Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Euroxx: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Νέες υψηλότερες τιμές-στόχους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών θέτει η Euroxx. Αναβαθμίζει παράλληλα τις συστάσεις σε overweight. Ξεκινά εκ νέου την κάλυψη της Eurobank. Κορυφαία επιλογή η μετοχή της Alpha.

Euroxx: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Σε overweight αναβάθμισε η Euroxx τη σύσταση για τις μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας και Πειραιώς, θέτοντας νέες τιμές-στόχους στα 0,9 ευρώ, 3,3 ευρώ και 2,2 ευρώ αντίστοιχα.

Παράλληλα η χρηματιστηριακή ξεκινά εκ νέου την κάλυψη της Eurobank με σύσταση overweight και τιμή- στόχο στα 0,5 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή αναφέρει στην έκθεση ότι η θετική στάση για τις ελληνικές τράπεζες απορρέει α) από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (grecovery) β) τις επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου από τον ιδιωτικό τομέα και γ) τις προβλέψεις για ενίσχυση της κερδοφορίας.

Η Euroxx προβλέπει ότι τα προ-προβλέψεων κέρδη (PPI) των τραπεζών θα αυξηθούν με μέσο ετήσιο ρυθμό 29% (CAGR) το 2013-2017, λόγω του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης, της μείωσης του κόστους και τις συνέργειες. Προβλέπει πως οι τράπεζες θα είναι κερδοφόρες από το 2015.

Παράλληλα, αυξάνει τις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή της Alpha και της Πειραιώς για το 2016 κατά 11% και 28% αντίστοιχα, ενώ μειώνει αυτές για την Εθνική κατά 36%.

Η έκθεση τονίζει πως η αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών είναι ελκυστική, καθώς διαπραγματεύονται 0,9 με 1,1 φορές προς τη λογιστική τους αξία (TBV), έναντι 1 των ευρωπαϊκών τραπεζών. Την ίδια ώρα επισημαίνει ότι ο βασικός κίνδυνος στην αξιολόγηση των τραπεζών είναι το αυξημένο πολιτικό ρίσκο και ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει στο grecovery.

Η μετοχή της Alpha Βank αποτελεί την κορυφαία επιλογή της χρηματιστηριακής λόγω της κεφαλαιακής της θέσης, το μέγεθος των συνεργειών λόγω της συγχώνευσης με την Εμπορική. Με τις μικρότερες χρηματοδοτικές ανάγκες και τα warrants να διαπραγματεύονται εντός της χρηματικής τους αξίας (deep-in-the-money), η Alpha Bank αποτελεί την προτιμότερη τραπεζική μετοχή στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Euroxx η τράπεζα θα καταγράψει προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 373 εκατ. ευρώ το 2015.

Σε ό,τι αφορά την Eurobank η Euroxx επισημαίνει τον ισχυρό επενδύτη που μπήκε στην ΑΜΚ (anchor investor), το υψηλό free float αλλά και την έλλειψη των warrants.

H Eurobank έχει την καλύτερη ποιότητα κεφαλαίου με βάση τον ορισμό της Blackrock για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναφέρει η Euroxx. Ωστόσο οι υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες με βάση το δυσμενές σενάριο της ΤτΕ δημιουργούν ένα θέμα, ιδιαίτερα εν αναμονή των ευρωπαικών stress test, σημειώνει η Euroxx.

Για το 2015 τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Euroxx.

Aναφορικά με την Tράπεζα Πειραιώς τονίζει την ηγετική της θέση σε χορηγήσεις και καταθέσεις, τονίζει ωστόσο ότι η τράπεζα αντιμετωπίζει τον υψηλότερο κίνδυνο ενοποίησης.

Τονίζει παράλληλα ότι έως τώρα η διαδικασία συγχώνευσης λειτουργεί ικανοποιητικά και εντός του χρονοδιαγράμματος. H Euroxx εκτιμά προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για το 2015 στα 447 εκατ.

Η Euroxx αναφέρει ότι η Εθνική έχει την καλύτερη ποιότητα ενεργητικού από τις εγχώριες δραστηριότητες αλλά και ισχυρή ρευστότητα.

Ωστόσο αναφέρει ότι η τράπεζα έχει το «χειρότερο» προφίλ ρίσκου μεταξύ των ελληνικών τραπεζών εξαιτίας της Finansbank και του γεωπολιτικού κινδύνου της Τουρκίας.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας θα ανέλθουν στα 672 εκατ., αναφέρει η Euroxx.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v