλλεται. Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το χρηματιστήριο
υπολογίζει και διαχέει μια εκτίμηση του NAV/unit, γνωστή ως iNAV, η οποία ενσωματώνει και αντικατοπτρίζει ακριβώς τις μεταβολές που υφίστανται οι τιμές των αξιών του χαρτοφυλακίου του ETF ενδοσυνεδριακά.
Ποια η διαφορά μεταξύ του iNAV και της τιμής διαπραγμάτευσης του μεριδίου;
Το iNAV ενδοσυνεδριακά αντικατοπτρίζει τη θεωρητική τιμή ενός μεριδίου ETF. Το μερίδιο από την άλλη πλευρά μπορεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση, να διαπραγματεύεται σε τιμή διαφορετική από τη θεωρητική τιμή του, είτε υψηλότερη είτε χαμηλότερη. Συγκρίνοντας οι επενδυτές την τρέχουσα με την iNAV τιμή, γνωρίζουν εάν το μερίδιο στο ΔΑΚ της επιλογής τους διαπραγματεύεται με premium ή discount:
Όταν η τρέχουσα τιμή του μεριδίου είναι υψηλότερη από την τιμή iNAV τότε το μερίδιο διαπραγματεύεται σε
premium ή είναι υπερτιμημένο, ενώ όταν συμβαίνει το αντίθετο τότε το μερίδιο διαπραγματεύεται σε discount ή είναι υποτιμημένο.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην αγορά μεριδίων ETFs υποχρεωτική είναι η παρουσία ενός τουλάχιστον Ειδικού Διαπραγματευτή, ο οποίος παρέχει ζεύγη εντολών αγοράς και πώλησης (quotes) συνεχώς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο τη διαπραγμάτευση επί μεριδίων ETF και φροντίζοντας για τη συνεχή ύπαρξη ρευστότητας.
Σε τι διαφέρουν τα ETFs από τα Αμοιβαία Κεφάλαια;
Οι επενδυτές αγοράζουν και πωλούν μερίδια απλών αμοιβαίων κεφαλαίων στην πρωτογενή αγορά μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, ΑΕΔΑΚ καθώς και ΑΧΕΠΕΥ. Από την άλλη πλευρά, αγοράζουν και πωλούν μερίδια ETF στη δευτερογενή αγορά μέσω των χρηματιστηριακών εταιριών.
Στην περίπτωση των απλών αμοιβαίων κεφαλαίων οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν ή να πωλήσουν μερίδια μόνο στην τιμή που προσδιορίζεται στο τέλος της κάθε εργάσιμης ημέρας. Αντίθετα, στην περίπτωση των μεριδίων ETF οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν ή να πωλήσουν μερίδια, καθ'όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Ο αριθμός των ETFs παγκοσμίως φθάνει τα 5.204 με 10.219 συνολικά εισαγωγές, από 222 εκδότες σε 59 Χρηματιστήρια, ενώ το ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων αγγίζει τα 2,5 τρισ. δολάρια.
Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή αγορά ΕΤFs, αυτή παρουσίασε άνοδο στο α' τρίμηνο του 2014 με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών επί μεριδίων, αλλά και τον μέσο ημερήσιο αριθμό πράξεων να ενισχύονται κατά 17%. Η συμμετοχή της αγοράς ETFs στο σύνολο της αξία συναλλαγών της αγοράς αξιών έφθασε το 5,7%.
Η δική μας αγορά
Ta ETFs ξεκίνησαν στο ΧΑ τον Ιανουάριο του 2008. Σήμερα διαπραγματεύονται στην ελληνική αγορά τρία τέτοια προϊόντα, εκ των οποίων το ένα παρακολουθεί το δείκτη FTSE/XA Large Cap, το άλλο το γενικό δείκτη και το τρίτο τον κοινό δείκτη μεταξύ των Χρηματιστηρίων της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης, τον οποίο συντηρεί, διαχέει και υπολογίζει ο διεθνής οίκος Stoxx Ltd.
Το α' τρίμηνο του 2014, η εγχώρια αγορά ΕΤFs εμφάνισε μεγέθυνση του ενεργητικού και των αποδόσεών τους. Το Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο της Alpha Asset Management που παρακολουθεί το δείκτη Large Cap κατέγραψε απόδοση 11,67% έναντι του 11,83% του δείκτη αναφοράς.
Το ΔΑΚ της Εθνικής Asset Management που ακολουθεί το γενικό δείκτη κατέγραψε απόδοση 14,76% με το δείκτη αναφοράς του να καταγράφει αντίστοιχα απόδοση από την αρχή του έτους 14,88%.
Στη χθεσινή συνεδρίαση, το Αlpha ETF FTSE/ASE Large Cap έκλεισε στα 4,051 ευρώ ενισχυμένο κατά 1,78% ενώ το ETF της ΝBG Asset Management που ακολουθεί το γενικό δείκτη τερμάτισε στα 13,75 ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 1,85%