Το στοίχημα της επανόδου στο Χ.Α. επενδυτικών κεφαλαίων μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα καλούνται να κερδίσουν η Πειραιώς και η Alpha Bank, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των δύο τραπεζών είναι οι εκδόσεις τους να καλυφθούν σε σημαντικό μέρος από -emerging- «long only» funds.
Η διεθνής και η εσωτερική συγκυρία είναι μάλλον ευνοϊκές. Η υψηλή διάθεση ανάληψης κινδύνου που διακατέχει τους επενδυτές παγκοσμίως και το ισχυρό ενδιαφέρον για τίτλους και ομόλογα χωρών της ευρωπεριφέρειας διατηρούν τις ελληνικές μετοχές στο μικροσκόπιο των long only funds.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάταξης και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 επιτρέπει προσδοκίες για λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, που θα επικαιροποιήσει και σε πιο ρεαλιστική βάση τους στόχους ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδιώκει μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα πριν ολοκληρωθούν οι εαρινές εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης (από τις 21 Μαρτίου ως τις 4 Απριλίου), προσδοκώντας αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Παρά τις παραπάνω προσδοκίες, όμως, τα emerging «long only» funds παραμένουν διστακτικά απέναντι στην Ελλάδα. Τους τελευταίους μήνες έχουν προχωρήσει σε περιορισμένες μόνο τοποθετήσεις, και είναι υποπενδυμένα στο Χ.Α., χάνοντας την άνοδο που καταγράφει από τις αρχές του έτους.
Οι εκδόσεις νέων μετοχών από την Alpha Bank και την Πειραιώς ενδέχεται να αποτελέσουν… δεύτερη ευκαιρία για όσους θέλουν να ποντάρουν στο re-rating των ελληνικών assets που θα φέρει η διαφαινόμενη (δειλή) ανάκαμψη της οικονομίας και η λύση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι τιμές έκδοσης των νέων μετοχών θα είναι κοντά στα επίπεδα των προηγούμενων αυξήσεων κεφαλαίου. Μόνο που αυτήν τη φορά υπάρχει καλύτερη ορατότητα τόσο για τις μακροοικονομικές εξελίξεις, όσο και για την ποιότητα χαρτοφυλακίου δανείων των δύο τραπεζών.
Το «υπερόπλο» της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου δανείων
Το μεγάλο δέλεαρ που προσφέρουν η Alpha Bank και η Πειραιώς σε όσους επιλέξουν να μπουν στις αυξήσεις κεφαλαίου είναι η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων τους και επομένως η δημιουργία ισχυρών προϋποθέσεων για την αναίρεση της βασικότερης ανησυχίας από την πλευρά των επενδυτών που αφορά την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το πόσο καλά κεφαλαιοποιημένες είναι οι τράπεζες.
Η Πειραιώς και η Alpha επιδιώκουν να αντλήσουν ποσά ανώτερα από τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, έτσι όπως τις υπολόγισε μόλις την περασμένη Πέμπτη η ΤτΕ (425 εκατ. για την Πειραιώς και 262 εκατ. για την Alpha). Ακόμη και αν εξαγοράσουν, τελικώς, τις προνομιούχες μετοχές άμεσα θα τους μείνουν κεφάλαια που υπερκαλύπτουν τον λογαριασμό της άσκησης προσομοίωσης (stress test) ακόμη και υπό το δυσμενές σενάριο (Πειραιώς).
Έτσι, έχουν την κεφαλαιακή δυνατότητα, εφόσον χρειασθεί, να σχηματίσουν, ως το τέλος του 2016, προβλέψεις για το σύνολο των ζημιών, που εκτιμά η BlackRock ότι θα βγάλει το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο όχι μόνο στην τριετία, αλλά και σε όλη τη διάρκεια ζωής του!
Μπορούν, δηλαδή, να φέρουν μπροστά προβλέψεις για όλες τις ζημίες που ενδέχεται να βγουν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια με το βασικό σενάριο για την εξέλιξη της οικονομίας που χρησιμοποίησε η BlackRock. Η Πειραιώς μάλιστα, εφόσον αντλήσει 1,75 δισ. ευρώ, καλύπτει το κεφαλαιακό της έλλειμμα και με το δυσμενές σενάριο (757 εκατ. ευρώ) διατηρώντας και «μαξιλάρι» 250 εκατ. για τους επικείμενους ελέγχους από την ΕΚΤ και την ΕΒΑ.
Στην περίπτωση της Alpha Bank, η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών (262 εκατ.) οδηγεί σε δείκτη καλύψης για τις αναμενόμενες ζημίες σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του χαρτοφυλακίου δανείων περίπου 130%, ο οποίος είναι σημαντικά ανώτερος σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες που συμμετείχαν στον διαγνωστικό έλεγχο.
Θα δώσει δεύτερη ευκαιρία στην ίδια τιμή η Πειραιώς;
Υπό το παραπάνω πρίσμα, το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζει στις τιμές έκδοσης των νέων μετοχών και στο πόσο κοντά είναι στη δίκαιη αξία τους.
Η Πειραιώς και η Alpha προτίθενται να προτείνουν στους μετόχους τους αυξήσεις με ολική κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα περάσουν αφού το ΤΧΣ έχει δώσει ήδη την προέγκριση.
Η τιμή έκδοσης της Πειραιώς εκτιμάται ότι θα βγει σε εύρος μεταξύ 1,70 και 1,80 ευρώ. Η τιμή έκδοσης δύσκολα μπορεί να διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα της προηγούμενης αύξησης ή αισθητά υψηλότερα της τιμής της επόμενης άσκησης των warrants (1,768 ευρώ), θεωρεί στέλεχος hedge fund.
«Αν η τιμή έκδοσης είναι σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα του 1,768 ευρώ, δεν θα έχει κίνητρο ο κάτοχος warrants να συμμετάσχει στην αύξηση, όταν μπορεί στα τέλη Ιουνίου να ασκήσει το δικαίωμά του αγοράζοντας μετοχές χαμηλότερα», αναφέρει ο ίδιος.
Προσφορά μετοχών στο tangible book value
Αν η Πειραιώς, βέβαια, ποντάρει στην κάλυψη της αύξησης από νέους κυρίως επενδυτές, όπως προαναφέρθηκε, τότε η τιμή διάθεσης μπορεί να είναι μεγαλύτερη της επόμενης τιμής άσκησης, αλλά και πάλι δύσκολα μπορεί να διαμορφωθεί πάνω από το 1,85 ευρώ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ το ποσοστό των ιδιωτών στην Πειραιώς θα διαμορφωθεί στο 30% - 35%.
Τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν η τιμή έκδοσης της Πειραιώς βγει στο εύρος του 1,70 - 1,80 ευρώ η τράπεζα θα αποτιμηθεί δίκαια, καθώς η τιμή θα αντιστοιχεί στην ενσώματη λογιστική της αξία (tangible book value).
Πού υπολογίζει η αγορά ότι θα βγει η τιμή έκδοσης της Alpha
Στην Alpha Bank ο υπολογισμός της τιμής έκδοσης είναι δυσκολότερος καθώς η τιμή της μετοχής βρίσκεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά της προηγούμενης αύξησης αλλά και της επόμενης τιμής άσκησης των warrants (0,457 ευρώ).
Το εύρος στο οποίο μπορεί να κινηθεί η τιμή έκδοσης ορίζεται από το 0,457 ευρώ (επόμενη τιμή άσκησης των warrants) ως το 0,60 ευρώ. Στο 0,61 ευρώ η τράπεζα αποτιμάται 1 φορά την ενσώματη λογιστική της αξία σύμφωνα με αναλυτή, αποτίμηση που είναι θελκτική για όσους δεν έχουν τοποθετηθεί στην τράπεζα στην αύξηση του 2013.
«Μπορεί η επικείμενη έκδοση να μην ενέχει το discount της προηγούμενης, αλλά πρέπει να συνυπολογισθεί ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η ορατότητα τόσο για την πορεία της οικονομίας όσο και για την εξέλιξη των NPLs και των προβλέψεων της Alpha», αναφέρει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας.