Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Πώς είδε τα αποτελέσματα 2013

Ελαφριά επιδείνωση σε σχέση με τα μεγέθη εννεαμήνου διαπιστώνει η Merit ΑΧΕΠΕΥ για τα αποτελέσματα 2013 των εισηγμένων. Ποιες εταιρίες ενίσχυσαν τα κέρδη τους και ποιες γύρισαν σε ζημιές. Η μείωση δανεισμού, τα γεμάτα ταμεία και τα turn around stories.

Merit: Πώς είδε τα αποτελέσματα 2013

Η επιβράδυνση της υποχώρησης του ΑΕΠ στο -2,3% (σταθερές τιμές με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία) το Δ τρίμηνο του έτους δεν κατάφερε να βελτιώσει αισθητά την συνολική εταιρική κερδοφορία του εισηγμένων στο ΧΑ.

Όπως επισημαίνει στο σχόλιό της η Merit ΑΧΕΠΕΥ, «σε καταγραφή 193 εταιριών για το 2013 η εικόνα εμφανίζεται ελαφρώς επιδεινωμένη σε σχέση με το εννεάμηνο, καθώς παρουσιάζεται σχεδόν μία κερδοφόρα για κάθε 3 εισηγμένες των οποίων τα αποτελέσματα επεξεργαστήκαμε.

Α. Κερδοφορία

Συγκεκριμένα, 127 (65,80%) εταιρίες καταγράφουν ζημιές, ενώ 66 (39,59%) σημείωσαν κέρδη, ελαφρώς χειρότερα συγκριτικά με το εννεάμηνο 2013 όπου η αναλογία ήταν 119 με 78. Πάραυτα, το θετικό είναι ότι 111 (57,51%) εταιρίες εμφανίζουν βελτίωση σε επίπεδο καθαρών κερδών (ΕΑΤΑΜ) και 82 (42,49%) παρουσιάζουν επιδείνωση, ενώ παράλληλα 23 πέρασαν σε κερδοφορία, σε αντίθεση με 16 που πέρασαν σε ζημιές.

Η συνολική λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) συνέχισε να συρρικνώνεται σε ποσοστό 22,41% στα 4,52δις ευρώ περίπου, με τον αριθμό των εταιριών που επανέφεραν τα EBITDA σε θετικό έδαφος να είναι σχεδόν ο ίδιος (19_Τurn around) σε σχέση με αυτές που έχασαν το θετικό πρόσημο (17_Τurn to losses).

Σημειώνουμε ότι μόλις 109 εκ των 193 εταιριών (58,92%) κατέγραψαν τελικά θετικά EBITDA σε σχέση με 143 εκ των 197 στο εννεάμηνο του 2013. Η τελική γραμμή (ΕΑΤΑΜ (Α)) για το σύνολο των εταιριών του ΧΑ αθροίζεται στα 3,92 δις ευρώ, ενώ μετατρέπεται σε ζημιές 1,22δις ευρώ αν εξαιρέσουμε τα αποτελέσματα των 4 συστημικών τραπεζών (5,14 δις ευρώ).

Στις εταιρίες με τις μεγαλύτερες ζημιές συγκαταλέγονται οι εταιρίες ΕΛΠΕ, ΜΙG, ΔΕΗ ΗΡΑΚΛΗΣ, ενώ στον αντίποδα, πρωταθλητές στα κέρδη υπήρξαν οι ΟΤΕ, ΦΟΛΙ, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ και ΕΥΔΑΠ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι φέτος υπήρχαν αρκετοί μη επαναλαμβανόμενοι παράγοντες που αλλοιώνουν σημαντικά την κερδοφορία όπως έκτακτα έσοδα, προβλέψεις, κόστη εθελουσίας και φυσικά την αυξημένη φορολογική επιβάρυνση λόγω αύξησης του συντελεστή στο 26%, αλλά και την αναδρομική φορολόγηση αφορολόγητων αποθεματικών προηγούμενων ετών.

B. Κύκλος Εργασιών

Αντίστοιχα ο συνολικός κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 4,26% σε σχέση με το περσινό έτος στα 67,49 δις ευρώ.

Επιπλέον, αναφέρουμε ότι από τις 10 μεγαλύτερες εταιρίες από πλευράς εσόδων μόνο η ΙΝΛΟΤ(12,0%) και ο ΤΙΤΑΝ(4,0%) κατέγραψαν αύξηση, ενώ στο σύνολό τους, 109 είδαν μείωση στο τζίρο τους και μόλις 67 αύξηση (δεν συμπεριλαμβάνονται τράπεζες, ΑΕΕΑΠ, ασφαλιστικές) .

Μεταξύ των εταιριών με την μεγαλύτερη αύξηση κύκλου εργασιών κατατάσσονται οι ΕΚΤΕΡ, ΣΕΝΤΡΙΚ,ΔΡΟΜΕΑΣ, ΙΚΤΙΝΟΣ και η ΕΧΑΕ, στην οποία το μεγαλύτερο μέρος, ωστόσο, είναι μη επαναλαμβανόμενα.

Αντιθέτως την μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι ΙΑΤΡΙΚΟ, ΣΩΛ/ΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, EUROMEDICA, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΑΚΡΙΤΑΣ, ΕΙΔΗΣΕΟΦΩΝΙΚΗ, ΝΕΛ, ΣΙΔΕΝΟΡ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ.

Γ. Ρευστότητα

Τέλος, η ρευστότητα, ως το σημαντικότερο ενδεχομένως κριτήριο βιωσιμότητας των εισηγμένων στο κοντινό μέλλον φαίνεται να διευρύνει περαιτέρω τις αποκλίσεις μεταξύ των εταιριών, δημιουργώντας κυριολεκτικά ένα χρηματιστήριο δύο κατηγοριών.

Ωστόσο, στο σύνολό τους παρατηρείται περαιτέρω μείωση του συνολικού δανεισμού των εισηγμένων κατά περίπου 2,66 δις ευρώ στα 33,07 δις. ευρώ από 35,73 δις. ευρώ που καταγράφηκαν το 2012, μειώνοντας την εξάρτησή τους από ξένα κεφάλαια, ειδικότερα αν συνυπολογίσουμε και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, που δεν ήταν λίγες.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα θετική κρίνεται η μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού κατά περίπου 5δις ευρώ στα 13,89 δις ευρώ από 18,98 δις ευρώ το προηγούμενο έτος.

Επίσης, η επεξεργασία των αποτελεσμάτων ανέδειξε 40 εισηγμένες εκ του δείγματος των οποίων η αναλογία καθαρός δανεισμός προς ίδια κεφάλαια (net debt/equity) είναι μεγαλύτερη του 1,5, ενώ για τις 27 από αυτές η αναλογία ξεπερνά το 2.

Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν ικανοποιητικά κατά 1,12δις ευρώ στα 8,99δις ευρώ από 7,87δις.ευρώ το 2012 στις ίδιες εταιρίες, που φαίνεται ότι με τα μετρητά τους καλύπτουν πλέον 64,72% του βραχυπρόθεσμου δανεισμού.

Ολοκληρώνοντας, αναφέρουμε ότι υπάρχουν 26 εταιρίες με καθαρό ταμείο πάνω από 1εκ. ευρώ, μεταξύ των οποίων βρίσκονται σταθερά οι ΚΑΡΕΛΙΑ, ΟΠΑΠ, AEGEAN, EXAE, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΜΕΤΚΑ, EUROBANK PROPERTIES, ΠΛΑΙΣΙΟ, ενώ προστέθηκε η ΕΥΔΑΠ, καταλαμβάνοντας μάλιστα και την πρώτη θέση στον πίνακα με 328,8εκ ευρώ ταμείο.

* Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα 2013 των εισηγμένων στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v