Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ζώνες άμυνας στο Χρηματιστήριο

Τα νέα επίπεδα με "σημασία" για τον Γενικό Δείκτη, τα blue chips και τις τράπεζες. Τα αντανακλαστικά των επενδυτών και η στάση των ξένων εν όψει MSCI κρίνουν τη βραχυπρόθεσμη πορεία για τους δείκτες

Οι ζώνες άμυνας στο Χρηματιστήριο

Σε πιο βαθιά νερά εισέρχεται η αγορά σε τεχνικούς όρους, ο Γενικός Δείκτης, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και ο τραπεζικός δείκτης διέσπασαν καθοδικά τις τιμές στις οποίες έβρισκαν στήριξη.

Το profit taking οδήγησε τον βασικό δείκτη χαμηλότερα των 1.130 μονάδων και αντίστοιχα κάτω από τις 375 τον FTSE/ASE Large Cap. Την προηγούμενη φορά, στις 5/11, που ο Large Cap διέσπασε τις 380 μονάδες, οι αγοραστές αντέδρασαν αμέσως επαναφέροντας την ισορροπία στην αγορά, ενώ και ο Γ.Δ. υπερκέρασε τις 1.140 μονάδες με συνοπτικές διαδικασίες.

Στο focus πλέον εισέρχεται η επόμενη ζώνη άμυνας του Χ.Α. που όπως φαίνεται από το διάγραμμα οριοθετείται από τις 1.120 μονάδες και τις 1.100 μονάδες. Πιο κάτω, ζώνη με ιδιαίτερη σημασία και ισχυρή στήριξη αποτελεί το επίπεδο των 1.075 - 1.080 μονάδων, περιοχή από την οποία διέρχεται και ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 55 ημερών.

Κρίσιμο ρόλο, για ακόμα μία φορά, στις επόμενες μέρες θα έχει η συναλλακτική δραστηριότητα. Αν οι όγκοι ενισχυθούν και η αγορά συνεχίσει πτωτικά, τότε μπορεί να αλλάξει άρδην η βραχυπρόθεσμη εικόνα. Ενδεχόμενη επιβεβαίωση των στηρίξεων σε 25άρη και τραπεζικό θα πρέπει επίσης να συμβεί με ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα συναλλαγών.

Οι επόμενες συνεδριάσεις λόγω και της βαρύτητας των αλλαγών του MSCI θα πρέπει να διατηρήσουν τη ζώνη των 1.070 μονάδων, καθώς με αυτόν τον τρόπο παραμένει ακέραιη και η ανοδική κίνηση. Για την ώρα, ωστόσο, ως πιο πιθανό σημείο απορρόφησης των πιέσεων παραμένει το επίπεδο των 1.100 μονάδων.

Παράλληλα, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος κινήθηκε χαμηλότερα των 375 μονάδων, το βλέμμα στρέφεται στις 365 μονάδες και χαμηλότερα στις 360, σημείο από το οποίο επίσης διέρχεται ο ΕΚΜΟ των 55 ημερών.

Στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στήριξη μέχρι στιγμής είχαν προσφέρει στις πτωτικές συνεδριάσεις οι 380 μονάδες. Το επίπεδο των 360 μονάδων αποτελεί το σημαντικό οχυρό των αγοραστών, εφάμιλλο των 1.070 μονάδων του Γενικού Δείκτη, ενώ το ενδεχόμενο διόρθωσης προς τις 355 μονάδες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανοδική φορά της αγοράς.

Τέλος, για τον τραπεζικό κλάδο, η τεχνική εικόνα είναι ακόμα πιο «δύσκολη» αφού όχι μόνο διασπάστηκε η σημαντική στήριξη στις 180 μονάδες, αλλά χάθηκε και ο ΕΚΜΟ των 200 ημερών που κινείται λίγο πιο ψηλά από το παραπάνω σημείο. Χαμηλότερα στις 170 μονάδες βρίσκεται τόσο ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 55 ημερών όσο και το 23,6% Fibonacci Retracement του χαμηλού της 7ης Οκτωβρίου στις 160 μονάδες και του υψηλού στις 212 μονάδες στις 22 Οκτωβρίου.

 

O ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

 

Ο FT 25

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v